Λύκειο (Παναγίας) Παλλουριώτισσας και λογότυπο


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

Κι εκεί που βάλαμε τον σταυρό μας και είπαμε «βοήθα Χριστέ να ξεκινήσουμε με το καλό τη σχολική μας χρονιά», ήρθε η είδηση από το Λύκειο Παλλουριώτισσας να βάλει και πάλι το σκάνδαλο. Αφαίρεση λέει του λογότυπου του σχολείου, στο οποίο απεικονίζεται η Παναγία, από τις φόρμες που μπορούν να προμηθευτούν οι μαθητές για τον χειμώνα. Ο διευθυντής μάλιστα του σχολείου σε δήλωσή του αναφέρει ότι ¨οι λόγοι για τους οποίους λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, είναι ότι αφενός στο σχολείο φοιτούν πολλοί μουσουλμάνοι (17,5% των μαθητών του σχολείου), κι αφετέρου, αφαιρείται η εικόνα, προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία με το παντελόνι της φόρμας¨ (πηγή: Sigmalive, 11/09/23).

Η λογική του Διευθυντή του σχολείου είναι απλή και νομίζω κατανοητή τοις πάσι. Αφαιρούμε θρησκευτικά σχολικά σύμβολα, επειδή πλέον η εθνολογική – θρησκευτική σύσταση του μαθητικού πληθυσμού μας έχει αλλάξει. Επομένως, με την ίδια λογική, κατά το δοκούν, μπορεί να αποφασίζει κάποιος την αντικατάσταση των σχολικών εθνικών και θρησκευτικών γιορτών, με πολύχρωμα πανηγύρια χαράς, τον εθνικό μας ύμνο με τον ύμνο της Γ΄ Διεθνούς, να πετά στα σκουπίδια τις εικόνες που κοσμούν τις τάξεις και πάει λέγοντας. Δεν λέω ότι θα φτάσουμε να δούμε τέτοιες ακρότητες, πηγάζουν όμως από τον ίδιο τρόπο σκέψης και έχουν κοινή ιδεολογική εκκίνηση.

Μια ιδεολογία που θέλει να μας κάνει «μοδέρνους» και «προοδευτικούς», αποκόπτοντάς μας από τις ρίζες μας, την παράδοση μας, την ιδιοσυγκρασία μας, την ταυτότητά μας. Μίλησες για ελληνική και χριστιανική παιδεία; Λες ότι ιστορικά η εκπαίδευση στο νησί μας έχει τις καταβολές της στην Εκκλησία; Υπενθυμίζεις ότι τα πλείστα σχολεία του τόπου μας είναι κτισμένα σε εκκλησιαστική γη και με χορηγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Έχουν αμέσως την απάντηση: «Σκοταδιστές», «Μεσαίωνας», «Χριστιανοταλιμπάν», κλπ, κλπ.

Τους απαντάμε όμως με τα λόγια του μεγάλου και σοφού μας ποιητή Κωστή Παλαμά: «αν κόψεις τις ρίζες (την Παράδοση), τα κλαδιά ξεραίνονται και οι καρποί σαπίζουν και γίνονται «οι πολιτείες λημέρια των ακαθάρτων και ταμπούρια των κιοτήδων».

Τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, οποιασδήποτε εθνικότητας και θρησκείας, που φιλοξενούμε στην πατρίδα μας και τα αγαπάμε και τα στηρίζουμε ποικιλοτρόπως και αφιερώνουμε στα σχολεία μας πάρα πολλές ώρες για να ενταχθούν ομαλά στο πρόγραμμα και να έχουν όλη την απαιτούμενη στήριξη για να αισθάνονται όμορφα και μέρος του συνόλου.

Όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να απεμπολήσουμε την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της Παιδείας μας, γιατί τυγχάνει να φιλοξενούμε ανθρώπους από άλλους τόπους και πολιτισμούς. Δεν πετυχαίνεις ομοιομορφία με την κατάργηση της ιδιοπροσωπίας σου. Δεν έρχεσαι κοντά στο έτερο, με το να μετατρέψεις την κοινωνία σε μια άμορφη μάζα, έναν πολιτισμικό πολτό. Σέβομαι την ταυτότητα του άλλου, αφού πρώτιστα και κύρια αποδέχομαι καλλιεργώ κι αναδεικνύω την δική μου ταυτότητα. Αλλιώς πιθηκίζω και φυσιολογικά απαξιώνομαι ως πρόσωπο.

Γιατί ενόχλησε τόσο πολύ αυτή η ενέργεια του Διευθυντή και η δικαιολογία που έδωσε; Αφήσαμε τα μείζονα και πιάσαμε τα μικρά και επουσιώδη, αντιτάσσει άλλος;

 Μπορεί να φαίνεται κάτι μικρό, δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση ανώδυνο. Τα σύμβολα έχουν σε όλους τους λαούς του κόσμου μια ιερή αξία. Πόσο μάλλον σε μας, το ιερό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου μας. Της Παναγίας μας της Παλλουριώτισσας, εκκλησιαστική γη της οποίας δόθηκε ως δωρεά και κτίστηκε το σχολείο, για να μαθαίνουν τα ιερά γράμματα οι ελληνόπαιδες του τόπου μας. Βασικός στόχος της Παιδείας στο νησί μας πρέπει να είναι αυτό που είπε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης «σκολειά για να γιομίζει ο μαθητής προκοπή και αρετή» και όχι σχολεία της «απιστίας και της παραλυσίας».

Γεν. Γραμματέας Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ
Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ - ΑΛΛΑΓΗ
Comments (15)

 1. Χρίστος Χατζηιωάννου :
  Sep 13, 2023 at 07:30 PM

  Η αφαίρεση θρησκευτικών συμβόλων δεν γίνεται μόνο με τη λογική στην οποία αντιτασσεται ο συγγραφέας του άρθρου, ότι δηλαδή αφαιρούμε θρησκευτικά σχολικά σύμβολα με δημογραφικά κριτήρια, επειδή πλέον η εθνολογική – θρησκευτική σύσταση του μαθητικού πληθυσμού μας έχει αλλάξει. Μπορεί να επιχειρηματολογήσει και να θεμελιώσει κανείς την αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων ακόμα και αν δεν άλλαξει η εθνολογική σύσταση (ακόμα κι αν 100% είναι Ελληνοκύπριοι Χ.Ο.), στη βάση ανάγκης δημιουργίας και διαφύλαξης κοσμικών σχολείων και Παιδείας. Με αυτή τη λογική τεκμηρίωση, διασκεδάζεται και η παράλογη ανησυχία του συγγραφέα (και άλλων), για μελλοντική αντικατάσταση των σχολικών εθνικών και θρησκευτικών γιορτών, "με πολύχρωμα πανηγύρια χαράς, και με τον ύμνο της Γ΄ Διεθνούς" και άλλα παρόμοια.

 2. Αντώνης Δημητρίου:
  Sep 13, 2023 at 09:57 PM

  Πώς το εξηγείτε κύριε Αντωνιάδη ότι στο σχολείο που είστε τοποθετημένος, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, δεν υπάρχει το λογότυπο με τον Άγιο Γεώργιο, ούτε καν στην επίσημη στολή του σχολείου; Στην επίσημη στολή που φορούν οι πρωτεύσαντες για να παραλάβουν τα λάβαρα και να παρελάσουν οι μαθητές με καμάρι ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ; Μήπως αυτά που γράφετε θα έπρεπε αν τα διαβάσετε εσείς πρώτος;

 3. Anna Michael:
  Sep 14, 2023 at 07:25 AM

  Πολύ ορθώς μίλησες συνάδελφε!! Μπράβο!!
  Κάποια πράγματα επιτέλους πρέπει να λέγονται χωρίς φόβο και πάθος !!
  Φιλεύσπλαχνοι και Ανθρωπιστές είμαστε λόγω Ελληνικών καταβολών - αξιών και Χριστιανικής θρησκείας-πίστης, αλλά τα σύμβολα μας πρέπει να τα κρατήσουμε ιερά λάβαρα ψηλά και αμόλυντα !!

 4. Βικτωρια Χριστοδουλιδου:
  Sep 14, 2023 at 10:03 AM

  Άξιος κύριε Αντωνιαδη!Μακαρι να σκέφτονταν όλοι όπως εσείς!Σιγουρα ο τόπος μας δεν θα είχε την κατάντια που έχει τώρα.Τα ξεπουλήσαμε όλα τώρα βγάζουμε στο ξεπούλημα κ τη ψυχή μας .

 5. Chris Christodoulou:
  Sep 14, 2023 at 06:01 PM

  Παρα πολυ σωστες θεσεις.

 6. Σωτήριος Γιάλλουρος:
  Sep 14, 2023 at 10:01 PM

  προς γνώση του "διευθυντή του Λυκείου της Παναγίας της Παλλουριώτησσας πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού (Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία,, Γαλλία, κ.α) έχουν ονόματα Αγίων στα οποία έχουν στο διδακτικό προσωπικό τους, και μαθητές/φοιτητές όλων των θρησκειών και δεν ενοχλούνται απο τα εμβλήματα/ ονομασίες/λογότυπα που χρησιμοποιούνται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία φοιτούν/εργάζονται, στην Κύπρο μόνο ενοχλούνται;; Εξ άλλου τα εκπαιδευτήρια μας, έχουν το καθένα την ιστορία του, και σύμφωνα με το πρωτογενές έστω δοτό Σύνταγμα ανήκουν και ελέγχονται από την Ελληνική Συνέλευση. Δέν μπορεί και δέν έχει δικαίωμα ο κάθε ανιστόριτος "διευθυντής" να κάνει τέτοιες αλλαγές ήσσονος σημασίας για μας, ότι κι αν πρεβεύει ο ίδιος. Άν θέλει,άς κάνει δικό του σχολείο κι άς βάλει και το μισοφέγγαρο, άς κτίσει στην αυλή του και τέμενος άμα θέλει.
  Η υπουργός Παιδείας πρέπει σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία να διατάξει έρευνα για το συγκεκριμένο σκάνδαλο να μάθουμε και ποιός ή ποιοί πιθανόν να βρίσκονται πίσω από το διευθυντή ή να υποβάλει παραίτηση της.

 7. LOIZOS SEPOS:
  Sep 15, 2023 at 12:52 AM

  Κύριε Αντωνιάδη, τα αντανακλαστικά σας είναι για τα καφενεία..... το ισχύει και για τα "εθνικόφρονα" παιδιά της φοιτητικής κίνησης Πρωτοπορία.

  Στην προσπάθεια της πολιτείας να ενσωματώσει τους παράνομους μεταναστες, όπως έγινε με "επιτυχία" στην Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και στην Μιννιάπολη των ΗΠΑ ήταν αναγκαίο η αφαίρεση της Παναγίας όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης με τον Αρχηγό Αστυνομίας να συνομιλουν με τους παρανομους μεταναστες. Ισως θα πρέπει να απομακρυνθεί και η Ελληνική Σημαία μιας και έχει πάνω τον Σταυρόν για να μην θίγονται οι μουσουλμάνοι μαθητές που βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο εργαλειοποιημένοι από τον ισλαμιστή σύμμαχο τοι ISIS Ερτογάν.
  Η μαντίλα δεν είναι θρησκευτικό σύμβολο και μπορεί οποιοσδήποτε να ρωτήσει τις εκατονταδες Ιρανές που έχουν εκτελεστεί και φυλακιστεί διότι θεωρουν την μαντίλα σύμβολο καταπίεσης και εκμετάλλευσης.
  Από όλα τα λεγόμενα κράτη του Δυτικόυ Πολιτισμένου κόσμου, μόνο Η Κύπρος δεν στήριξε τις Ιρανές και Αφγανές γυναίκες. Και να σκεφτεί κανείς πως Πρόεδρος της Βουλής είναι γυναίκα!!!! και μάλιστα προερχόμενη από τον ΔΗΣΥ όπως και εσείς της ΑΛΛΑΓΗΣ. Να την χαιρεστε και να σαςχαιρόμαστε!!!!
  Να Απαιτήσετε την απαγόρευση της μαντιλας στα σχολεία και δημόσιους χώρους. Εξάλλου η νομοθεσία δεν επιτρέπει να βρίσκεται μαθητής/τρια με καλυμμένο κεφάλι μέσα στην τάξη.

  Στερνή μου γνωση να σε είχα πρώτα.....

  Λ. Σέπος

 8. Παύλος Χριστίδης:
  Sep 15, 2023 at 04:17 PM

  Πρόκειται μάλλον πάλι για μια προσπάθεια μερικών να φανούν αρεστοί σε ξένα κέντρα αποφάσεων και στις ντιρεκτίβες ξένων πρεσβειών στην Κύπρο, αγνοώντας την ιστορία του σχολείου και την στήριξη της εκκλησίας προς το σχολείο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.
  Ούτε έκανε νόημα η δικαιολογία ότι η αφαίρεση της Παναγίας από το λογότυπο του σχολείου συνάδει με τα αρχικά LPS σε λατινικούς χαρακτήρες στην μαθητική φόρμα. Και γιατί όχι με ελληνικούς χαρακτήρες; Και ποιοι άλλοι προσβάλλονται ας πούμε με τη χρήση των ελληνικών αρχικών ΛΠ (Λύκειο Παλουριώτισσας) σε ένα σχολείο με γλώσσα διδασκαλίας την Ελληνική;
  Τουλάχιστον πριν πάρουν την απόφαση τους και αφού επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους στο ότι δήθεν προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι μαθητές, ας διάβαζαν τουλάχιστον τα αντίστοιχα εδάφια στο κοράνι που αναφέρονται στην Παναγία.
  Με το ίδιο σκεπτικό για παράδειγμα τα κολλέγια του Πανεπιστημίου Oxford στην Βρετανία αλλά και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να αλλάξουν τα χριστιανικά τους ονόματα ώστε μην ‘προσβάλλεται’ αριθμός φοιτητών που δηλώνουν μουσουλμάνοι:
  Jesus College, St Anne's College, St Catherine's College, St Edmund Hall, St Hilda's College, St Hugh's College, St John's College, St Peter's College, Trinity College, Christ Church, Corpus Christi College.
  Τα γεγονότα θυμίζουν τη δημόσια θυματοποίηση και διαπόμπευση εκπαιδευτικού λειτουργού από το Υπουργείο Παιδείας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το Σεπτέμβριο 2019 στο θέμα της μαντήλας, που ως γνωστόν πρώτος στην Τουρκία απαγόρευσε ο Μουσταφά Κεμάλ στις δημόσιες υπηρεσίες περιλαμβανομένων και των σχολείων με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά που ακύρωσε πριν μερικά χρόνια ο ισλαμιστής Ερτογάν.
  Ας πάρουμε παράδειγμα από την Γαλλία που σκοπεύει στην απαγόρευση ισλαμικών φορεμάτων, όπως και στην απαγόρευση της μαντίλας:
  https://www.aljazeera.com/news/2023/9/8/frances-top-court-rejects-appeal-against-ban-on-wearing-abaya-in-schools

  Π ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ
  Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός Τεχνικής Εκπαίδευσης

 9. Δημητρης Πισσαριδης:
  Sep 15, 2023 at 06:35 PM

  Εχουμε την πατριδα, την παιδεια, την κουλτουρα, την θρησκεια, που ειναι το ΣΠΙΤΙ μας. Ολοι μας αγαπουμε ολα αυτα που ειμαστε. Ειναι η ταυτοτητα μας στον πλανητη γη. Ποιος εχει δικαιωμα να μας αλλαξει το τι και ποιοι ειμαστε?
  .

 10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ:
  Sep 15, 2023 at 09:03 PM

  ΚΥΡΙΕ ΣΕΠΟ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΙΟ, ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ. ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΡΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΜΑΝΤΗΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΘΟΤΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΑΦΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΘΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ -- Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΟΣΗ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ, ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΟΙΩΘΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑΤΙ ΧΥΘΗΚΕ ΠΟΛΛΗ ΑΙΜΑ ΓΙ' ΑΥΤΕΣ. -- ΤΟ ΙΡΑΝ, ΤΟ ΙΡΑΚ, ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΣΩΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ-- ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΘΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥΣ.

 11. Μαρία Αλεξανδρου:
  Sep 16, 2023 at 11:22 PM

  Ο συγκεκριμένος διευθυντής αγνόησε το 70% των μαθητών του για να ικανοποιήσει το αίτημα του 30%; Είναι αυτό δικαιοσύνη; Αυτός ο διευθυντής που δε σέβεται την ίδια την ιστορία του σχολείου του και της πατρίδας του πρέπει να λογοδοτήσει. Η ιστορία αυτού του νησιού είναι ελληνική και η θρησκεία μας ορθόδοξη χριστιανή. Οποίου δεν του αρέσει, οι πόρτες ειναι ανοικτές και τα σκυλιά δεμένα. Να πάνε στις χώρες τους να νιώθουν πιο άνετα αν δεν τους αρέσει εδώ. Με αυτές τις πράξεις και άλλες πολλές τον τελευταίο καιρό δε θα αργήσει να ξεσπάσει μεγάλη αναταραχή. Ως ποσό να αντέξει ο κυπριακός λαός τις αδικίες που τελούνται εις βάρος του;

 12. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ:
  Sep 17, 2023 at 07:59 AM

  ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟ GOOGLE επί λέξει ( Τα αφηνω όπως ειναι γραμμένα και δεν τα μεταφράζω) ---- STALIN AND CHRISTIAN ORTHODOX CHURCHES ---The main target of the anti-religious campaign in the 1920s and 1930s was the Russian Orthodox Church, which had the largest number of faithful. Nearly all of its clergy, and many of its believers, were shot or sent to labour camps. Theological schools were closed, and church publications were prohibited. ------- What happened to churches during Stalin's regime?
  In the years that followed, churches and monasteries were destroyed or turned into public toilets. Their land and property was appropriated. Thousands of bishops, monks and clergy were systematically murdered by the security services. Specialist propaganda units were formed, like the League of the Godless. --------- How many churches were destroyed by Stalin?
  Church icons and religious architecture were destroyed. The People's Commissariat for Education reduced the list of protected churches from 7000 to 1000, thus leaving 6000 churches to destruction. There were public burnings of thousands of religious icons ---- ΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΑΝΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΠΛΩΣΕ ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΘΕΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΑΣ ΙΔΕΩΔΗ ΤΟΣΩΝ ΑΙΩΝΩΝ, ΤΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΙΣΤΗ - ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΙΤΚΟ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΣΚΥΛΛΟΥΣ ΝΑ ΟΥΡΟΥΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΜΦΙΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΓΕΝΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΘΩΕΣ ΔΟΛΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΠΟΘ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ - ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

 13. Χαράλαμπος Χαραλάμπους Θεολόγος Εκπαιδευτικός :
  Sep 17, 2023 at 12:10 PM

  Δεν θα επισέλθω στην ουσία του θέματος, παρόλο που έχω κάθε λόγο να μιλήσω και ως Θεολόγος εκπαιδευτικός , και ως παλιός μαθητής του Λυκείου Παλλουριώτισσας και ως καθηγητής του ίδιου σχολείου το οποίο υπερ-αγαπώ. Θέλω να πω μόνο ότι λυπάμαι. Όχι για τα μεμονωμένα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος διευθυντής, αλλά για το ότι άνθρωποι οι οποίοι διετέλεσαν διευθυντές για χρόνια και έβαλαν την σφραγίδα τους στον τρόπο διοίκησης των εκπαιδευτικών δημοσίων ιδρυμάτων, μιλούν και αποφθέγγονται σαν Πάπες Αλάνθαστοι, κάνοντας μάλιστα χρήση, φρασεολογίας του καφενέ, χωρίς μάλιστα καθόλου "αντανακλαστικά". Αυτοί οι άνθρωποι που υπήρξαν σε αντίπαλα στρατόπεδα με τον Διάλογο και τη Δημοκρατία, ευτυχώς παίρνουν ο ένας μετά τον άλλον σύνταξη και έτσι ελπίζουμε κι εμείς σε καλύτερες Εκπαιδευτικές ημέρες.
  Την Δημόσια Εκπαίδευση ας την αφήσουνε ήσυχη. Αυτοί ότι πρόσφεραν πρόσφεραν.
  Η νέα υπουργός, αν και δεν ανήκω κομματικά στο δικό της πολιτικό χώρο, φαίνεται και να γνωρίζει τη δουλειά της και να έχει και τα προσόντα και τη διάθεση να επιλύσει πολλά από τα θέματα που προκύπτουν. Ασφαλώς οι απερχόμενοι διευθυντές, μπορούν να γράψουν τ' απομνημονεύματά τους σε βιβλία και σε Εκπαιδευτικές πλατφόρμες παραθέτοντας τη γνώμη τους. Όμως δεν είμαι σίγουρος αν είναι έτοιμοι ν' ακούσουν κι αυτοί οι ίδιοι, την αξιολόγηση για το συνολικό τους έργο. Όλοι μας κρινόμαστε.
  Τίποτα κρυφό δεν μένει.

  Υ. Γ
  Ούτε υπό τον ήλιον, ούτε υπό τον Κύριον.

 14. Άγγελος Αγγέλου:
  Sep 17, 2023 at 06:17 PM

  Αντί κύριε συνδικαλιστή να σε απασχολεί που τα σχολεία σας ξεκίνησαν τα μαθήματα και τα μισά είναι εργοτάξια, αντί να αρθρογραφείτε για το καλό των μαθητών, αντί να ουρλιάζετε για την παιδαγωγική ανεπάρκειά (ορισμένων) μέσα στα σχολεία, αντί να βγαίνετε στους δρόμους γιατί κάποιοι (του κόμματος) έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, αντί να φωνάζετε γιατί σήκωσαν κάποτε 5-7 άτομα για να ικανοποιηθεί τοποθέτηση κομματικού στελέχους, και 1002 άλλα προβλήματα της παιδείας μας, σας απασχολεί η Παναγία από ένα έμβλημα (που ούτε ΚΑΝ το αφαίρεσαν). Και χωρίς καν να διασταυρώσετε της πληροφορίες σας, σπεύσατε με μεγαλόστομους λόγους να ρίξετε στο πυρ το εξώτερων έναν συνάδελφο σας. Αυτό λέγετε (συνδικαλιστική αλληλεγγύη)?. Και το πλήθος από κάτω που δεν ξέρει τίποτα το ουσιώδης για το θέμα να ζητά την σταύρωση αυτού. (τι μου θυμίζει αυτό ρε παιδί μου). Ακόμα επιστρατεύσατε και στίχους του Παλαμά, που φυσικά δεν λέει αυτό το ποίημα. αν αναφέρεστε στο ποίημα "Το πανηγύρι της Κακάβας", σηκώσατε τον στίχο (τμηματικά για να βολεύει). Αν εσείς είστε συνδικαλιστής, τότε χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν ανήκω στον επαγγελματικό σας χώρο.

 15. Λητω Μιχαηλ :
  Sep 21, 2023 at 01:37 AM

  Απαράδεκτη κατάσταση. Δεχθήκαμε και θα δεχθούμε ξένους στον τόπο μας μετανάστες οι οποίοι από επιλογή ήλθαν κοντά μας . Δεν θα αλλάξουμε εμείς ούτε θρησκεία ούτε πατρίδα ούτε χώρα επιλογή μας αν θέλουν μένουν ευπρόσδεκτοι αν όχι φεύγουν. Αυτή είναι η πατρίδα μας και η θρησκεία μας αν τους αρέσει. Έτσι και το έμβλημα του σχολείου τόσα χρόνια αυτό ήταν και αυτό θα μείνει. Φτάνει πλέον θα χάσουμε όλα μας τα δικαιώματα για να ευχαριστηθεί ο κάθε ένας ε όχι λοιπόν αρκετά.

Add a new comment:Newsletter


10651