Το έργο SWPBS ολοκλήρωσε το πρώτο έτος υλοποίησης του


Το έργο «Δημιουργώντας Ενιαία, Θετικά και Δίκαια Σχολικά Περιβάλλοντα μέσω του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς» (SWPBS), ένα καινοτόμο έργο, που έχει ως στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους μαθητές, ολοκλήρωσε το πρώτο έτος εφαρμογής του. Παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν από την πανδημία, οι εταίροι του έργου έχουν εφαρμόσει την πρωτογενή πρόληψη του συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (PBS) σε 46 δημοτικά σχολεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2 χιλιάδων εκπαιδευτικών και 20 χιλιάδων μαθητών/μαθητριών. Κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής του έργου, 45 επιπλέον δημοτικά σχολεία αναμένεται να εφαρμόσουν το σύστημα στις 3 προαναφερθείσες χώρες.

Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός σχολικού πλαισίου που να προωθεί την ενιαία εκπαίδευση, τον κοινωνικο-συναισθηματικό τομέα του προσωπικού και παιδιών, καθώς και την πολυεπίπεδη πρόληψη στη σχολική πειθαρχία. Για αυτό τον σκοπό, οι εταίροι του έργου έχουν συνεργαστεί με το κάθε σχολείο ξεχωριστά, για να δημιουργήσουν δομές και διαδικασίες εντός σχολικής μονάδας για την πολυεπίπεδη στήριξη όλων των μαθητών/μαθητριών σε όλους τους σχολικούς χώρους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής, έχουν λάβει χώρα αρκετές συναντήσεις και επιμορφώσεις με τα σχολεία, τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά. Στόχος είναι η παροχή στήριξης στις σχολικές μονάδες, όσο αφορά στις προσπάθειες εφαρμογής του συστήματος, καθώς και η καθοδήγηση των ομάδων-πυρήνα σε όλες τις φάσεις εφαρμογής. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις των ομάδων-πυρήνα με την Ομάδα Υποστήριξης Έργου SWPBS στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη κοινού σχολικού οράματος και αξιών, καθώς και στον καθορισμό και διδασκαλία των κοινωνικών συμπεριφορών σε όλους/όλες τους/τις μαθητές/μαθήτριες μιας σχολικής μονάδας.

Το έργο SWPBS εφαρμόζεται σε 16 δημοτικά σχολεία της Κύπρου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του ΥΠΠΑΝ, σε συνεργασία με το διεθνές ερευνητικό κέντρο CARDET και την εταιρεία INNOVADE LI. Κατά την περίοδο Ιουνίου 2020, οι τρεις εταίροι διεξήγαγαν διαδικτυακές συναντήσεις με τις ομάδες-πυρήνα των σχολικών μονάδων, για να εξετάσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στο κάθε σχολείο και να προετοιμαστούν για μια δυναμική επιστροφή, όσο αφορά στην εφαρμογή του συστήματος, τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνολικά, αναμένεται ότι 33 δημοτικά σχολεία θα εφαρμόσουν το σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς στην Κύπρο, μέσω του ευρωπαϊκού έργου SWPBS.

Μείνετε συντονισμένοι με το έργο SWPBS στην ιστοσελίδα του έργου και της σελίδας του στο Facebook.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










791