ΣΕΑ ΟΕΛΜΕΚ: Αβάσιμα στοιχεία και ανυπόστατοι ισχυρισμοί από το Ε.ΣΩ.ΘΕ.


«Ζητούμε άμεσα να δώσετε στοιχεία σχολείων και Συμβούλων, όπως επικαλείστε, στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του ΥΠΑΝ και να μην αφήνετε καμία σκιά σε κανένα συνάδελφο ή σχολείο»

«Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) διερωτάται, πώς ο Ε.ΣΩ.ΘΕ θα πετύχει τους πιο πάνω στόχους του, όταν στηρίζεται σε αβάσιμα στοιχεία και χρησιμοποιεί ανυπόστατους ισχυρισμούς»

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) αναφέρεται σε επιστολή σχετικά με επιστολή διαμαρτυρίας του Επιστημονικού Σωματείου Θεατρολόγων (Ε.ΣΩ.ΘΕ) και σημειώνει τα εξής:   

«Με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε για την αποστολή μιας επιστολής –διαμαρτυρίας (ημερομηνίας 2/2/2025) από το Επιστημονικό Σωματείο Θεατρολόγων (Ε.ΣΩ.ΘΕ) μέσα από την οποία προβαίνει σε Σύσταση στους Σχολικούς Συμβούλους να ενημερώνουν ορθά τους μαθητές για την ύπαρξη του καλλιτεχνικού κλάδου στην Μέση Εκπαίδευση.

Το ίδιο το Ε.ΣΩ.ΘΕ, αναφέρει στην επιστολή του πως έχει ως κύριους στόχους την νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Θεατρολόγου στην εκπαίδευση, καθώς και την διεκδίκηση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και για αυτό το λόγο άλλωστε έχει ιδρυθεί.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) από την πλευρά του διερωτάται, πώς ο Ε.ΣΩ.ΘΕ θα πετύχει τους πιο πάνω στόχους του, όταν στηρίζεται σε αβάσιμα στοιχεία και χρησιμοποιεί ανυπόστατους ισχυρισμούς (οι οποίοι παρατίθενται πιο κάτω) που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Έχοντας λοιπόν υπόψη τους ισχυρισμούς του Ε.ΣΩ.ΘΕ, πάντοτε με βάση την επιστολή – διαμαρτυρίας του (ημερομηνίας 2/2/2025), λίγο ή πολύ δηλώνει πως ο λόγος που οι μαθητές δεν επιλέγουν τον καλλιτεχνικό κλάδο είναι γιατί α) αποθαρρύνονται από τους Συμβούλους των σχολείων να τον επιλέξουν και β) οι Σύμβουλοι των σχολείων προσπαθούν να πείσουν τους μαθητές που επιθυμούν να επιλέξουν τον κλάδο αυτό να αλλάξουν γνώμη και γ) οι Σύμβουλοι των σχολείων δεν ενημερώνουν τους μαθητές για την ύπαρξη αυτού του κλάδου.  

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) του οποίου τα μέλη του όλα είναι Καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής διορισμένοι στα Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης δηλώνει υπεύθυνα και χωρίς περιστροφές τα ακόλουθα προς όλους τους ενδιαφερόμενους:

Όσον αφορά στο Λύκειο

  • Η ορθή ονομασία για τον καλλιτεχνικό κλάδο που (λανθασμένα) αναφέρει ο Ε.ΣΩ.ΘΕ είναι η 6η Κατεύθυνση: Καλών Τεχνών που ένας μαθητής μπορεί να την επιλέξει στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου. Ηενημέρωση για επιλογή Κατεύθυνσης στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Α’ Τετραμήνου (Σεπτέμβριο – Ιανουάριο) από τον Καθηγητή ΣΕΑ του κάθε σχολείου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία όλοι οι μαθητές ενημερώνονται και για τις έξι (6) Κατευθύνσεις που προσφέρονται στο Λύκειο.   
  • Το διάστημα μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού αποστέλλει συγκεκριμένο υλικό υποχρεωτικής παρουσίασης από τον Καθηγητή ΣΕΑ, τόσο στους γονείς σε απογευματινό χρόνο όσο και στους μαθητές σε σχολικό χρόνο, σε όλα τα Λύκεια Παγκύπρια με την ονομασία «Διεργασία Επαγγελματικής Αγωγής / Συμβουλευτικής Α’ Λυκείου» μέσα από το οποίο προβάλλονται όλες οι επιλογές κατευθύνσεων και μαθημάτων που μπορεί ένας μαθητής να επιλέξει προκειμένου να οδηγηθεί στις πραγματικές του επιθυμίες. Μέρος της παρουσίασης καλύπτει διεξοδικά τον καλλιτεχνικό κλάδο που (λανθασμένα) αναφέρει ο Ε.ΣΩ.ΘΕ. Η ορθή ονομασία είναι η 6η Κατεύθυνση: Καλών Τεχνών και παρουσιάζεται με τα μαθήματα καλλιτεχνικού περιεχομένου που την πλαισιώνουν, καθώς και με τις επιλογές σπουδών τόσο στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος.
  • Τέλος στην Α’ Λυκείου  σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως δίνεται το Βιβλίο Κατευθύνσεις και περιγραφές μαθημάτων στο Λύκειο έκδοση της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού και τα μέλη της Συγγραφικής ομάδας είναι Καθηγητές ΣΕΑ και μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ). Σε αυτό λοιπόν βρίσκει ο μαθητής πλήρη και αναλυτική περιγραφή τόσο των Κατευθύνσεων όσο και των μαθημάτων που προσφέρονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα βρει κάποιος αναλυτικές λεπτομέρειες και πληροφορίες για 6η Κατεύθυνση: Καλών Τεχνών αλλά και για τα μαθήματα που την πλαισιώνουν όπως Θεατρολογία, Θέματα Τέχνης, Γραφιστικές Εφαρμογές, Φωτογραφία, Μουσικές Εφαρμογές κλπ.  

Όσον αφορά στο Γυμνάσιο

  • Στο διάστημα μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού αποστέλλει συγκεκριμένο υλικό υποχρεωτικής παρουσίασης από τον Καθηγητή ΣΕΑ, τόσο στους γονείς σε απογευματινό χρόνο όσο και στους μαθητές σε σχολικό χρόνο, σε όλα τα Γυμνάσια Παγκύπρια με την ονομασία «Διεργασία Επαγγελματικής Αγωγής / Συμβουλευτικής Γ’ Γυμνασίου» μέσα από το οποίο προβάλλεται η επιλογή Τύπου Σχολείου (Λύκειο ή Τεχνική Σχολή) που ο μαθητής επιθυμεί να επιλέξει. Επίσης παρουσιάζονται αναλυτικά οι 4 Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ) που ο μαθητής καλείται να επιλέξει μία εξ αυτών και του επεξηγείται πως στη Β’ Λυκείου, ανεξαρτήτως επιλογής ΟΜΠ στην Α’ Λυκείου, μπορεί να επιλέξει και την 6η Κατεύθυνση: Καλών Τεχνών με τα μαθήματα καλλιτεχνικού περιεχομένου.
  • Στη Γ’ Γυμνασίου σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως δίνονται τα εξής Βιβλία: α) Προσανατολισμοί μετά το Γυμνάσιο 2024-2025, β) Επιστημονικά Πεδία και Πλαίσια Πρόσβασης στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Κύπρου και Ελλάδας, γ) Συμβουλευτική – Επαγγελματική Αγωγή: Προσωπική Ανάπτυξη και Δεξιότητες Σταδιοδρομίας. Τα Βιβλία αυτά αποτελούν εκδόσεις της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού και τα μέλη της Συγγραφικής ομάδας είναι Καθηγητές ΣΕΑ και μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ). Σε αυτά λοιπόν βρίσκονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον Τύπου Σχολείου (Λύκειο ή Τεχνική Σχολή) που ο μαθητής επιθυμεί να επιλέξει, τις έξι (6) Κατευθύνσεις που προσφέρονται στο Λύκειο και τις επιλογές κατευθύνσεων και μαθημάτων που μπορεί ένας μαθητής να επιλέξει προκειμένου να οδηγηθεί στις πραγματικές του επιθυμίες.

Μέσα από τα πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη και την ακόλουθη απαράδεκτη, ανυπόστατη και προσβλητική αναφορά του Ε.ΣΩ.ΘΕ. η οποία παρατίθεται αυτούσια:

«Θα θέλαμε λοιπόν να ενημερώσουμε τις σχολικές μονάδες ότι αρκετοί μαθητές που ενδιαφέρονται να επιλέξουν τον καλλιτεχνικό κλάδο ή αποθαρρύνονται από τους σχολικούς συμβούλους και προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά να επιλέξουν κάτι άλλο ή δεν ενημερώνουν καν τα παιδιά για την ύπαρξη του κλάδου.

Θεωρούμε τη νοοτροπία αυτή ανεπίτρεπτη και μη επαγγελματική καθώς ο ρόλος ενός σχολικού συμβούλου είναι εξαιρετικά σημαντικός και μπορεί να επηρεάσει αλλά και να καθορίσει το μέλλον τον παιδιών.

Το σωματείο μας, έλαβε αρκετά παράπονα για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο από γονείς όσο και από παιδιά τα οποία είναι μαθητές συναδέλφων που εργάζονται σε σχολικές μονάδες.»

Ως Κυπριακός Σύνδεσμος Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) ζητούμε άμεσα να δώσετε στοιχεία σχολείων και Συμβούλων, όπως επικαλείστε, στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού και να μην αφήνετε καμία σκιά σε κανένα συνάδελφο ή σχολείο αποστέλλοντας γενικόλογες επιστολές χωρίς τεκμηρίωση αλλά και με λανθασμένες πληροφορίες χωρίς προηγουμένως να τις διασταυρώνετε.

Ζητούμε επίσης όπως ανακαλέσετε δημόσια όλους τους ανυπόστατους σας ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι οποίοι έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπρέπεια και τη σκληρή δουλειά που καθημερινά οι Καθηγητές ΣΕΑ καλούνται να διεκπεραιώσουν στο Δημόσιο Σχολείο. Ως Καθηγητές ΣΕΑ λειτουργούμε πάντοτε στο πλαίσιο των καθηκόντων μας, ελεγχόμαστε για αυτό από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΑΝ, δεν καθοδηγούμε, δεν προσπαθούμε να πείσουμε ή και να αποθαρρύνουμε κανένα μαθητή για να προχωρήσει σε προσωπικές ή εκπαιδευτικές επιλογές. Αντίθετα, υποστηρίζουμε τους μαθητές μέσα από συμβουλευτικές προσεγγίσεις,  επαγγελματισμό και βάση της ηθικής και δεοντολογίας της επιστήμης μας, έτσι ώστε να λάβουν οι ίδιοι την τελική τους απόφαση.

Κατά συνέπεια ό,τι άλλο από τα πιο πάνω θεωρούμε πως γίνεται εκ του πονηρού».

 




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










320