Βραβεύτηκαν οι νικητές του Παγκ. Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Παιδικό Καρκίνο


Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, αλλά και την 15η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου, διοργανώθηκε φέτος για πρώτη χρονιά ο Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο».

Τα έπαθλα: αξίας 300 ευρώ (Πρώτο Βραβείο), 200 ευρώ (Δεύτερο Βραβείο) και 100 ευρώ (Τρίτο βραβείο), τα οποία απονεμήθηκαν το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στα Κεντρικά της Γραφεία, πρόσφερε η Τράπεζα Κύπρου.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά τον καρκίνο και την πρόληψη του.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας Πρόδμος Προδρόμου σημειώνει:

"Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα Αγωγής Υγείας, που είναι στοχευμένα με κατάλληλο τρόπο, ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε τις νέες και τους νέους ώστε να υιοθετήσουν πιο υγιεινή συμπεριφορά και τρόπο ζωής. Την τακτική φυσική άσκηση, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή. Να αποφύγουν ή να εγκαταλείψουν επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά και την εγρήγορση, για να αποφεύγουν να εκτίθενται σε καρκινογόνους παράγοντες. Είναι πράγματα που δεν υποψιαζόμασταν, αλλά στη συνέχεια μάθαμε ότι εμπεριέχουν κινδύνους στους οποίους δεν υπάρχει λόγος να εκτεθούμε, όπως π.χ. η υπερβολική έκθεση του σώματος μας στον ήλιο που άλλοτε μπορεί να αντιμετωπίζαμε με πιο αθώο ή ανυποψίαστο τρόπο...

Με δυο λόγια, κινούμσατε με την τοποθέτηση ότι «ο καρκίνος δεν εξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται»...

Επιπλέον, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και στον τομέα ευρύτερα του Πολιτισμού, πιστεύουμε ότι μέσα από την ευρύτερη καλλιέργεια των νέων μας, μέσα από τη φιλαναγνωσία και τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις εικαστικές και άλλες τέχνες, δημιουργούμε ανθρώπους με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και μεγαλύτερες ψυχικές αντιστάσεις, έτσι που να είναι συνειδητοποιημένοι και σχετικά με τη μάστιγα του καρκίνου. Έτσι από τη μια να λειτουργήσουν προληπτικά για τον εαυτό τους αλλά και να συμβάλλουν διαρκώς στη δημιουργία ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που θα περιορίζει, με την πρόληψη, τον κίνδυνο της καρκινοπάθειας".

Οι μαθητές κλήθηκαν να υποβάλουν ιδέες μέσα από τρεις κατηγορίες. Με οπτικοακουστικές και εικαστικές δημιουργίες καθώς και με έκθεση ιδεών.

Τα έργα που ξεχώρισαν σε κάθε κατηγορία:

Έκθεση Ιδεών

1ο Βραβείο: Σαββιάνα Μιχαήλ, Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ,’ Δασούπολης

2ο Βραβείο: Κατερίνα Αχνιώτου, Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λακατάμιας

3οΒραβείο: Hande Aksoy, Falcon School

4η θέση Τιμητικό Δίπλωμα: Σιαρμπελ Ιωσήφ, Terra Santa

5η  θέση Τιμητικό Δίπλωμα: Νεφέλη Μαυρή, Λυκείο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού

Εικαστική Δημιουργία

1ο Βραβείο: Μαρία Γιάλλουρου και Χριστίνα Μπητς, Παγκύπριο Λύκειο, Λάρνακας

2ο Βραβείο: Γιάννης Παναγή και Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, ΟΛΥΜΠΙΟΝ

3ο Βραβείο: Εμμέλεια Κοντού, Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, Δασούπολη

4η Θέση Τιμητικό Δίπλωμα: Κωνσταντίνος Νιούλικος, Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

5η Θέση Τιμητικό Δίπλωμα: Σωτηρία Αβρααμίδου, Grammar School

Οπτικοακουστικό

1ο Βραβείο: Γεωργία Νεοκλέους, Μουσικό Σχολείο, Λάρνακας

2ο Βραβείο: Γλυκερία Ιωάννου, Λύκειο Αγίου Αντωνίου, Λεμεσός

3ο Βραβείο: Εφραίμ Χρίστου, Εμπορική Σχολή Μιτσή - Λεμύθου

3ο Βραβείο: Κωνσταντίνα Παφίτη, Εμπορική Σχολή Μιτσή - Λεμύθου

4η Θέση Τιμητικό Δίπλωμα: Μαριάννα και Αγγελική Τσίγγη, Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου Μ. Κουτσόφτα Α. Παναγίδη.

5η Θέση Τιμητικό Δίπλωμα:Κωνσταντίνα Θεοφίλου και Μαρία Κωμοδρόμου, Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου Μ. Κουτσόφτα Α. Παναγίδη

Τον διαγωνισμό ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και Υγείας, συνδιοργάνωσαν το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ο Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου», ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια Ευχή», ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου, το «Γκολ στη Ζωή» και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










830