Διαπολιτισμικοί Διαμεσολαβητές στα σχολεία


Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η εκπαίδευση παίζει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ένταξη στην κοινωνία αλλά και την κοινωνική κινητικότητα. Η πρόσβαση σε αυτή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, ενώ στην περίπτωση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι βασικός πυλώνας και μέσο ώστε τα παιδιά μεταναστών να  αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και γνώσεις που διευκολύνουν την ομαλή ένταξη τους στη κοινωνία υποδοχής.

Ταυτόχρονα  είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι στις επαφές και σχέση του σχολείου με τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία αλλά και τις οικογένειες τους, συχνά εμφανίζονται γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια. Τέτοιου είδους εμπόδια μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επικοινωνία των δύο πλευρών και πιθανόν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ενσωμάτωση των παιδιών στη σχολική κοινότητα και στην παρακολούθηση των μαθημάτων. Συνεπώς πιθανόν να μην επιτρέψουν τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος αποδοχής που θα ενισχύσει την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στις σχολικές δραστηριότητες, την κοινωνικοποίησή τους και την αμοιβαία αποδοχή.

Για την επιτυχή εισδοχή και συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτείται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση και στάση ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά αυτά αλλά και οι γονείς τους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να στηριχθούν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί για να μπορέσουν να υποστηρίξουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους μαθητές τους αλλά και να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τους γονείς τους

Σε αυτό το πλαίσιο το έργο ‘Γεια Χαρά’, ένα έργο που διενεργείται από το CARDET σε συνεργασία με το  Πανεπιστήμιο Frederick και την εταιρία Innovade,  σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προκλήσεων, έχει εισαγάγει το θεσμό των διαμεσολαβητών – γονέων. Το έργο επιθυμεί να αξιοποιήσει γονείς μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία ως διαμεσολαβητές-υποστηρικτές μεταξύ των σχολικών μονάδων και των μαθητών για τη διευκόλυνση της φοίτησης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία. Οι «διαμεσολαβητές» είναι άτομα που έχουν επαρκείς γλωσσικές δεξιότητες αλλά και γνώσεις των κοινωνικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της Κύπρου  και των μεταναστευτικών κοινοτήτων ώστε να λειτουργήσουν ως «συνδετικός κρίκος» μεταξύ γονέων – μαθητών και σχολείων.

Μέσω αυτών θα επιτυγχάνεται καλύτερη επικοινωνία και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στο σχολείο και το σπίτι, η οποία προσπερνά τα γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές και τους γονείς τους να εκφραστούν πιο εύκολα την πολιτιστική τους ταυτότητα και να συμμετέχουν στην κοινωνική, πολιτισμική, ζωή της χώρας μας. Καθ’ αυτό τον τρόπο, τα άτομα αυτά συμβάλουν στη στήριξη των παιδιών στα σχολεία με στόχο την ομαλή ένταξη και μαθησιακή ανάπτυξή τους.

Το πρόγραμμα των διαμεσολαβητών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης παιδιών με μεταναστευτικής βιογραφία του ‘Γειά Χαρά’ και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019, έχοντας Παγκύπρια κάλυψη. Συγκεκριμένα, σε αυτό έχουν ήδη ενταχθεί 60 σχολεία – νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια - σημάδι της υπάρχουσας ανάγκης για στήριξη στο πεδίο αυτό. Τα άτομα που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές έχουν επιλεγεί από τα ίδια τα σχολεία και έχουν τύχει εκπαίδευσης μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ώστε να έχουν θετική συμβολή στην όλη προσπάθεια.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του προγράμματος είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά καθώς εκπαιδευτικοί και διευθυντές από τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη στήριξη που λαμβάνουν. Η άποψη που εκφράζεται είναι ότι τέτοιου είδους προγράμματα συμβάλουν στο έργο των σχολείο και προσφέρουν ένα πλαίσιο στήριξης που επιτρέπει τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Συνάμα, οι οργανισμοί και οι φορείς που διενεργούν και στηρίζουν το πρόγραμμα εκφράζουν  τη θέληση για συνέχιση, εμπλουτισμό και επέκταση του προγράμματος ώστε να έχει απτή και μακροπρόθεσμη συμβολή στην όσο το δυνατό ομαλότερη ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.  

* Το έργο ‘Γεια Χαρά’ συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου geiaxara.eu.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1323