«Αν δεν διαφοροποιηθεί η πρόταση του ΥΠΑΝ, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράζουμε, θα απορριφθούν από τις Κινήσεις Προοδευτική και ΔΗΚΙ»
«Σε περίπτωση μονομερούς προώθησης του θέματος στη Βουλή από το ΥΠΑΝ, χωρίς συμφωνία με την Οργάνωσή μας, θα πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση από την ΟΕΛΜΕΚ».
Πήραμε και παραθέτουμε την κοινή πρόταση της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών και της ΔΗΚΙ Καθηγητών για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών που τέθηκε ενώπιον του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ την περασμένη Παρασκευή. Η πρόταση ψηφίστηκε από 10 μέλη του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, όμως δεν πέρασε λόγω πλειοψηφίας της Κίνησης «Αλλαγής» με 10 ψήφους συμπεριλαμβανομένης της νικώσας ψήφου του Προέδρου. Συγκεκριμένα οι άλλες 4 Κινήσεις έχουν 11 μέλη στο ΚΔΣ αλλά κάποιο μέλος απουσίαζε στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την Κύπρο σε συνέδριο.
«Οι Κινήσεις ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΔΗΚΙ, αφού εξέτασαν ενδελεχώς το προτεινόμενο προσχέδιο του ΥΠΑΝ για το «Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου», το κείμενο σχετικά με τα «Στοιχεία Οικονομικής Μελέτης», καθώς και τις γραπτές απαντήσεις του ΥΠΑΝ στα διευκρινιστικά ερωτήματα που είχε αποστείλει η ΟΕΛΜΕΚ, κατέθεσαν την ακόλουθη κοινή πρόταση στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 13/3/2025:
1. Απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη πρόταση του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση, αφού διαφωνούμε έντονα με το γενικό πλαίσιο αξιολόγησης που διαμορφώνει και δεν αποδεχόμαστε σειρά προνοιών που περιλαμβάνει.
2. Κατ’ αρχάς σημειώνουμε, ότι η πρόταση του ΥΠΑΝ αγνοεί τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ για τη θεσμοθέτηση ενός πραγματικά ανεξάρτητου Δευτεροβάθμιου Σώματος Εξέτασης Ενστάσεων, ένα θέμα που έχει προταχθεί από την ΟΕΛΜΕΚ και για το οποίο μάλιστα είχε επέλθει συμφωνία με το ΥΠΑΝ πριν από λίγα χρόνια. Θεωρούμε τη σύνθεση του εν λόγω Σώματος, όπως αυτή προτείνεται από το ΥΠΑΝ, απαράδεκτη και συνεπώς την απορρίπτουμε.
Σημειώνουμε σχετικά, ότι το ΥΠΑΝ γνωρίζει τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ για το συγκεκριμένο θέμα, συμπεριλαμβανομένης και της σύνθεσης του Σώματος, για περισσότερο από μία πενταετία. Αν δεν υπάρχει πρόθεση αποδοχής αυτής της θεμελιώδους προϋπόθεσης που θέτει η Οργάνωσή μας, τότε είναι σαφές ότι το ΥΠΑΝ δεν έχει την διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το συνολικό σχέδιο αξιολόγησης.
3. Πέραν του ζητήματος του Δευτεροβάθμιου Σώματος Εξέτασης Ενστάσεων, διαφωνούμε/απορρίπτουμε και τις ακόλουθες πρόνοιες της πρότασης του ΥΠΑΝ:
Τονίζουμε ότι αν δεν διαφοροποιηθεί η πρόταση του ΥΠΑΝ, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράζουμε πιο πάνω, θα απορριφθούν από τις Κινήσεις ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΔΗΚΙ.
Σε κάθε περίπτωση, οι Κινήσεις ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΔΗΚΙ θεωρούν ότι η όποια τελική πρόταση του ΥΠΑΝ θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της ΟΕΛΜΕΚ, αφού σύμφωνα με το Καταστατικό της Οργάνωσης «Δημοψήφισμα διενεργείται για σοβαρά θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων» και το θέμα της αξιολόγησης αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα εκπαιδευτικής πολιτικής και κορυφαίο συνδικαλιστικό ζήτημα.
Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι σε περίπτωση μονομερούς προώθησης του θέματος στη Βουλή από το ΥΠΑΝ, χωρίς συμφωνία με την Οργάνωσή μας, θα πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση από την ΟΕΛΜΕΚ».
Νίκος Παναγή:
Mar 17, 2025 at 10:57 AM
Μια απορία. Η ισορροπία στο ΚΔΣ μεταξύ των Κινήσεων είναι οριακή. Από τα 21 μέλη, τα 10 ανήκουν στην ΑΛΛΑΓΗ και τα υπόλοιπα 11 στις άλλες 4 Κινήσεις. Γνώριζαν από προηγούμενες μέρες προφανώς ότι μέλος της Προοδευτικής θα απουσίαζε στο εξωτερικό την ημέρα που ορίστηκε Κεντρικό. Είχαν σίγουρα την δυνατότητα να ζητήσουν απλά μια μετακίνηση της ημέρας, όταν θα είχαν την πλειοψηφία, για να περάσουν άνετα τις θέσεις τους, όπως τις περιγράφουν εδώ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ;;;