Μικρά σχόλια στα ΜΜΕ αναδεικνύουν μεγάλα προβλήματα στο χώρο της παιδείας


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΕΓΕΙΩΤΗ*

12 αυτούσια σχόλια στα ΜΜΕ, σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, από 12 χιλιάδες άτομα της εκπαιδευτικής κοινότητας, μετά από 12 χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης, θεωρώ ότι αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη παιδεία του τόπου.

Η εξαγωγή συμπερασμάτων εναπόκειται στην κρίση του αναγνώστη.

Οι περι λειτουργίας δημοσίων σχολείων μέσης εκπαίδευσης κανονισμοί αναφέρουν:

 

Τα σχόλια των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητα αναφέρουν:

Υπουργός Παιδείας

Μια σημαντική μερίδα μαθητών (33% ) που με βαθμολογίες της τάξης του 0, 1, 2, ή 3 στα 20 δείχνουν να μην έχουν συμμετάσχει καθόλου στη μαθησιακή διαδικασία.

Ακαδημαϊκός

Το θεμελιώδες ερώτημα:
Ποιος είναι ο κύριος ρόλος του Υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση, να φροντίζει να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι οι μαθητές, οπωσδήποτε θα μανθάνουν και θα φτάνουν σε κάποιο υποφερτό επίπεδο που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν κοινωνικά ή το καθήκον του Υπουργείου εξαντλείται με την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και διαδικασιών μάθησης;

Καθηγητικός Σύλλογος Παγκύπριου Γυμνασίου προς Κ. Λούη: 

Τους 9 τους βοηθήσαμε, τους άλλους 21 χειριστείτε τους εσείς.

Προεδρος Συντεχνίας Εκπαιδευτικών

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, (η επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες Κατευθύνσεις στο Λύκειο) εκφράσαμε προς τον Υπουργό Παιδείας τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και τα οποία όλοι πλέον γνωρίζουν και αναγνωρίζουν. Τα προβλήματα αυτά, τα οποία φάνηκαν από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της νέας δομής του Λυκείου τα θέταμε πάντοτε στο Υπουργείο Παιδείας και απαιτούσαμε την εξεύρεση τρόπων επίλυσής τους.

Συνταξιούχος Διευθυντής

Το πρόβλημα φίλοι, και θα συμφωνείτε κι εσείς νομίζω, ξεκινά από το γεγονός πως διαχρονικά το ΥΠΠΑΝ και το κράτος, η Πολιτεία, θέλει, προτιμά αν θέλετε, να χαϊδεύει τα αφτιά όλων των γονιών και πολιτών. Έτσι, αν και όταν πάει κάτι στραβά, η ευθύνη μετατίθεται συνήθως στα μέλη του προσωπικού, στα σχολεία, στις διευθυντικές ομάδες, στις διευθύνσεις κλπ. Και σίγουρα, κάποια παιδιά και μερικοί γονείς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων αυτή την τακτική του διαχρονικού ΥΠΠΑΝ, την αξιοποιούν δεόντως! Ας είμαστε ελικιρινείς, αυτό συμβαίνει συνήθως.

Διευθυντής Λυκείου

Για να έχει αίσιο τέλος αυτή η παρωδία ίσως θα πρέπει η κάθε εξέταση να είναι απλή: Να ζητηθεί από τον/την μαθητή/τρια να γράψει το όνομα του μαθήματος που εξετάζεται και το ονομά του/της. Εάν τα γράψει σωστά να παίρνει στο γραπτό 20!, εάν είναι λάθος να παίρνει 10! “This is Cyprus”. Γιατί να είναι ο Καλός ο κύριος Αβέρωφ και να μην είναι Καλύτεροι οι εκπαιδευτικοί;

Διευθυντής Λυκείου

Ένα ποσοστό μαθητών (20-30%) βρίσκεται στο Λύκειο χωρίς στόχους και ενδιαφέροντα και χωρίς τα προαπαιτούμενα για να αντεπεξέλθουν. Στο Λύκειο τώρα, αρκετοί επιλέγουν Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΜΠ) όχι με βάση τα μαθήματα που θέλουν, αλλά τα μαθήματα που θέλουν να αποφύγουν, ή με βάση την ΟΜΠ που θέλουν να αποφύγουν. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε με τάξεις πολλαπλής ικανότητας, να αυξάνεται η παραβατικότητα εντός και εκτός τάξης, να μειώνεται ο ωφέλιμος χρόνος του μαθήματος, να επιβαρύνεται το κλίμα της τάξης και παράλληλα η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό. Σε τμήματα που χρήζουν της μεγαλύτερης προσοχής, τόσο από πλευράς επίδοσης, ενδυνάμωσης και πειθαρχίας τσουβαλιάζονται μέχρι 25 παιδιά και επιπρόσθετα τους αναθέτουμε συνήθως τους λιγότερο «έμπειρους» εκπαιδευτικούς, αφού οι πλέον «έμπειροι», ως είθισται, αναλαμβάνουν τα «καλά» τμήματα και τα τμήματα της Γ΄ Λυκείου.

Διευθυντής Τεχνικής Σχολή

Βασική προϋπόθεση κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης των μαθητών θα πρέπει να αποτελεί η θετική προσέγγιση με στόχο πάντα τη βελτίωση όχι μόνο των γνώσεων αλλά και του χαρακτήρα των μαθητών μας. Η βαθμολογία για το Α΄ τετράμηνο θα πρέπει να στέλνει στους μαθητές/-τριες τα κατάλληλα μηνύματα ώστε στο επόμενο τετράμηνο να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Στην περίπτωση που για τον μαθητή δεν θα υπάρχει ελπίδα, η απογοήτευση θα είναι δεδομένη και τα αποτελέσματα αρνητικά.

Εκπαιδευτικός

Διότι δυστυχώς οι τεχνικές σχολές δεν φτιάχτηκαν για να φοιτούν όσα παιδιά επιλέγουν την ειδίκευση σε έναν επαγγελματικό τεχνικό τομεα, αλλά για να απορροφούν τα παιδια που αποφοιτούν οριακά από το γυμνάσιο και αποτυγχάνουν ουσιαστικά στο γενικό λύκειο. Όσο κι αν το κράτος προσπαθεί να το παρουσιάσει αλλιώς. Το λέω χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης των τεχνικών σχολών και του τεράστιου έργου που παράγουν οι εκπαιδευτικοί σε αυτές. Αλλά το κράτος, μην έχοντας εφαρμόσει ουσιαστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούν τα λεγόμενα "αδύνατα" παιδιά να ξεπερνούν τη σχολική αποτυχία, έχει τις τεχνικές σχολές ως χοάνη όπου αυτά θα διοχετευονται, κουβαλώντας τα κενά τους σε γενική παιδεία και μην μπορώντας ουσιαστικά να καλύψουν τον χαμένο δρόμο. Και έτσι εκτονώνει και το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, που θα ήταν εντονότερο.

Εκπαιδευτικός

«Τα καλά κόποις κτώνται». Αυτά μαθαίναμε στα δημόσια σχολεία του τόπου, όταν ήμασταν παιδιά. Κι άλλα πολλά που βοήθησαν να αποκτήσουμε δεξιότητες εν καιρώ και σιγά-σιγά να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αξιοπρεπώς τα προς το ζειν.
Με θλίβει αφάνταστα η ώρα της αξιολόγησης των μαθητών, που από την μια καλούμε να "αδικήσω" αυτούς που τήρησαν στο έπακρον τα " καλά κόποις κτώνται" και από την άλλη να ευνοήσω ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ όσους καθόλου δεν τήρησαν το προαναφερθέν, μάλιστα εκ του ασφαλούς ''ΜΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ" ! ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ όπως προείπα, διότι στην ουσία επίσης "αδικώ" κι ετούτα τα παιδιά ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.
Παραβρέθηκα σε καθηγητικό σύλλογο τεχνικής σχολής όπου «υποχρεωθήκαμε να περάσουμε ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ που ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΡΜΑ.! Ο καθηγητής του, ήταν ανένδοτος (με το δίκαιο του, όπως φάνηκε, διότι του μαθητή αυτού της ηλεκτολογίας θα κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα αργά ή σύντομα.)
Τέλος με τα faux απολυτήρια αναπαράγουμε τη δυστυχία (νέους χωρίς δεξιότητες και γνώσεις)»

Εκπαιδευτικός (Δική μου απάντηση σε πρόκληση εκπαιδευτικού)

Στη θέα του πίνακα που ακολουθεί, βγαλμένου από βαθμολόγιο εκπαιδευτικού κύριου μαθήματος, υπάρχει ανάγκη από τους προασπιστές του δημόσιου σχολείου να «τραβούν ζόρι»;

Ψυχολόγος (Bulling και Mobing στον σχολικό χώρο)

Ορισμένες μελέτες, έχουν αποκαλύψει ότι σχεδόν το 99% των εκπαιδευτικών δηλώνουν θύματα εκφοβιστικών συμπεριφορών (Riley et al., 2010.) Συνήθως ξεκινά όταν ο εργαζόμενος/ομάδα θύμα διακριθεί σε κάτι στον χώρο εργασίας του, ασχοληθεί με κάτι/τομέα το οποίο οι υπόλοιποι αγνοούν, αν λέει/κάνει πράγματα που «δεν αρέσουν» στους συναδέλφους του, αν ανήκει σε ομάδες τις οποίες «δεν εγκρίνουν», αν υποστηρίζει «αξίες» οι οποίες για τους υπόλοιπους είναι δευτερεύουσας ή άνευ σημασίας.

*Εκπαιδευτικός Τεχνικής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1788