Επιστημονικό Σεμινάριο: «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων»


Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ διοργανώνει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, Επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα: «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων» σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου και το «St. Neophytos Lab» Εργαστήριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Παλαιογραφίας και Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου.

Το εν λόγω Επιστημονικό Σεμινάριο θα διδάσκει ο Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ε. Κωστάκης και θα έχει διάρκεια από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι τον Μάϊο 2020. Οι συναντήσεις θα γίνονται μια φορά τον μήνα, ενώ ενδιάμεσα θα δίνονται ασκήσεις μέσω διαδικτύου. Ο ακριβής προγραμματισμός των συναντήσεων θα καθοριστεί κατά την πρώτη συνάντηση του Σεμιναρίου στις αρχές Οκτωβρίου.

Το Σεμινάριο απευθύνεται χωρίς να περιορίζεται σε: μαθητές κλασικής κατεύθυνσης, Εκπαιδευτικούς, Φιλολόγους, Ιστορικούς, Θεολόγους, Φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, υποψήφιους Διδάκτορες, Ερευνητές, Ιερείς, Στελέχη της Εκκλησίας, προσωπικό Μουσείων και άλλων Πολιτιστικών Φορέων. Με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις και την μεθοδολογία, που θα τους επιτρέψει να μελετούν τις γραπτές πηγές στη χειρόγραφη μορφή τους και να προάγουν την έρευνα σε διάφορα επιστημονικά πεδία.

Στόχοι του Σεμιναρίου είναι αφενός μεν η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής χειρόγραφης παράδοσης στη διαμόρφωση της ελληνικής σκέψης, γλώσσας και γραφής και αφετέρου δε η γνωριμία και η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον κόσμο της ελληνικής χειρόγραφης παράδοσης. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα χειρόγραφα ως υλικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να εξασκηθούν με αντιπροσωπευτικά δείγματα σε μια σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα τα υλικά γραφής, η χρονολόγηση των χειρογράφων κτλ.

Μέσα από τα μαθήματα του Σεμιναρίου η επιδιώκεται εξοικείωση στην ανάγνωση και τη μεταγραφή κειμένων, που παραδίδονται σε χειρόγραφους κώδικες. Για κάθε θεματική ενότητα θα δίνονται πρακτικές ασκήσεις και θα επιλύονται με την καθοδήγηση πάντα του διδάσκοντος.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι δωρεάν και ότι με την ολοκλήρωσή του θα δοθεί προς όλους τους συμμετέχοντες Βεβαίωση Συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στο Σεμινάριο υποβάλλοντας την ηλεκτρονική Δήλωση Συμμετοχής στον σύνδεσμο: http://makariosfoundation.org.cy/5073.html




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1053