Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ ενημερώνει:
"Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πέραν των 100 συναδέλφων εκπαιδευτικών θεολόγων από όλη την Κύπρο, την 10η Θεολογική Ημερίδα με θέμα: «Πτυχές Θεολογικού Προβληματισμού». Η Ημερίδα διεξήχθη το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Sun Hall στη Λάρνακα.
Την Ημερίδα χαιρέτισαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κκ Γεώργιος, εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης συνάδελφος κ. Χρίστος Τζιώρτας, εκ μέρους του γραφείου ΕΜΕ Θρησκευτικών κ. Ελιάνα Χ¨Ιωάννου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ συνάδελφος κ. Χριστάκης Ευσταθίου.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο Οικοδεσπότης που φιλοξένησε στην Μητρόπολή του την Ημερίδα, πανιερώτατος μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος. Γενικό θέμα της εισήγησής του ήταν ¨το χαροποιόν μήνυμα της Ελπίδας και της Αγάπης μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών¨. Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος τόνισε τον ιδιαίτερο και άκρως σημαντικό ρόλο των θεολόγων στα σχολεία. Είπε ότι οι θεολόγοι είναι οι κατεξοχήν εκπαιδευτικοί που διαλέγονται με τους μαθητές.
Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχει να κάνει μ΄ ένα στείρο επαγγελματισμό. Οι καθηγητές έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, τα οποία πολλές φορές είναι τα αθώα θύματα μιας κοινωνίας που διαμόρφωσαν οι μεγαλύτεροι. Ο Μητροπολίτης είπε ότι οι θεολόγοι δίνουν έναν άλλο τρόπο θέασης της Αγάπης. Η Εκκλησία με κεφαλή τον Χριστό ενσαρκώνει την ίδια την Αγάπη. Ο Εκπαιδευτικός θα πρέπει να μεταδίδει το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης στα παιδιά. Οι μαθητές, τόνισε, ψάχνουν να βρουν τον Θεό μέσα σε αυτούς που τους μιλούν γι΄ Αυτόν. Πείθονται από αυτούς που τους διδάσκουν διά του παραδείγματος. Ο Πανιερώτατος στη συνέχεια είχε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσει και να αναπτύξει ερωτήσεις που του είχαν σταλεί από τον Σύνδεσμο σε σχέση με την προσέγγιση της θεολογίας σε σύγχρονα θέματα.
Η δεύτερη εισήγηση στην Ημερίδα είχε ως τίτλο ¨Η δικαίωση δια πίστεως και η ευθύνη του Χριστιανού απέναντι στην τελική κρίση¨, με εισηγητή τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Khalil, καθηγητής Κ.Δ, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού –Balamand, του Λιβάνου. Ο π. Ιάκωβος συνδέθηκε μέσω του διαδιχτύου οπτικοακουστικά με τον χώρο της Ημερίδας, καθώς λόγω της εμπερίστατης πολεμικής σύρραξης των ημερών στον τόπο του δεν μπόρεσε να ταξιδέψει. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε εκτεταμένα στην έννοια της Δικαίωσης η οποία κατ΄ ουσίαν ταυτίζεται με την άφεση αμαρτιών. Π.χ. ¨ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας¨, ή το ¨μακάριοι ων αφέθησαν αι ανομίαι και ων επεκαλήφθησαν αι αμαρτίαι¨. Στο ερώτημα που τίθεται στο κατά Μάρκον ευαγγέλιο ¨ τις δύναται αφιέναι αμαρτίας ει μη εις ο Θεός;¨, ο π. Ιάκωβος απάντησε ότι μόνο με την χάρη του Θεού μπορεί να συμβεί αυτό. Η Δικαιοσύνη του Θεού υπάρχει πραγματικά μόνο δια πίστεως Ιησού Χριστού. Η πίστη, είπε, είναι υπακοή, είναι υποταγή στον Θεό. Όπως λέει και στην προς Γαλάτας επιστολή ¨πίστις δι΄ αγάπης ενεργουμένη¨. Άρα, τόνισε ο π. Ιάκωβος, η σχέση πίστεως και αγάπης είναι άμεση και ουσιαστική. Η λέξη ¨πιστεύω¨ σημαίνει ακριβώς ότι εμπιστεύομαι την ζωή μου στον Θεό. Μετά το πέρας της μεστής θεολογικών νοημάτων εισήγησής του, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής του Balamand, απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που του τέθηκαν από τους σύνεδρους.
Στην συνέχεια της Ημερίδας ανήλθαν στο βήμα των ομιλητών ο Επιθεωρητής Θρησκευτικών μαθημάτων κ. Ανδρέας Βίττης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ κ. Χριστάκης Ευσταθίου όπου συντόνισαν γόνιμη και ζωηρή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την συμμετοχή πολλών συναδέλφων θεολόγων εκπαιδευτικών.
Ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Εκφράστηκαν δημοσίως θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες για την αβραμιαία φιλοξενία που έτυχαν οι συνάδελφοι θεολόγοι προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο.
Γιάννης Αντωνιάδης
Γεν. Γραμματέας Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ