Επ. Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Μ.Ε: Η ΟΕΛΜΕΚ οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση


«Τραγελαφικό να μην παραχωρούνται άμεσα οι πρόσθετες μόνιμες θέσεις»

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Μ.Ε. ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

«Το ΥΠΑΝ και οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, συμφώνησαν στο εξής: στην ουσιαστική αύξηση των μόνιμων θέσεων για την τριετία 2024-2027, που προβλέπουν τον περιορισμό του ποσοστού των αναγκών που καλύπτονται από συμβασιούχους στο 7% του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δυστυχώς,δεν εφαρμόστηκαν τα συμφωνηθέντα. 

Είναι τραγελαφικό να μην παραχωρούνται άμεσα οι πρόσθετες μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση, ενώ γίνεται λόγος για παραχώρησή τους “τα επόμενα χρόνια”. Οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς, όχι μελλοντικές – και οι εκπαιδευτικοί που τις καλύπτουν ήδη, το πράττουν με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και συνέπεια.

Κανείς από τους συμβασιούχους, τους αντικαταστάτες και τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς δεν ευθύνεται για το υφιστάμενο σύστημα διορισμών ή για την έλλειψη υποψήφιων εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένους κλάδους. Αντίθετα, σε αυτούς τους κλάδους παρατηρείται και ο μεγαλύτερος αριθμός αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το «κόστος» για το κράτος, όταν οι θέσεις αυτές καλύπτουν πραγματικές ανάγκες κάθε χρόνο. Ποιο είναι τελικά το κόστος να προσφέρει το κράτος σταθερότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται χρόνια στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, και έχουν πίσω τους οικογένειες, παιδιά και ένα μέλλον που διαρκώς υπονομεύεται; Είναι δυνατόν να αλλάζουν κάθε χρόνο σχολείο οι συμβασιούχοι και να προσαρμόζονται κάθε φορά σε διαφορετικό περιβάλλον; 

Αντί για στήριξη λοιπόν, εισπράττουν χλευασμό, απαξίωση και οδηγούνται στην απόγνωση. Δυστυχώς.

Φοβόμαστε για το μέλλον - όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας, που μεγαλώνουν σε ένα κράτος που ενισχύει τη μονιμοποίηση της ανασφάλειας κι αβεβαιότητας. Και τελικά αυτό που περιγράφει συγγραφέας Paul Lynch στο «Τραγούδι του Προφήτη» δεν διαφέρει και πολύ από αυτά που βιώνουμε σήμερα στον τόπο μας.

Η ΟΕΛΜΕΚ οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση. Εκατοντάδες συμβασιούχοι είναι εγγεγραμμένα μέλη της και περιμένουν έμπρακτη στήριξη τώρα κι όχι σε μελλοντικό χρόνο».




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











674