Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΚΑΚ
Ο Σύνδεσμος Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου (ΣΟΚΑΚ) στις 13 Σεπτεμβρίου 2025, πραγματοποίησε επιτυχώς τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών, γεγονός που καταδεικνύει τη ζωντάνια, την ενότητα και τη μαχητικότητα του κλάδου.
Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος:
«Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και με την παρουσία τους έδωσαν ηχηρό μήνυμα ενότητας και συνέχισης του αγώνα για τη στήριξη και την αναβάθμιση του ρόλου των Οικονομολόγων Καθηγητών στη Μέση Εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν διεξοδικά τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος:
- Η νέα κατεύθυνση 5β: Εκφράστηκε έντονα η άποψη ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί γιατί στην ουσία επαναφέρει το ενιαίο Λύκειο (αφού δεν περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα) . Συνεπώς, η πιθανή δημιουργία της κατεύθυνσης 5β αντιβαίνει στη φιλοσοφία και στους στόχους του Νέου Ωρολόγιού Προγράμματος.
- Το σύστημα αξιολόγησης: Τονίστηκε η ανάγκη για ένα δίκαιο, αξιόπιστο και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο σύστημα, που θα αναγνωρίζει πραγματικά το έργο και την προσφορά των εκπαιδευτικών.
- Άδικη μεταχείριση στις μονιμοποιήσεις: Καταγγέλθηκε η άνιση αντιμετώπιση νέων συναδέλφων μας που παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων. Η έλλειψη διαφάνειας και ισονομίας πλήττει την επαγγελματική τους σταθερότητα.
- Θέσεις προαγωγής: Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για περισσότερες θέσεις προαγωγής στον κλάδο μας, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς περιορίζει τις δυνατότητες ανέλιξης και αδικεί ουσιαστικά τους Οικονομολόγους σε σχέση με άλλες ειδικότητες.
- Υποτίμηση του κλάδου: Επισημάνθηκε για ακόμη μία φορά το γεγονός ότι στην Α΄ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης Οικονομικών περιορίζονται σε μόλις 3 διδακτικές ώρες, ενώ άλλοι κλάδοι έχουν 4ωρα τα υποχρεωτικά τους μαθήματα. Αυτή η ανισότητα υποβαθμίζει τον κλάδο μας, αποδυναμώνει την προσφορά μας προς τους μαθητές και μειώνει την ελκυστικότητα της Οικονομικής Κατεύθυνσης.
- Έλλειψη Βοηθών Διευθυντών στα σχολεία: Τονίστηκε η αναγκαιότητα να στελεχωθούν τα σχολεία με επαρκή αριθμό Βοηθών Διευθυντών, καθώς η έλλειψη αυτή επιβαρύνει την καθημερινή λειτουργία και δυσχεραίνει τόσο το διοικητικό όσο και το παιδαγωγικό έργο.
- Συνθήκες εργασίας – Κλιματιστικά στα σχολεία: Υπενθυμίστηκε το πάγιο αίτημά μας για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος των κλιματιστικών στα σχολεία. Οι υφιστάμενες συνθήκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς και πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, καθιστούν την παραμονή σε αίθουσες μάθησης δυσχερή, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΚΑΚ:
- Πρόεδρος: Αργύρης Αλεξάνδρου
- Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Παναγίδης
- Γραμματέας: Αναστασία Δαμιανού
- Βοηθός Γραμματέας: Αγγέλα Βασιλειάδου
- Ταμίας: Νίκη Νικολαΐδου
- Βοηθός Ταμίας: Ευάγγελος Πατσαλίδης
- Μέλος: Μαρία Βρυώνη
Επιλαχόντες: Ελένη Χριστοδουλίδη, Μαρία Λαζάρου.
Ο Σύνδεσμός μας είχε την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενήσει στη συνέλευση και στις εκλογές την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Ταλιαδώρο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Χρήστο Τζιωρτά, τον Οργανωτικό Γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο και τον Γενικό Ταμία κ. Στέλιο Στυλιανού. Η παρουσία τους κατέδειξε την έμπρακτη στήριξη και το ενδιαφέρον της Οργάνωσης για τον κλάδο μας.
Ο ΣΟΚΑΚ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μελών του, για την αναβάθμιση της Οικονομικής Εκπαίδευσης και για τη διασφάλιση του κύρους και της αξιοπρέπειας του Οικονομολόγου Καθηγητή».