Ομόφωνα η Βουλή ψήφισε τους Προϋπολογισμούς του Πανεπ. Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ


ΚΥΠΕ - Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση για τα θέματα παιδείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τους Προϋπολογισμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ.

Στον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ κατατέθηκε από το ΕΛΑΜ τροπολογία για δέσμευση του κονδυλίου, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως μορφή πίεσης προς το Πανεπιστήμιο ώστε αυτό να λάβει μέτρα κατά καθηγητή, ο οποίος όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραβιάζει το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ εκστομίζει απειλές σε βάρος των φοιτητών του.
Η τροπολογία καταψηφίστηκε.
Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2020 είναι ισοσκελισμένος και παρουσιάζει έσοδα ύψους €164.980.000 και δαπάνες του ίδιου ύψους.
Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ παρουσιάζει έσοδα ύψους €70.491,056 και ισόποσες δαπάνες. 
Κατά τη μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των 3 δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε το όφελος από τη λειτουργία τους να είναι αθροιστικό.
Περαιτέρω τόνισε την ανάγκη τα δύο πανεπιστήμια να εισαγάγουν εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών ώστε να ανεβάσουν τις διεθνείς τους αξιολογήσεις.
Σε ό,τι αφορά τα ερευνητικά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων, ο κ. Χαζτηγιάννης ανέφερε πως ενώ οι πολίτες έχουν πληρώσει για να επενδυθούν στα Πανεπιστήμια πέραν του ενός δις ευρώ διαπιστώνεται ότι το αποτέλεσμα για το κράτος και τους πολίτες είναι αμελητέο.
Ο κ. Χατζηγιάννης χαιρέτισε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει Υφυπουργείο για την έρευνα, προσθέτοντας ότι «έχουμε τεράστιες ανάγκες για αυθεντική έρευνα από τα τριτοβάθμια μας ιδρύματα».
(




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1263