Στο μάθημα της Βιολογίας
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ - Δασούπολης στη Λευκωσία, το δεύτερο δοκιμαστικό/πιλοτικό μάθημα Βιολογίας σε επίπεδο Λυκείου, με τη χρήση τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας: Εικονικής (Virtual Reality - VR) και Eπαυξημένης (Augmented Reality - AR). Το μάθημα διεξήχθη σε τμήμα της Β΄ Λυκείου και είχε ως θέμα το κυκλοφορικό σύστημα.
Για τη διοργάνωση και υλοποίηση του μαθήματος εργάστηκαν η Βιολόγος εκπαιδευτικός του σχολείου Νάσια Χαννίδου, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη του Καθηγητή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (Π.Ι.Κ.) Δρος Χρίστου Ρουσιά, της επιθεωρήτριας Βιολογίας Δρος Παναγιώτας Μυλωνά και της Υποστηρικτικής Ομάδας Βιολόγων, η οποία αποτελείται από τους Παύλο Καζάκο Β.Δ., Γιώργο Λάζο, και Δρα Μαρία Ευθυμίου. Στη διοργάνωση βοήθησαν επίσης οι συνάδελφοι Βίβια-Χαϊλή Μαννάρη Β.Δ., Κωνσταντίνος Καλαποδάς και Δρ Ρένα Παπαχριστοφόρου. Το μάθημα παρακολούθησε η Διευθύντρια του Π.Ι.Κ. Δρ Έλενα Χατζηκακού, καθώς και καθηγητές/καθηγήτριες Βιολογίας και άλλων ειδικοτήτων.
Οι μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της καρδιάς με εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality - VR) και Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality - AR). Μελέτησαν τη ροή του αίματος μέσω των βαλβίδων της καρδιάς και των κύριων αγγείων του σώματος, καθώς και τον μηχανισμό διέγερσης του μυϊκού ιστού, σύμφωνα με τους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας του Αναλυτικού Προγράμματος του μαθήματος της Βιολογίας Β Λυκείου. Ανάμεσα στις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν από τους/τις μαθητές/μαθήτριες ήταν: Virtual-Tee, Anatomy 4D, Mozaik 3D, Merge Object Viewer καθώς και η εφαρμογή ShareCareYOU VR (η οποία είναι εγκατεστημένη αυτόνομα συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας Quest VR Headset, τα οποία διαθέτειτο Π.Ι.Κ.).
Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στο μάθημα της Βιολογίας λειτούργησε ενισχυτικά στην κατανόηση βασικών εννοιών του κυκλοφορικού συστήματος με διαδραστικό τρόπο, οδηγώντας σε ενεργή συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών. Οι μαθητές/μαθήτριες χαρακτήρισαν το μάθημα ως «μία μοναδική και συναρπαστική εμπειρία, η οποία συνδύασε τη μάθηση και την τεχνολογία» και ανέφεραν επίσης ότι «μας βοήθησε να εμβαθύνουμε στο αντικείμενο του μαθήματος της Βιολογίας και να αποκτήσουμε μία πιο σφαιρική κατανόηση».
Συμπερασματικά, η χρήση αυτών των τεχνολογιών αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, καθώς οι μαθητές/μαθήτριες κατανοούν πιο εύκολα τις έννοιες, αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και ψηφιακού γραμματισμού. Ταυτόχρονα, καλλιεργούνται νέες δεξιότητες, όπως η εξοικείωση με ψηφιακά εργαλεία και η ικανότητα ψηφιακής επικοινωνίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αγορά εργασίας τον 21ο αιώνα.