Εκδήλωση στο Προεδρικό: «Διάσωση και αναβίωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής Γλώσσας»


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Γραφείο του Εκπροσώπου της Μαρωνιτικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Μούσα, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Διάσωση και αναβίωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής Γλώσσας», την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.

Η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική έχει αναγνωριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2007 ως γηγενής μειονοτική γλώσσα και προστατεύεται στο πλαίσιο του Χάρτη για τις μειονοτικές ή επαρχιακές γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για γλώσσα προφορικής παράδοσης που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, αφού ο αριθμός των ομιλητών της έχει μειωθεί δραστικά μετά την τουρκική εισβολή. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στηρίζει τις προσπάθειες αναβίωσης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής χρηματοδοτώντας ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην καταγραφή της γλώσσας και στη δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης, την τυποποίηση του συστήματος γραφής της και τη δημιουργία διδακτικού υλικού με στόχο τη διδασκαλία της σε παιδιά και ενήλικες. Η διδασκαλία της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής έχει ήδη ενταχθεί στον κατάλογο των μαθημάτων που προσφέρονται στα επιμορφωτικά προγράμματα του ΥΠΠΑΝ καθώς και στο Προαιρετικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο «Αγίος Μάρωνας», σε όσα παιδιά το επιθυμούν. Το ΥΠΠΑΝ χρηματοδοτεί, επίσης, το Θερινό εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής για παιδιά και εφήβους ηλικίας 4-17 χρόνων που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στον Κορμακίτη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το έργο της ερευνητικής ομάδας του ΥΠΠΑΝ θα παρουσιάσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαριλένα Καρυολαίμου επιστημονική υπεύθυνη των ερευνητικών δράσεων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής. Θα ακολουθήσει δεξίωση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1003