ΟΛΤΕΚ: Να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία


Με ανακοίνωσή της η ΟΛΤΕΚ αναφέρει:

«Με αφορμή τη συνάντηση που είχαν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και οι Οργανωμένοι Γονείς με τον Υπουργό Παιδείας,  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, άλλα και  την εγκύκλιο που εξέδωσε στη συνέχεια  το  ΥΠΑΑΝ αρ ypp 10556, με θέμα τη λειτουργία των σχολείων κατά τις επόμενες μέρες και την παιδαγωγική στήριξη των μαθητών και μαθητριών, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Είναι αυτονόητο ότι ως εκπαιδευτικοί  είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να προσφέρουμε στους μαθητές και μαθήτριες οποιαδήποτε παιδαγωγική στήριξη, πράγμα το οποίο αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας.

Για να καταστεί όμως αυτό δυνατό, ιδιαίτερα στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε,  επιβάλλεται να υπάρχει στενή συνεργασία και διαβούλευση του ΥΠΠΑΝ και των  μάχιμων εκπαιδευτικών μέσα από τις Οργανώσεις τους.  Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αυτό δεν έγινε στη προκειμένη περίπτωση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αχρείαστη και επιζήμια αναστάτωση.  

Πρώτιστη προτεραιότητα όλων μας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι σίγουρα ή έξοδος από την πανδημία που μαστίζει την πατρίδα μας, μαζί βέβαια και με ολόκληρο τον πλανήτη.  Έχοντας αυτό σαν γνώμονα θεωρούμε ότι  πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η παρουσία και εργασία των εκπαιδευτικών στις  σχολικές μονάδες, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες επιμόλυνσης και  κατά συνέπεια  τη  συντήρηση ή και επιδείνωση της επιδημίας. Για σκοπούς προστασίας τόσο των συναδέλφων αλλά και ευρύτερα του συνόλου του λάου, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν στον  μέγιστο δυνατό βαθμό την τηλεργασία από το σπίτι.

Αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων όπου η επιμόλυνση με τον Covid-19 αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, στη σχετική εγκύκλιο που αναρτήθηκε υπάρχει και η δυνατότητα και η ευελιξία από τις διευθύνσεις των σχολείων για χειρισμό ιδιόμορφων περιπτώσεων που ενδεχομένως θα υπάρξουν.

Στις περιπτώσεις επίσης που υπάρχει η ανάγκη για φύλαξη παιδιών ή και άλλων προσώπων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, θεωρούμε ότι πρέπει και πάλι να δίνεται σχετική διευκόλυνση, αφού αυτό θα συμβάλει στην επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί  η πανδημία. 

Σχετικά  με την προστασία των εκπαιδευτικών  και του άλλου προσωπικού  στις σχολικές μονάδες επιβάλλεται να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που ενδείκνυται υπό τις περιστάσεις όπως απολύμανση, αποφυγή συνωστισμού κατά την εργασία, εξαερισμός των χώρων εργασίας κλπ.

Παρόλο που στην ΜΤΕΕΚ η ετοιμασία της ύλης σε ηλεκτρονική μορφή βρίσκεται στην αρχική της φάση, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η οργάνωση μας θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία και θα συμβάλει στον  μέγιστο δυνατό βαθμό των δυνατοτήτων της για την επιτυχία του εγχειρήματος του ΥΠΠΑΝ να αξιοποιήσει την τεχνολογία για εξ αποστάσεως εκπαίδευση,στις δύσκολες στιγμές που περνούμε. Παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους εκεί όπου είναι δυνατό να συλλέξουν υλικό (δραστηριότητες, ασκήσεις, τεχνογνωσία κτλ) το οποίο θα μπορούν να θέσουν στην διάθεση του ΥΠΠΑΝ για την υλοποίηση του πιο πάνω εγχειρήματος. Ταυτόχρονα όμως αναμένουμε ότι θα υπάρχει συνεχής  και εποικοδομητική συνεργασία  ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια  των μελών μας.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να επαναξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατό την κατάσταση και να προβεί σε πιο δραστικά μέτρα που να περιλαμβάνουν το κλείσιμο των σχολείων, συμπεριλαμβανομένων  και άλλων δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων». 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1668