Θλίψη SBSCy για την απώλεια του Καθηγητή Κώστα Β. Κριμπά


Το Σωματείο Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο (SBSCy) εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του επιφανούς εξελικτικού βιολόγου και γενετιστή Κώστα Β. Κριμπά, κορυφαίας φυσιογνωμίας στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, με μακρά και λαμπρή ιστορία ακαδημαϊκών θέσεων σε διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα.

Ο Καθηγητής Κριμπάς, επιπλέον της σπουδαίας συνεισφοράς του στην εξελικτική βιολογία, ήταν εκείνος που στην ουσία εισήγαγε και καθιέρωσε την εξελικτική έρευνα στην Ελλάδα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της εξελικτικής σκέψης στο ευρύ κοινό. Τα πολυποίκιλα ενδιαφέροντά του περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ιστορία και τη φιλοσοφία της βιολογίας και της επιστήμης εν γένει, τη γενετική ιστορία των Ελλήνων, και την ιστορία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και γενετική στη Σορβόννη, και εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Διατέλεσε Καθηγητής Γενετικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Paris VI, Επισκέπτης Καθηγητής στο Χάρβαρντ και Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2002 ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει δεχθεί τιμητικούς τίτλους από πολλά πανεπιστήμια και έχει υπηρετήσει στα συμβούλια αρκετών ιδρυμάτων και επιστημονικών εταιρειών. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο καθώς και σημαντικές δημοσιεύσεις για το ευρύ κοινό.

Η έρευνά του αφορούσε, μεταξύ άλλων, την ειδογένεση σε κρυπτικά είδη, την εξελικτική και πληθυσμιακή γενετική της δροσόφιλας, καθώς και θεωρητικά και εννοιολογικά ζητήματα στην εξελικτική βιολογία. Είχε εργαστεί υπό την επίβλεψη ενός από τους αρχιτέκτονες της «σύγχρονης σύνθεσης» στην εξελικτική βιολογία, του Theodosius Dobzhansky, με τον οποίο διατήρησε στενές σχέσεις δια βίου όπως και με πλήθος επιφανών επιστημόνων στον χώρο της εξέλιξης αλλά και της βιολογίας εν γένει. Επιπροσθέτως του υψηλού επιστημονικού του προφίλ, ο Καθηγητής Κώστας Β. Κριμπάς έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση της εξέλιξης και της βιολογίας στον ελληνόφωνο κόσμο. Η SBSCy ελπίζει να συνεχίσει στα χνάρια του, τιμώντας την κληρονομιά που μας άφησε. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










788