ΟΛΤΕΚ: Μονόωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου


Το ΚΔΣ της ΟΛΤΕΚ, στη σημερινή συνεδρίατου, εξέτασε την κατάσταση στην Παιδεία και ιδιαίτερα στην Τεχνική Εκπαίδευση, όπως έχει διαμορφωθεί από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και διαπίστωσε τα ακόλουθα:

  • · «Οχτώ (8) χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου 113(1)2011 με τον οποίο καταργήθηκε η παροχή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στους εκπαιδευτικούς και στους δημόσιους υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται ή/και αφυπηρέτησαν χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα.  Η κυβέρνηση συνεχίζει την κωλυσιεργία, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της για την επίλυση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος.
  • · Η απόφαση της ΜΕΠΕΥ για Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών χωρίς επιβαρύνσεις καθυστερεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί μια ακόμη σχολική χρονιά.
  • · Η εφαρμογή του νέου θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων (τον οποίο υποστηρίζουμε) έχει μετατραπεί σε μία αντιπαιδαγωγική, γραφειοκρατική διαδικασία με ασφυκτικά και μη εφαρμόσιμα χρονοδιαγράμματα, η οποία υπονομεύει τον θεσμό, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά θέματα.  Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, αντί να διαφωτίσει και να επιλύσει τα προβλήματα, είναι ασαφής, ελλιπής και δεν απαντά σε ουσιαστικά ζητήματα.
  • · Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Τεχνική Εκπαίδευση, ως τον φτωχό συγγενή και αρκείται σε εξαγγελίες, όπως τη δημιουργία νέων κλάδων, τη δημιουργία νέων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, χωρίς επαρκή προετοιμασία.  Αποφάσισε την αναβάθμιση των Εσπερινών Τεχνικών Σχολών με την τοποθέτηση Διευθυντών (θέμα που εκκρεμεί σχεδόν μια δεκαετία) και την ίδια ώρα αφαιρεί από την Τεχνική Εκπαίδευση, ισάριθμες θέσεις ΒΔΑ, παρά το γεγονός ότι όλες οι Τεχνικές Σχολές είναι υποστελεχωμένες, αφού η δημιουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Εκπαίδευσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας και των Βραδινών Μαθημάτων απορρόφησε σημαντικό αριθμό διευθυντικών στελεχών από το υφιστάμενο προσωπικό.
  • · Η Τεχνική Εκπαίδευση παραμένει μακριά από πολλές δομές του Υπουργείου, όπως το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης παραμένει το λιγότερο στελεχωμένο τμήμα του Υπουργείου.
  • · Το θέμα της ασφάλειας των εργαστηρίων και των υπολοίπων κτηριακών εγκαταστάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα με το Υπουργείο να μην μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές μας για ένα τόσο σημαντικό θέμα. 
  • · Αν και έχουν περάσει τρία (3) χρόνια από την εφαρμογή των νέων Κλάδων και Ειδικοτήτων, εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των αντίστοιχων βιβλίων καθώς επίσης του εκπαιδευτικού υλικού για την εφαρμογή τους.
  • · Στο νέο Λύκειο-Τεχνική που ξεκίνησε να λειτουργεί φέτος στην Έμπα οι μαθητές της Α΄ τάξης των τμημάτων της Τεχνικής δεν έχουν αίθουσες για τα εργαστηριακά τους μαθήματα, αφού ακόμη δεν έχουν κατακυρωθεί οι προσφορές για τη δημιουργία τους.  Παρόλα αυτά οι μαθητές αυτοί θα κληθούν σε δύο μήνες να παρακαθίσουν στις εξετάσεις τετραμήνων.
  • · Η στελέχωση των Τεχνικών Σχολών δεν έχει ολοκληρωθεί, έστω και αν οι ανεξετάσεις και οι εγγραφές μετακινήθηκαν από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο.  Ζητούμε να μελετηθεί το όλο σύστημα ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων.
  • · Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την τακτική του να αρνείται να στελεχώσει στις Τεχνικές Σχολές με ικανοποιητικό αριθμό ΒΔΑ΄ και ΒΔ μαθημάτων της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, παρά τις υποσχέσεις που δίνει κάθε χρόνο.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα που δεν αναφέρονται στην παρούσα ανακοίνωση, το ΚΔΣ της ΟΛΤΕΚ αποφάσισε την πραγματοποίηση μονόωρης στάσης εργασίας, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου σε όλες τις Τεχνικές Σχολές, τις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές και στα ΜΙΕΕΚ.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να σταματήσει την επικοινωνιακή πολιτική και να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της Τεχνικής Εκπαίδευσης». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










851