Διαδικτυακό Φεστιβάλ Βιβλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου 2021


Aπό την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού

ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑ*

Και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μας βρίσκει όπως και πέρσι σε μια περίοδο εγκλεισμού και ανασφάλειας. Μια εποχή παγκόσμιας πανδημίας που θα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή, κυρίως για τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε περιορισμένοι στο σπίτι, στερούμενοι βασικών ελευθεριών και αγωνιώντας για την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Μια εποχή, ωστόσο, που μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές από τις επικρατούσες  αντιλήψεις, να προτεραιοποιήσουμε ανάγκες και να επικεντρωθούμε σε αξίες που έχουν ουσιαστική σημασία στη ζωή μας.

Αντιλήφθηκαν και οι πλέον δύσπιστοι, ότι η ιατρική και η επιστήμη πρέπει να αναπτύσσονται περισσότερο απ’ ότι η γη και η επιχειρηματικότητα, ότι η δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλάσσεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα, ότι τα υλικά αγαθά δεν αξίζουν πολλά χωρίς υγεία, ότι άμυνά μας πρέπει να αποτελούν, δίπλα στα εμβόλια, οι τέχνες, τα γράμματα και γενικότερα ο πολιτισμός και όχι τα τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα. Τα όπλα που βρήκε η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει την πανδημία δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμβατικά όπλα για τα οποία σπαταλούνται δισεκατομμύρια ετησίως.

O ιός Covid-19 δεν απειλεί μόνο τη σωματική μας υγεία. Ο κατ΄ οίκον περιορισμός και η αυξανόμενη ανησυχία για την εξάπλωση του ιού επέφεραν προβλήματα ψυχικής υγείας, κυρίως. Μελέτες ήδη αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη, ο νευρικός κλονισμός και το άγχος πλήττουν την ανθρωπότητα σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι ο ίδιος ο ιός και το πρόβλημα μεγεθύνεται. Ιδιαίτερα οι νέοι παρουσιάζουν αυξημένη ανησυχία, έλλειψη συγκέντρωσης και αδυναμία χαλάρωσης. Και είναι σίγουρο ότι η θεραπεία των ψυχικών διαταραχών που έφερε η πανδημία θα είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από την θεραπεία των συμπτωμάτων του ιού.  

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα νευρικότητας, κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία  τη μοναξιά και τις επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ανάμεσα σε δυσάρεστες ιστορίες,  ακούμε και υπέροχες μαρτυρίες ανθρώπων που πραγματικά απολαμβάνουν τις στιγμές εγκλεισμού τους, βρίσκοντας ηρεμία και ευτυχία στο διάβασμα και τη δημιουργία. Διαβάζουν, γράφουν και εκφράζονται με ποίηση, με άρθρα, με μυθιστορήματα, με θέατρο. Γι΄ αυτό και πιστεύουμε ότι αξίζει, έστω και κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες, να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει να βάλουμε το βιβλίο στη ζωή μας για να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία.

Ας αναλογιστούμε τις καλύτερες στιγμές του τελευταίου χρόνου. Πόσοι από μας δεν παρηγορηθήκαμε με σπουδαία λόγια ποιητών και πεζογράφων, με τη μουσική και την τέχνη καλλιτεχνών που έβρισκαν τον τρόπο να δημιουργούν και να εκφράζονται, ακόμα και από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους; Πόσοι από μας δεν θαυμάσαμε  τη νεαρή ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν να απαγγέλλει τους στίχους της στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου; Τα λόγια της για ενότητα και φως, σε μια σκοτεινή περίοδο διχασμού και βίας στη χώρα της, ήρθαν σαν βάλσαμο στις ταραγμένες ψυχές πολλών ανθρώπων ανά την υφήλιο. Πόσοι δεν αναζητήσαμε να  επισκεφθούμε μουσεία και βιβλιοθήκες, έστω και με εικονικές περιηγήσεις, σε μια προσπάθεια να βυθιστούμε στον πολιτισμό για να βρούμε ψυχική γαλήνη;

Το βαρύ και δυσχερές κλίμα της πανδημίας δεν σταμάτησε την ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών. Κάποιοι συγγραφείς έγραψαν τα καλύτερα τους έργα και κάποιοι αναγνώστες διάβασαν τα περισσότερα βιβλία μέσα σε αυτό το διάστημα. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι ευκαιρία να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Τιμούμε ιδιαίτερα Κύπριους συγγραφείς, που δεν σταμάτησαν να δημιουργούν και να φωτίζουν τις ζωές μας.  Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την αγάπη για τα έργα τους. Την αγάπη, γενικότερα, για τη λογοτεχνία, την ποίηση, το τραγούδι, τη ζωγραφική, τις τέχνες και τον πολιτισμό, γιατί το βιβλίο είναι πολιτισμός. Η δημιουργία ενός βιβλίου, το γράψιμο και η εικονογράφησή του και ύστερα η απόλαυση της κάθε του σελίδας, η ανάγνωσή του, είναι μια υπέροχη περιδιάβαση, ένα ταξίδι δίχως περιορισμούς.

Σας καλούμε, λοιπόν, να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό Φεστιβάλ Βιβλίου που προγραμματίζουμε για τις 23 Απριλίου, από τις 6 μ.μ., ζωντανά για 2,5 περίπου ώρες, από τη σελίδα μας στο Facebook και στο κανάλι μας στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=g9tVGE0KqaA

Πρόγραμμα

Χαιρετισμός

από την Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού, Ζαχαρούλα Μαλά

Μυστήριο στο Αιγαίο: Η περιπέτεια μιας αφήγησης

Η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Δήμητρα Χαραλάμπους αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου στο Αιγαίο και αποκαλύπτει τα μυστικά της συγγραφής μιας αφήγησης.

«Οι συγγραφείς γράφουν, τα παιδιά εικονογραφούν»:

Μικρές ιστορίες δύναμης και ελπίδας σε καιρό πανδημίας

Μια έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, την οποία παρουσιάζει η συγγραφέας και Πρόεδρος του ΚΣΠΝΒ Έλενα Περικλέους.

Τα Ομηρικά Έπη στα κυπριακά

Η Δανάη Μιλτιάδου, η Μαρία Μαργαρίτα Χριστοδούλου, η Μαρία Θεολόγου, ο Κωνσταντίνος Τσάλαβος, ο Γιώργος Καραμάνης και η Ελίνα Σκανναβίδου,

μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Ακροπόλεως, θέτουν τα ερωτήματά τους στον Άκη Σπανούδη, τον λαϊκό ποιητή που απέδωσε τα Ομηρικά Έπη στην κυπριακή διάλεκτο.

Η πένα των νέων ως αντίδοτο στην πανδημία

Τρεις μαθήτριες του The Junior & Senior School, η Ηλιάνα Σκορδή, η Έμιλη Κυριακίδη και η Μαρία Ιωάννου, που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Διηγήματος

2020 που διοργάνωσε ο ΚΣΠΝΒ στη μνήμη Φωτεινής Ιωαννίδου Πολυβίου, μιλούν για την αγάπη τους για τη συγγραφή και πώς αυτή λειτουργεί ως αντίδοτο

στην πανδημία.

Λάρνακα: Η Ανθολογία

Μια συλλογή ποιημάτων ποιηθέντων εν καιρώ εγκλεισμού. Συμμετέχουν οι ποιητές και ποιήτριες: Μαρία Κούβαρου, Αντώνης Γεωργίου, Αντρέας Τιμοθέου, Όλγα Ρουβήμ, Χρίστος Τσιαήλης, Ελενίτσα Γεωργίου, Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Μιχαήλ Άγγελος Εγγλέζος, Χρυστάλλα Σωτηρίου Λουκά.

Γενική επιμέλεια: Annetta Benzar, συγγραφέας.

Εμείς και τα βιβλία: Η επίδραση του βιβλίου στην ψυχική μας υγεία

Η Γραμματέας της ΠΟΠΓ, Μαρίνα Μωριά, συζητά με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μύρια Μουρίδου Μαραγκού.

Η πανδημία φυλακίζει το σώμα, το βιβλίο ταξιδεύει την ψυχή

Κύπριοι συγγραφείς μεταφέρουν σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με την πανδημία και τον εγκλεισμό.

Παρουσιάζονται αλφαβητικά οι συγγραφείς:

• Αζίνα Μυρτώ

• Αρτεμίου Φωτιάδου Ελένη

• Δαμιανού Παπαδόπουλου Γιόλα

• Ελευθερίου Σάντρα

• Ζαμπά Αλεξάνδρα

• Καδή Μαρίνα

• Καϊμακλιώτη Αγγέλα

• Κατσώνης Κώστας

• Λυμπουρής Κώστας

• Μαντά Λαζάρου Ευφροσύνη

• Μιχάλαρος Χρήστος

• Νικολαΐδης Παναγιώτης

• Σολωμού Αιμίλιος

• Τζιαούρη Χίλμερ Μαρία

• Χριστοδούλου Σταύρος

                                                                                                                                                                            *Φιλόλογος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










862