Ανθρωπιστική παιδεία και δικαιοσύνη


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Σύμφωνα  με τον σοφό Πλάτωνα: « …παιδεία είναι η διαπαιδαγώγηση προς την αρετή από την παιδική ηλικία, που κάνει τον πολίτη να επιθυμεί και να αρέσκεται στο να γίνει τέλειος, να γνωρίζει δε να άρχει και να άρχεται με δικαιοσύνη»

Μια από τις σημαντικότερες αρετές του ανθρώπου είναι η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη αποτέλεσε και θα αποτελεί το όραμα των ατόμων, των κοινωνιών  και των φωτισμένων συνειδήσεων που θέλουν να οδηγήσουν το ανθρώπινο γένος στην ευδαιμονία.

Σήμερα η οικονομική και η ανθρωπιστική κρίση μετατρέπει τον άνθρωπο από υποκείμενο σε αντικείμενο, τον εξωθεί σε μια διαρκή κατανάλωση της ύπαρξής του και παύει να ενδιαφέρεται για τους συντρόφους του.

Για να τεθεί φρένο στην οικονομική εξαθλίωση και την ανθρωπιστική κρίση που κλονίζει την κοινωνία μας, θα πρέπει να καλλιεργηθεί μέσω της παιδείας η αρετή της δικαιοσύνης.

Η ανθρωπιστική παιδεία κλονίζεται και με σχετικά γοργούς ρυθμούς χάνει την πρωτοκαθεδρία της στα σχολικά προγράμματα της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Αν και είναι αναγκαία η εκπαίδευση κατά εξειδικευμένο τρόπο, ώστε να υποβοηθηθεί η επαγγελματική αποκατάσταση του νέου, εν τούτοις, μόνο η ανθρωπιστική παιδεία είναι σε θέση να δημιουργήσει ώριμους πολίτες.

Η επικράτηση των δημαγωγών και της πολιτικής ασυνέπειας, συνεπάγεται την αποθάρρυνση των πολιτών ως προς την ενασχόληση με τα κοινά. Τότε μόνο οι οσφυοκάμπτες, οι συκοφάντες, οι ημιμαθείς, οι κόλακες, οι αναξιοπρεπείς, οι αδίστακτοι και οι ανέντιμοι έχουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Το σημαντικότερο περιβάλλον το οποίο πρέπει να είναι αξιοκρατικό είναι το περιβάλλον όλου του εκπαιδευτικού συστήματος. Δυστυχώς εκεί επικρατεί πλήρης αναξιοκρατία και πλήρης ανισότητα. 

Οι καθηγητές δεν επιλέγονται ή προάγονται κατ' αξίαν αλλά στην βάση μιας χρονικής επετηρίδας. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη διαφάνειας, εγκυρότητας και αξιοπιστίας ως προς την αξιολόγηση των καθηγητών.

Ο άριστος ή ο ιδιοφυής μαθητής στο βωμό μίας αφηρημένης αρχής ισότητας ακολουθεί το πρόγραμμα του μέσου μαθητή. Η Δικαιοσύνη είναι η σπουδαιότερη των αρετών γιατί εμπεριέχει μέσα της όλες τις άλλες. Η ύπαρξη της συντελεί στην ομαλή συμβίωση των ανθρώπων και στην πρόοδο της κοινωνίας.

Επομένως, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ενάρετους πολίτες και να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο μέσα σε μία κοινωνία στην οποία θα υπάρχει αξιοκρατία, σωφροσύνη και πραγματική Δημοκρατία, τότε   μέσα από τα σχολεία πρέπει να καλλιεργηθεί το αίσθημα  της δικαιοσύνης.

Πρέπει να  απονέμεται στον καθένα αυτό που του αξίζει, καθώς και να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους ισονομία, αξιοκρατία και τιμωρία της αδικίας.

*Καθηγητής Πληροφορικής – Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










567