ΣΟΚΑΚ: Καλούμε το ΥΠΑΝ να εντάξει άμεσα το μάθημα της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση


Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου (Σ.Ο.ΚΑ.Κ. - Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.) αναφέρει:

«Από τον Ιούνιο 2022 υπάρχει Εθνική Στρατηγική, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία τονίζεται η σημαντικότητα της εισαγωγής του μαθήματος Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Μάλιστα, στις 11/3/2024 η Υπουργός Παιδείας παρουσίασε τους στόχους που έχουν τεθεί για την εκπαίδευση το  2024-25, όπου μετ’ εκπλήξεως διαπιστώσαμε ότι η Χρηματοοικονομική Παιδεία απουσίαζε παντελώς.

https://paideia-news.com/ypoyrgos/2024/03/11/athina-mixailidoy-%C2%ABapo-ton-erxomeno-septembri-to-sxoleio-allazei-stadiaka%C2%BB/

Ο εθνικός χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός είναι ένα εθνικό καθολικό κοινωνικό πρόβλημα όπου γίνεται ολοένα και εντονότερο με τις αυξανόμενες διαδικτυακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ενδεικτικό είναι και το άρθρο των πανεπιστημιακών Δρ Ανδρέα Μηλιδώνη και Δρ Παναγιώτη Ανδρέου «Μοναδική επιλογή η εισαγωγή αυτοδύναμου μαθήματος Χρηματοοικονομικής Παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση» στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η επιτακτικότατα της εισαγωγής του μαθήματος μέσα από διεθνείς έρευνες και μελέτες.

https://paideia-news.com/panepistimio-kyproy/2024/03/20/monadiki-epilogi-i-eisagogi-aytodynamoy-mathimatos-xrimatooikonomikis-paideias-sti-mesi-ekpaideysi/

https://www.dropbox.com/scl/fi/jc6o6nsfl4lg8bmbyzw97/vF.pdf?rlkey=e8adqyda2ej6w68ci4mmpes8t&dl=0

Στο εξωτερικό καταγράφεται μεγάλη τάση ένταξης του μαθήματος στην Μέση Εκπαίδευση (π.χ. Η.Π.Α., Αγγλία).  Στην Κύπρο το μάθημα της  Χρηματοοικονομικής Παιδείας διδάσκεται από το 2022 μόνο στα Ιδιωτικά Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης με αναλυτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το ΥΠΑΝ (διδάσκεται σε 15 ιδιωτικά σχολεία). Αντιλαμβάνεστε, ότι έχουμε μαθητές δυο ταχυτήτων, προνομιούχων και μη,  στερώντας από τους μαθητές του Δημόσιου σχολείου τα εφόδια, τις δεξιότητες  και τις γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες χρηματοοικονομικές προκλήσεις όπως η διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού, οι ηλεκτρονικές αγορές, το ψηφιακό πορτοφόλι, η διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, κτλ.

Ως Σύνδεσμος Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου, καλούμε το ΥΠΑΝ να προχωρήσει άμεσα με την εισαγωγή του μαθήματος της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση για το καλό των μαθητών μας αλλά και της μελλοντικής κοινωνίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από την εκπαίδευση».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











708