Ψηφιακός Μετασχηματισμός και εχνολογία 5G προς την Οικονομική Ανάπτυξη της Κύπρου


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΑΡΟΥ*

Καθώς οι επιχειρήσεις υποβάλλονται σε ψηφιακούς μετασχηματισμούς για να παραμείνουν μπροστά στην τεχνολογία, η ευρωστία των δικτύων είναι κρίσιμη για την επιτυχία τους. Οι γρήγορες βελτιώσεις στο εύρος ζώνης επέτρεψαν στους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν κορυφαίες εμπειρίες τελικού χρήστη και η ασύρματη τεχνολογία 5ης γενιάς (5G) υπόσχεται να επιταχύνει αυτο περαιτέρω. Οι υπηρεσίες 5G θα:

• Ενεργοποιήσουν τη γρήγορη μετάδοση δεδομένων, τη λήψη και την αδιάλειπτη συνδεσιμότητα

• Εξασφαλίσουν αξιοσημείωτες ευκαιρίες ανάπτυξης και μετασχηματισμού σε κάθε κλάδο

Οι κατασκευαστές αρχίζουν να βλέπουν την τεχνολογία 5G και τις υψηλές ταχύτητες δεδομένων τους, ως ζωτικής σημασίας συνιστώσα της επιχείρησής τους, προκαλώντας το ενδιαφέρον για την απόκτηση ιδιωτικών αδειών χρήσης ως έναν τρόπο ελέγχου της στρατηγικής 5G. Η τεχνολογία 5G αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ πολλές εταιρείες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την τεχνολογία εντός δύο ετών από την είσοδό της στην αγορά.  Όλο και περισσότερο, το 5G θεωρείται ως καταλύτης ψηφιακού μετασχηματισμού και οι κατασκευαστές αναμένουν ότι θα προσφέρει ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες λειτουργίες. Οι βιομηχανικές εταιρείες πιστεύουν ότι η ευελιξία και η αξιοπιστία του 5G θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σύνδεσης.

Το 5G είναι η πέμπτη γενιά σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, αξιοποιώντας καλύτερα το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και επιτρέποντας σε περισσότερες συσκευές να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Τα δίκτυα ξεκινήσουν το επόμενο έτος σε ορισμένες χώρες, με ταχύτητες λήψης έως και 100 φορές πιο γρήγορα από την τρέχουσα τεχνολογία, καθιστώντας περισσότερα πράγματα σε ένα smartphone ταχύτερα. Υπάρχει διαδεδομένη εμπιστοσύνη στο δυναμικό της 5G, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των βιομηχανικών εταιρειών (65%) σχεδιάζουν να το εφαρμόσουν μέσα στα πρώτα δύο χρόνια διαθεσιμότητας.

Οι κατασκευαστές όταν ερωτήθηκαν σχετικά με τον επιχειρηματικό λόγο για επένδυση σε 5G, περισσότεροι από τους μισούς ή οι ερωτηθέντες ανέφεραν ασφαλέστερες λειτουργίες (54%) και αποδοτικότητα εργασιών / εξοικονόμηση κόστους (52%), με την προσδοκία ότι η 5G θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση ή την ενίσχυση των περιπτώσεων χρήσης όπως ανάλυση αναλύσεων σε πραγματικό χρόνο, βιντεοεπιτήρηση, απομακρυσμένος έλεγχος της κατανεμημένης παραγωγής, τηλεχειρισμού ή απομακρυσμένες λειτουργίες μέσω επαυξημένης πραγματικότητας/εικονικής πραγματικότητας.

Φανταστείτε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη που τα κυψελοειδή δίκτυα επιβραδύνονται τακτικά, λυγίζοντας κάτω από το βάρος της αυξανόμενης βάσης συνδρομητών. Φανταστείτε έναν ορίζοντα, χωρίς να αναπτύσσονται δίκτυα αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο και πλήθος συνδεδεμένων τεχνολογιών-έξυπνοι σταθμοί στάθμευσης, αυτόνομα οχήματα, δυναμικά συστήματα φωτισμού και αεροσκάφη συντήρησης, διψασμένοι για συνδεσιμότητα. Καθώς το εύρος ζώνης (bandwidth) στενέυει και η τεχνολογική σπονδυλική στήλη που όλοι θεωρούμε δεδομένη, αρχίζει να σπάει, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που μας λείπει;  Η τηλεμετρία σε πραγματικό χρόνο είναι αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό εργαλείο που πρέπει να ανταποκριθεί μια πόλη σε αυτές τις προκλήσεις, αλλά ένα κλιμακωτό δίκτυο αισθητήρων απαιτεί μια ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη πλατφόρμα για την ασύρματη συνδεσιμότητα. Εδώ είναι όπου το 5G έρχεται σε συνεργασία.. με τις κορυφαίες στον κόσμο τηλεπικοινωνίες, δήμους και μια σειρά οργανώσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από την τροφοδοσία smartphones. Λόγω της αύξησης του IoT (Ίντερνετ των πραγμάτων), της εμφάνισης αυτόνομων οχημάτων και της ανάγκης για πιο έξυπνα και αποδοτικότερα κτίρια, ο αριθμός των τελικών σημείων στις μητροπολιτικές περιοχές πρόκειται να αυξηθεί από εκατομμύρια σε δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές. Οι αισθητήρες IoT θα παρακολουθούν τα πάντα, από την ποιότητα του αέρα, μέχρι την κατανάλωση ενέργειας, στα μοντέλα κυκλοφορίας. Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει τα πάντα, από τον έξυπνο χώρο στάθμευσης, τη διαχείριση του πλήθους έως την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις συσκευές θα ενσωματωθούν σε δύσκολες για επικοινωνία περιοχές, συχνά επικίνδυνες, η ασύρματη συνδεσιμότητα θα είναι το κλειδί για την ευελιξία του σχεδιασμού και της αναδιάταξης.

Εν τω μεταξύ, συστήματα όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα αεροσκάφη συντήρησης θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη λειτουργία τηλεμετρίας σε πραγματικό χρόνο. Το 5G είναι κάτι παραπάνω από το κυψελοειδές δίκτυο που παρέχει συνδεσιμότητα σε αυτήν την τεχνολογία, είναι ο συνδετικός ιστός που τα συνδέει όλα μαζί, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να εξορύσσουν τεράστια σύνολα δεδομένων για ενεργητικές γνώσεις που θα είναι κρίσιμες για την επίτευξη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Σήμερα, πολλές εταιρείες και πόλεις αναπτύσσουν ήδη υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις που βοηθούν στη διαχείριση των πόρων και την παρακολούθηση. Και αύριο, οι ευφυείς συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων και άλλων συνδεδεμένων συσκευών, σε συνδυασμό με την ευέλικτη δυνατότητα δικτύωσης, θα επιτρέψουν να δούμε αναλυτικά στοιχεία που θα έχουν ως αποτέλεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση της κυκλοφορίας, ο έξυπνος σχεδιασμός κτιρίων και η διαχείριση ενέργειας.

Καθώς συνεχίζουμε προς έναν πιο αστικοποιημένο κόσμο και οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος αυξάνονται σταδιακά, η ανάγκη για 5G είναι πραγματικά ύψιστη. Με το αναδυόμενο δίκτυο 5G και το IoT, είναι δυνατή η ανάπτυξη τεχνολογίας με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον και προάγουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Αυτές οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος και να επιταχύνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αειφορίας. Με το 5G, οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, οι κοινότητες και τα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης, την ικανότητα και την ευκινησία να αντιμετωπίσουν πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος καθώς εργαζόμαστε για την εξασφάλιση μόνιμης προστασίας του πλανήτη και των πόρων του.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο χάνονται ή σπαταλούνται, και ο αριθμός αυτός δεν προκαλεί έκπληξη. Βλέπουμε σκουπίδια κάθε φορά που βγαίνουμε για φαγητό ή κάνουμε εβδομαδιαίο καθαρισμό. Εκτός από τα απόβλητα, ωστόσο, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε. Ακριβώς όπως η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκτοξεύεται, η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα, ειρωνικά, αναμένεται να αυξηθεί!

Με τον πληθυσμό να αυξάνεται, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη λιγότερη διαθέσιμη γη για καλλιέργεια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια έλλειψη τροφίμων με επιδημικές διαστάσεις... Πώς θα καταφέρουμε να τροφοδοτήσουμε και να διατηρήσουμε 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι θα καλύψουν τον πλανήτη μέχρι το 2050; Και πώς θα στηρίξουμε την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων κατά 60-80% που πιθανόν να χρειαστεί ο πληθυσμός; Όπως συμβαίνει με πολλά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, βλέπουμε την ψηφιακή μεταμόρφωση στη γεωργία, ειδικότερα με τη μορφή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ανάπτυξη της γεωργικής τεχνολογίας έρχεται με τη μορφή συνδεδεμένων αισθητήρων, του Διαδυκτίου των Πραγμάτων (IoT) και την τεχνολογία 5G. Όπως θα περίμενε κανείς, η επιτυχημένη γεωργική παραγωγή στον ψηφιακό μετασχηματισμό γίνεται με ένα παιχνίδι αριθμών. Με τη βοήθεια της γεωργικής τεχνολογίας, οι συνδεδεμένοι αγρότες αρχίζουν να μοιράζονται δεδομένα και να βελτιώνουν τις διαδικασίες εισαγωγής, αποδοτικότητας και λειτουργίας, κυρίως λόγω των αισθητήρων που κινούνται με AI. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να είναι εναέριοι πχ. drones ή βασισμένοι σε μηχανές και όλοι διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες για τη γεωργική παραγωγή.

Στο έδαφος, για παράδειγμα, οι αισθητήρες μπορούν να παρακολουθούν την ποιότητα των φυτών, το έδαφος, την υγεία των ζώων και τον καιρό. Μπορούν να καθορίσουν το καλύτερο μέρος για την εγκατάσταση για την υψηλότερη απόδοση, και την ποσοτητα φύτευσης για την πρόληψη των αποβλήτων. Στον αέρα, τα αεροσκάφη και οι δορυφόροι μπορούν να παρακολουθούν την υγεία των φυτών και τις ασθένειες των παρασίτων, αποτρέποντας την χαμένη καλλιέργεια. Ο γεωργικός εξοπλισμός μπορεί επίσης να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την προβλεπόμενη καλλιέργεια. Για παράδειγμα, ο εξοπλισμός υψηλής φύτευσης μπορεί να παρέχει "φύτευση" εκτιμήσεων για την απόδοση των καλλιεργειών και τη συγκομιδή, επιτρέποντας στους αγρότες να σχεδιάζουν προβλέψεις, υπερζήτηση και έλλειψη πωλήσεων. Δεν είναι μόνο αυτό. Ο ρομποτικός εξοπλισμός συγκομιδής μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει το AI για να επιλέξει ώριμα φρούτα και λαχανικά την κατάλληλη στιγμή, εξοικονομώντας χρόνο, εργατικό δυναμικό και απόβλητα.  Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειρίζονται εξοπλισμό εξ αποστάσεως από ένα κεντρικό κέντρο ελέγχου, επιτρέποντας ακόμα μεγαλύτερη απόδοση χρόνου.

Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι μόνο για τους αγρότες. Για παράδειγμα, δείχνει ότι μπορούν να μειώσουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων κατά 90% μετακινώντας από τον ψεκασμό σε στοχευμένο ψεκασμό χρησιμοποιώντας δεδομένα που τραβήχτηκαν από αισθητήρες ΑΙ. Λιγότερα ζιζανιοκτόνα είναι καλά για όλους μας - άνθρωπο και χώμα. Σαφώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη γεωργία δεν είναι μόνο χρήσιμος για την παραγωγή τροφίμων, είναι χρήσιμος για την υγεία του πλανήτη. Όπως η AI συμβάλλει στην επιτάχυνση των φαρμακευτικών δοκιμών μειώνοντας τη διάρκεια της δοκιμαστικής και της φάσης της ανάπτυξης, κάνει το ίδιο και για τη γεωργία. Ερευνητικές ομάδες διαπίστωσαν ότι οι αλγόριθμοι θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν πιο γρήγορα τα υβριδικά φυτά που θα αναπτυσσόταν καλύτερα στις συνθήκες φύτευσης πραγματικής ζωής, εξοικονομώντας τεράστιο όγκο χρόνου ανάπτυξης του προϊόντος.

Μια άλλη συναρπαστική εξέλιξη: αναγνώριση εικόνας σε AI. Η Google εργάζεται για να εκπαιδεύσει την AI να αναγνωρίσει 5.000 είδη φυτών και ζώων, πράγμα που θα βελτίωνε την ικανότητα του drone να ανιχνεύει ασθένειες από παράσιτα και ζημιές στις καλλιέργειες. Αυτή η πρόοδος είναι τεράστια, καθώς θα επέτρεπε στους αγρότες να παρακολουθούν την έκτασή τους πολύ πιο γρήγορα και με ακρίβεια από ότι προηγουμένως, και να κατανοούν τα πρότυπα των παρασίτων με την πάροδο του χρόνου.

Ο αγροτικός τομέας έχει δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί άλλες βιομηχανίες που καταλαμβάνουν τεχνολογικά στην προσέλκυση ταλαντούχων νέων. Ελπίζουμε ότι η νεότερη γενιά, που επιθυμεί να βρεί σκοπό στη δουλειά τους, θα προσελκύσει αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά. Διότι όταν πρόκειται για ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία, υπάρχει η δυνατότητα να επηρεάσει όχι μόνο την παραγωγικότητα των γεωργών, αλλά και δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αποτελέσματα σε δυο βασικά  μέρη:

  • Ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών προϊόντων και στη μετατροπή των υπαρχόντων προϊόντων σε ψηφιακά. Αυτό συνήθως σημαίνει μετατροπή offline διαλέξεων σε βίντεο, δημιουργώντας ψηφιακά κείμενα και κουίζ. Επιπλέον, περιλαμβάνει την παροχή ψηφιακών μέσων επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικών.
  • Ο μετασχηματισμός των λειτουργιών θα απαιτούσε βασικά την ψηφιοποίηση όλων των κοινών λειτουργιών που έχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η είσδοχή φοιτητών, η εγγραφή σε προγράμματα και μαθήματα, η εξέταση, η ανάπτυξη προγραμμάτων και η διασφάλιση της ποιότητας τους. Επιπλέον, υπηρεσίες υποστήριξης, όπως σχεδιασμός μελέτης, διαχείριση εγκαταστάσεων, κατανομή καθηγητών, προγραμματισμός κλπ.

Οι διαχειριστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούν ήδη σοβαρές επενδύσεις στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Έχουμε πολλά έξυπνα πράγματα γύρω μας από smartphones και ρολόγια σε αυτοκίνητα και σπίτια. Αλλά τι γίνεται με μια έξυπνη πανεπιστημιούπολη; Το IoT παρέχει πολλά προηγμένα δεδομένα και βοηθά στην αυτοματοποίηση πολλών χρήσιμων διαδικασιών. Οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν να εξισορροπήσουν τη θερμοκρασία μέσα στο κτίριο προσαρμόζοντας την εξωτερική και την εσωτερική κατάσταση. Αυτό θα εξοικονομήσει χρήματα για τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια και θα δημιουργήσει ένα πιο άνετο περιβάλλον για τους σπουδαστές και τους καθηγητές.

Η αντικατάσταση του παραδοσιακού φωτισμού με το LED στο χώρο στάθμευσης τους έσωσε το πανεπιστήμιο του Michigan-Dearborn 21.000 δολάρια ετησίως. Ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού σε όλη την πανεπιστημιούπολη θα εξοικονομήσει ακόμα περισσότερα. Οι μελλοντικές πανεπιστημιουπόλεις μπορούν να μετατραπούν σε μίνι έξυπνες πόλεις, εγκαθιστώντας έξυπνα ενημερωτικά περίπτερα, εντοπίζοντας την κίνηση των οχημάτων και των πεζών για να βελτιστοποιήσουν το φορτίο και χρησιμοποιώντας έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα. Οι λύσεις ασφάλειας που βασίζονται στο IoT, συμπεριλαμβανομένης της απομακρυσμένης παρακολούθησης και της πιστοποίησης βάσει βιομετρικών στοιχείων, μπορούν επίσης να υλοποιηθούν.

Το blockchain είναι μια σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και τη μετάδοση πληροφοριών με κατανεμημένο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιούν blockchain για την αποθήκευση δεδομένων φοιτητών, όπως προσωπικά δεδομένα και μαθησιακές επιδόσεις. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας τεχνολογίας μεταξύ άλλων είναι η ασφάλεια. Επιπλέον, blockchain χρησιμοποιείται συνήθως για έλεγχο γνησιότητας, έτσι θα μειώσει σημαντικά την εξαπάτηση.

Με την αυξανόμενη εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής και συσκευών IoT, προέκυψε η ανάγκη να εξασφαλιστεί το δίκτυο από απειλές στον κυβερνοχώρο. Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να εφαρμόσουν νέα εργαλεία που βελτιώνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως τα αναλυτικά στοιχεία συμπεριφοράς χρηστών  τα οποία ανιχνεύουν ύποπτες δραστηριότητες.  Άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες στην εκπαίδευση είναι αυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Χρησιμοποιούνται ήδη στις αίθουσες διδασκαλίας για να δημιουργήσουν πιο ενημερωτικά μαθήματα, καθώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να φέρουν ζώα σε αίθουσες διδασκαλίας ή να μετακινούν ολόκληρη την τάξη στο φεγγάρι. Παρόλο που η VR εξακολουθεί να έχει αποκλεισμούς όσον αφορά το κόστος και το περιεχόμενο, η AR είναι μια πιο προσιτή τεχνολογία, όπως απαιτεί μόνο το κινητό τηλέφωνο.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, αποτελούν μέρος του παγκόσμιου ψηφιακού μετασχηματισμού και τα ανώτερα ιδρύματα δεν μένουν πίσω. Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί η τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Gen Z χρησιμοποιείται  σε πλατφόρμες όπως το YouTube, το Google και το Amazon και θέλουν να προσαρμοστούν οι μαθησιακές εμπειρίες σε αυτές και να καταναλωθούν όποτε και όπου θέλουν. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιεχόμενο και στα συστήματα διαχείρισης της μάθησης για τη δημιουργία περισσότερων εργαλείων εκμάθησης με δυνατότητα τεχνητή νοημοσύνης, τα οποία όχι μόνο δημιουργούν μια απάντηση στους σπουδαστές αλλά παρέχουν σαφή εξήγηση και οδηγό βήμα προς βήμα. Αυτή η προσέγγιση μάθησης θα αυξήσει την αποδοτικότητα των φοιτητών καθώς μπορούν να μάθουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Ένα τέτοιο μικρό μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της πανεπιστημιούπολης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βοηθά τους φοιτητές να εγκατασταθούν και να αισθάνονται περισσότερο σαν στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός συγκράτησης αυξάνεται και μειώνεται το στρες των νέων.

Τα πανεπιστήμια προσπαθούν να κάνουν την εκπαίδευση προσιτή σε άτομα με αναπηρία και  εφαρμόζουν σύγχρονη τεχνολογία, όπως αναγνώριση ομιλίας και μεταγραφή για φοιτητές που είναι κωφοί ή δυσάρεστοι. Οι προηγουμένως αναφερόμενες λύσεις πληροφορικής στις σχολές και τις αίθουσες διδασκαλίας παρέχουν ισότιμη και προσιτή εκπαίδευση για κάθε φοιτητή. Η μεταγραφή των διαλέξεων όχι μόνο βοηθά τους μαθητές με αναπηρίες αλλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους εκπαιδευόμενους για να αναζητήσουν διαλέξεις και να τις αναθεωρήσουν μετά τα μαθήματα.

Οποιοσδήποτε μετασχηματισμός είναι μια πρόκληση, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν γνωστές, άνετες προσεγγίσεις και να αντικατασταθούν με κάτι νέο και άγνωστο. Αλλά ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον μια ανάγκη παρά μια επιλογή.

* Ακαδημαϊκός, Ερευνητής σε Ευρωζωνικά Δύκτια και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση.

 




Comments (1)

  1. Κώστας Χειμωνίδης:
    Oct 23, 2019 at 08:13 PM

    Εκείνο που δεν μας αναφέρει ο αρθρογράφος είναι οι συνέπειες της νέας αυτής τεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον πιο επίσημο τρόπο προειδοποιεί για της πιθανές συνέπειες του 5g στον ανθρώπινο οργανισμό.Ή μήπως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει πλέον αξία μπροστά στις ιλιγγιώδεις ταχύτητες με τις οποίες κινείται η τεχνολογία.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1814