Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το ΥΠΠΑΝ γονείς παιδιών με αναπηρίες


Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες, διαμαρτυρόμενοι για την διάκριση και την καταπάτηση του δικαιώματος για την εκπαίδευση τους.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.), Χρίστος Αυγουστίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ήταν μια αυθόρμητη κίνηση για «να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για την ανακοίνωση του Υπουργού, ένα 12ώρο πριν της επανεκκίνησης».

"Μας άκουσε ο Γενικός Διευθυντής γιατί ο Υπουργός έλειπε σε περιοδεία με το άνοιγμα των σχολείων και είπε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες μας στον Υπουργό και ότι όλα αυτά που συνέβηκαν είναι στο βωμό της ασφάλειας και υγείας των παιδιών μας. Το ερώτημα είναι ποια ασφάλεια και υγεία επηρεάζεται με την παρουσία των παιδιών των ειδικών μονάδων, των ειδικών σχολείων ; Γιατί πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού τα συγκεκριμένα παιδιά και δεν έκαναν όλα τα παιδιά;. Το ότι υπάρχουν μαθητές της ομάδας της δικής μας, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, το ξέρουμε και το ξέρουν και οι εκπαιδευτικοί τους», πρόσθεσε. Άρα, συνέχισε ο κ. Αυγουστίνου, «θεωρώ ότι οι ίδιοι γονιοί δεν είναι ανεύθυνοι, είναι υπεύθυνα άτομα και δεν θα τους πάρουν σχολείο. 

«Γιατί πρέπει να γίνει κάτι ξεχωριστώ για την προσέλευση τούτων των μαθητών; Απ΄ εκεί και πέρα, θα συνεδριάσουμε το απόγευμα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Έχω τρία μηνύματα μέχρι στιγμής ότι κάποιοι γονείς αποτάθηκαν σε γιατρούς για τα έντυπα και πήραν άρνηση, το πιο βασικό. Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και με τον Υπουργό το απόγευμα αφού συνεδριάσουμε και να αποφασίσουμε περαιτέρω πως θα χειριστούμε το θέμα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, το μήνυμα είναι όμως ότι η κάθε μέρα που περνά αφαιρείται από τις επόμενες 20 εργάσιμες που έμειναν. «Δεν είναι τόσος ο χρόνος που μας επιτρέπει ούτε για να διαβουλευθούμε ούτε για να χάνουμε χρόνο. Κανονικά έπρεπε να ήμασταν στα σχολεία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν σκέφτονται για πιο δυναμικά μέτρα, ο κ. Αυγουστίνου είπε ότι αν δεν πάρουν απαντήσεις, από Δευτέρας θα προσπαθήσουν να πάρουν και τους μαθητές και τους γονείς έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

«Είναι ένα από τα σενάρια, το οποίο θα συζητηθεί απόψε», σημείωσε. 

Ο κ. Αυγουστίνου είπε, επιπρόσθετα, ότι το μήνυμα που θέλει να βγάλει προς τα έξω «είναι ότι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ομάδα μαθητών μας, οι οποίοι δεν πρέπει να πάνε».

«Και φαίνεται ότι δεν μας έχουν εμπιστοσύνη, με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν. Θεωρούν ότι εμείς θα πιάσουμε όλοι να πάρουμε τα μωρά μας , ανήκουν, δεν ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα και θα μπούμε σας τα φέραμε. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πρόθεση από κανένα. Αντιθέτως, ειδικά για τα ειδικά σχολεία είχαμε πει ότι είναι μικρή η ομάδα, μιλούμε για 7 σχολεία παγκύπρια. Είχαμε κάνει επαφές όλοι οι Προέδροι που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία με τα μέλη τους και είχαμε καταγράψει ένα μέσο αριθμό 15 μαθητών να επιστρέψουν στα σχολεία από τους 60 μέχρι 80 που έχει το κάθε σχολείο», συμπλήρωσε.

Αυτό το πράγμα, συνέχισε ο κ. Αυγουστίνου, «θεωρούσαμε ότι έδειχνε και την ωριμότητα και την υπευθυνότητα των γονιών και έδινε το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν με το αίσθημα του κορωνοϊού με τούτο το μικρό το αριθμό».

«Σιγά- σιγά, πιθανόν κάποιοι γιατί εμείς δουλεύουμε και το καλοκαιρινό στα ειδικά σχολεία, θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε εμπειρία και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη να επιστρέψουμε με ένα πλάνο, το οποίο θα είχε ήδη δουλευτεί. Οπότε, εκείνο που θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους αποδέκτες είναι: Δώστε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την λειτουργία, την επανεκκίνηση των ειδικών σχολείων, των ειδικών μονάδων», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










924