Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν μετά το 2011


Αίσιο τέλος μετά πό 10 χρόνια συζητήσεων 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα σε νόμο το Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, παρέχοντας ύστερα από δέκα χρόνια προσπαθειών συνταξιοδοτική κάλυψη σε χιλιάδες εργαζόμενους περιλαμβανομένων και των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα καλύπτει όλους τους υπηρετούντες, οι οποίοι προσλήφθηκαν ή διορίστηκαν μετά την 1/10/2011, καθώς και όσους μόνιμους υπαλλήλους θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας όλοι οι ομιλητές που πήραν τον λόγο έκαναν λόγο για ένα ιστορικό βήμα, ενώ επεσήμαναν ότι η Πολιτεία πρέπει να αγγίξει την ανισότητα που υπάρχει στην συνταξιοδοτική κάλυψη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έγκριση μετά από 10 χρόνια συζητήσεων

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε η Επιτροπή συζήτησε διεξοδικά το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο δημιουργεί νέα τάξη πραγμάτων στον τομέα των συντάξεων για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου και είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», είπε.

Αναφερόμενη στις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο, η κ. Ερωτοκρίτου ξεχώρισε την δημιουργία επιτροπής επενδύσεων, στην οποία συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, ο Γενικός Ελεγκτής και Γενική Λογίστρια, μια επιτροπή η οποία θα διορίζει εξωτερικούς συμβούλους για διαχείριση του ταμείου

«Η απόδοση του ταμείου θα διασφαλίζει την καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Η εν λόγω επιτροπή θα αξιολογεί σε ετήσια βάση τα τεχνικά αποθεματικά και αν αυτά επαρκούν για την καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων», είπε προσθέτοντας ότι στο αρχικό νομοσχέδιο το ποσοστό των εισφορών θα καθοριζόταν με διάταγμα από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, ενώ τώρα η οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα καθορίζεται με κανονισμούς που θα κατατίθενται στη Βουλή.

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για το κράτος να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο τα αποθεματικά του ταμείου.

Η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ακόμη ότι το θέμα των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βρει επιτέλους την κυπριακή Πολιτεία σε μία σύμπνοια. «Δεν μπορούν να παραμένουν στο καθεστώς στο οποίο είναι, πρέπει να μπούμε στον τρίτο πυλώνα, να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα τους οποίους έχουμε αφήσει στο έλεος του Θεού» κατέληξε.

Για «νέα σελίδα» όσον αφορά στα συνταξιοδοτικά του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά. «Πράγματι θα έχουμε ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα χωρίς διακρίσεις».

Αναφερόμενος στις τροπολογίες που διέπουν τη διαχείριση του ταμείου, ο κ. Κουλλά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να κάνουμε ένα άλλο ταμείο, το οποίο θα είναι η εύκολη χρηματοδότηση του όποιου Υπουργείου Οικονομικών μέλλον».

«Δεν πρέπει να δημιουργηθούν άλλες τρύπες σε ταμεία που θα κληθεί να καλύψει μελλοντικά ο φορολογούμενος πολίτης» τόνισε, επισημαίνοντας ακόμη ότι για πρώτη φορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου θα έχουν με τα ίδια δικαιώματα σύνταξη.

Σε σχέση με τους υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν πριν την θέσπιση του σχεδίου και τη δέσμευση της Κυβέρνησης για εφάπαξ χορηγία, την οποία χαρακτήρισε ως την καλύτερη λύση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως όποια και αν είναι η νέα Κυβέρνηση και όποιος θα είναι Υπουργός Οικονομικών «αυτή η δέσμευση της Πολιτείας πρέπει να τηρηθεί στο έπακρον».

Τέλος για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κουλλά είπε πως η ρύθμιση δεν είναι απλή, αλλά επεσήμανε τη σημαντική αύξηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους με το επίδομα που σήμερα φτάνει στα €369, που αποτελεί μια «αισθητή αύξηση» για περίπου 35.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια τα οποία ήταν προϊόν της συμφωνίας - πλαίσιο της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σημείωσε ακόμη ότι οι αλλαγές που επέφερε στο αρχικό νομοσχέδιο η Επιτροπή Οικονομικών αποτελεί μια απάντηση σε όσους έλεγαν ότι τα νομοσχέδια έπρεπε να εγκριθούν χωρίς καμία συζήτηση.

Ανέδειξε ειδικότερα δύο βελτιώσεις, που αφορούν στην επενδυτική πολιτική του αποθεματικού και στον περιορισμό των «υπερεξουσιών» στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών.

Αναφέρθηκε στην αδικία της μη συμπερίληψης όσων είχαν προσλήφθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφυπηρέτησαν πριν από τη θέσπιση του νομοσχεδίου με την δέσμευση της κυβέρνησης ότι αυτοί θα καλυφθούν με εφάπαξ χορηγία, για να σημειώσει ότι η Βουλή δεν επέφερε τροπολογίες στο θέμα αυτό, για να μην θέσει το όλο σύστημα «σε δοκιμασία», εννοώντας ενδεχόμενη αναφορά του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέλος για τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως όταν τίθεται το θέμα «η κυβέρνηση απαντά κάνοντας αναφορά σε μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον».

«Είναι μια πληγή το ζήτημα και θα καλέσουμε την επόμενη Κυβέρνηση να δώσουμε λύσεις σε αυτό το ζήτημα», κατέληξε.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, βουλευτής του ΕΛΑΜ, χαρακτήρισε αρκετά σημαντική τη σημερινή ημέρα, αφού, όπως είπε, με το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο αίρονται αρκετές εκκρεμότητες που υπήρχαν από το 2011 και επηρεάζονται αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι.

Είπε πως το νομοσχέδιο ήρθε με καθυστέρηση και πολλά κενά, αφού δεν έχει ρυθμίσεις για εργαζομένους που αφυπηρέτησαν και αδικούνται, ενώ στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο αδικούσε τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν άτομα που αδικούντα κατάφωρα, αλλά τάχθηκε υπέρ της έγκρισής τους σε αντίθεση με τον επηρεασμό δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους από την πλευρά του χαιρέτισε το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο λέγοντας ότι έχει και θετικά και αρνητικά. Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι πρέπει να ρυθμιστούν και οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. «Είναι, πιστεύω, μια κατάφωρη αδικία, μια ανισότητα να βλέπουμε συντάξεις πείνας και το ίδιο το κράτος να μην μπορεί να δώσει μια αξιοπρεπή σύνταξη σε αυτούς που έχουν δώσει το άπαν των δυνάμεων τους για να στήσουν την οικονομία», είπε.

Και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «ΤΟ νέο συνταξιοδοτικό δυστυχώς άργησε για δέκα χρόνια να εκπονηθεί. Καλύπτει πέραν των 20 χιλιάδων εργαζομένων που δεν είχαν καθορισμένη σύνταξη και όλα τα άλλα ωφελήματα». Είπε ότι η συμβουλή τςη Βουλής ήταν καθοριστική, αφού έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις ειδικά για την επενδυτική πολιτική του αποθεματικού.

Χαρακτήρισε επίσης οπισθοδρόμηση το ότι το ΥΠΟΙΚ δεν συναίνεσε να καλύψει τα 180 άτομα είτε δημόσιων υπαλλήλων είτε εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2012 και έχουν αφυπηρετήσει πριν την θέσπιση του νομοσχεδίου. O Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο αλλά αντιμετωπίζει ένα θέμα που ταλάνιζε την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία εδώ και μια δεκαετία και πρόσθεσε ότι η Βουλή θα είναι εδώ για να επιφέρει τυχόν βελτιώσεις και αλλαγές.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι κλείνει σήμερα ένα δύσκολο θέμα που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια και πρόσθεσε ότι «φτάσαμε σε πολύ λεπτές γραμμές και το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν καλά όμως υπάρχει ένα καλό σύστημα, μια καλή νομοθεσία και μπήκαν ασφαλιστικές δικλείδες.

«Έχουμε δημιουργήσει συνταξιούχους δύο ταχυτήτων μεγάλη διαφορά δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ελπίζω με τον ίδιο ζήλο να συζητήσουμε το θέμα των ιδιωτικών συντάξεων. Το χασμα είναι τεράστιο η κοινωνική ανισότητα μας κλείνει το μάτι», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2194