Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου. Το νέο Δ.Σ.


Διεξήχθη στην παρουσία δεκάδων μελών η Γενική Συνέλευση της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ), την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στο κέντρο «Όασις» στη Χοιροκοιτία. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε πρώτα την Έκθεση Πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και τον Οικονομικό Απολογισμό, ενώ στη συνέχεια έγιναν εκλογές για το νέο Δ.Σ. και τέλος έγκριση του νέου, σύγχρονου Καταστατικού.

Στη Έκθεση Πεπραγμένων μεταξύ άλλων έγινε ειδική αναφορά στην οργάνωση των Παγκύπριων Ολυμπιάδων Βιολογίας. «Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνει έξι Παγκύπριες Ολυμπιάδες ανά έτος. Οι τέσσερις από αυτές γίνονται σε δύο γύρους και η μία σε τρεις γύρους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο πρέπει να ετοιμάζονται έντεκα εξεταστικά δοκίμια. Τα επτά από αυτά σε δύο γλώσσες αφού απευθύνονται και σε μαθητές Αγγλόφωνων σχολείων. Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα αλλά και ψυχοφθόρο στην οποία εμπλέκονται τα ίδια άτομα κάθε χρόνο. Ακολουθεί μετά η διόρθωση των δοκιμίων» ανάφερε ο Πρόεδρος του απερχόμενου Συμβουλίου, Μίκης Χατζηνεοφύτου, η οποία όπως ανέφερε «είναι επίσης μία επίπονη και επίμονη διαδικασία».

Στη Συνέλευση έγινε αναφορά στην Ημερίδα που οργάνωσε η ΒΕΚ φέτος σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιστήμης και Κοινωνίας της FEBS (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών)  με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από αρκετές χώρες της Ευρώπης, με θέμα το «Μικροβίωμα». Η Εταιρεία βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλες ανάλογες εταιρείες σε άλλες χώρες για τη διοργάνωση ενός μεγάλου επιστημονικού συνεδρίου τύπου FEBS 3+1. Ο συγκεκριμένος τύπος συνεδρίου συνδιοργανώνεται από 3 ή περισσότερα κράτη μέλη της FEBS και θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό για την προβολή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό επιστημονικό χώρο, ως ανταγωνιστικού κράτους μέλους, τόσο στο επίπεδο έρευνας και προώθησής της, όσο και στην ανάπτυξη διακρατικών επιστημονικών συνεργασιών.

Τα τελευταία 2 έτη η ΒΕΚ αντιπροσωπεύθηκε σε δύο Ευρωπαϊκά Επιστημονικά Συνέδρια της FEBS από το Δρα Παύλο Νεοφύτου: στο 43ο Ετήσιο Συνέδριο της FEBS στην Πράγα (Ιούλιος 2018) και στο 44ο Ετήσιο Συνέδριο της FEBS στην Κρακοβία (Ιούλιος 2019). Επίσης η ΒΕΚ συμμετείχε στην Επιτροπή Εκπαίδευσης της FEBS με τη Δρα Μυρτάνη Πιερή στην Τιφλίδα (Απρίλιος 2019).

Η Γ. Συνέλευση ενημερώθηκε για την εκπροσώπηση της ΒΕΚ από το Δρα Ανδρέα Χατζηχαμπή και Μίκη Χατζηνεοφύτου στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για τα Νομοσχέδια για τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια. Για το θέμα αυτό η ΒΕΚ είναι σε επικοινωνία και λαμβάνει μέρος στη διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Η Γενική Συνέλευση ήταν και Καταστατική. Κατατέθηκε σχέδιο Καταστατικού το οποίο συζητήθηκε και συμπληρώθηκε με κάποιες τροποποιητικές προτάσεις των μελών. Το Καταστατικό θα κατατεθεί στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων προς έγκριση.

Στον Οικονομικό Απολογισμό αναφέρθηκε ότι όταν ανάλαβε το απερχόμενο Συμβούλιο υπήρχε ένα υπόλοιπο της τάξης των 12,300 ευρώ, ενώ παραδίδει υπόλοιπο 36,798.41 ευρώ. Στα συγκεκριμένα πλαίσια, επίσης αναφέρθηκε ότι η Εταιρεία πάντα ανταποκρίνεται θετικά σε αιτήσεις για χορηγία σε άτομα ή οργανώσεις που διοργανώνουν σεμινάρια ή παρεμφερείς με τη Βιολογία εκδηλώσεις τονίζοντας ότι η Εταιρεία δεν λαμβάνει κρατική ή άλλου τύπου χορηγία. Μοναδικά της έσοδα είναι οι συνδρομές των μελών και το δικαίωμα συμμετοχής στις Ολυμπιάδες που πληρώνουν οι μαθητές μας δεδομένου ότι δεν είναι παιδιά απόρων οικογενειών (αφού αυτά τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν), γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ΒΕΚ έχει προωθήσει την εκμάθηση Βιολογίας στις νεότερες γενιές οι οποίες και συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις Ολυμπιάδες ως αποτέλεσμα.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και κατανόηση μεταξύ της ΒΕΚ και του Συνδέσμου Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ επειδή οι στόχοι και επιδιώξεις είναι κοινοί.

Στη συνέχεια προτάθηκαν άτομα για μέλη στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Μετά τις εκλογές εξελέγησαν καταρτίστηκαν σε σώμα ως ακολούθως για την περίοδο 2019-2022:

Πρόεδρος: Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής

Αντιπρόεδρος: Δρ π. Δημήτριος Μαππούρας

Γ. Γραμματέας: κ. Μίκης Χατζηνεοφύτου

Ταμίας: κ. Παναγιώτα Ματσούκα

Έφορος (Βοηθός Ταμία): Δρ Μαρία Τσιάρλη

Μέλος: Δρ Παύλος Νεοφύτου

Μέλος: (Βοηθός Γραμματέας): Δρ Κωνσταντίνος Φάνης.

Επιλαχόντες:

   κ. Στέλιος Μεταξάς

   κ. Μαρία Κυριάκου

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΕΚ θέτει τη διαφάνεια, τη δημοκρατικότητα, τη συμμετοχικότητα και την ακεραιότητα ως βασικά χαρακτηριστικά της όποιας δράσης του», ανέφερε ο Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής. «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε γέφυρες με όλους όσοι σχετίζονται με τη Βιολογία», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1145