Η κλιματική αλλαγή αποδεικνύεται χειρότερη από τις προβλέψεις: Τι λέμε στα παιδιά μας;


* Το CARDET διοργάνωσε εξειδικευμένο καλοκαιρινό πρόγραμμα για μαθητές 15-17 χρονών, με θέμα τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή.
το πρόγραμμα συμμετείχαν15 παιδιά από τη Λιθουανία και 10 από την Κύπρο.  

Ο κώδωνας κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, όπως φανερώνει και η πρόσφατη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), είναι εκκωφαντικός. Η κλιματική κρίση, η οποία γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη, επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές όπως οι πρόσφατες πλημύρες στη Γερμανία αλλά και οι δασικές πυρκαγιές σε Κύπρο και Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρθούν σημαντικές αποφάσεις και βήματα από πλευράς των κυβερνήσεων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα απαιτείται μια επένδυση στη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων γενεών για τη καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, που θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Άλλωστε σε λίγα χρόνια, ο αγώνας αυτός δεν θα είναι μονάχα δικός μας, αλλά και των παιδιών μας. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να ενημερώνονται σωστά για όλες τις εξελίξεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και να τους δίνουμε την ευκαιρία και τα εργαλεία για να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις και πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση το ερευνητικό κέντρο CARDET,  που εργάζεται για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μέσω της εκπαίδευσης, διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εξειδικευμένο καλοκαιρινό πρόγραμμα για μαθητές 15-17 χρονών, με θέμα τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. 15 παιδιά από τη Λιθουανία και 10 από την Κύπρο συμμετείχαν στο πρόγραμμα και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θέμα και να ανταλλάξουν σημαντικές απόψεις και εισηγήσεις. Το πρόγραμμα διήρκησε πέντε μέρες και είχε ως βάση του το Cyprus Glamping Park, στον Άγιο Θεόδωρο στη Λάρνακα.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν διάφορες περιοχές της Κύπρου, όπως το Κάβο Γκρέκο και την Αλυκή Λάρνακας, όπου ενημερώθηκαν για το πως έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, και το Μεταλλείο Αμιάντου, όπου και ανακάλυψαν ποιες επιπτώσεις είχε το μεταλλείο στην περιοχή. Γενικότερος σκοπός του καλοκαιρινού προγράμματος ήταν η παροχή ποικίλων ερεθισμάτων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ώστε επιστρέφοντας στη χώρα τους οι μαθητές, και κατά τη περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, να ετοιμάσουν και να οργανώσουν τις δικές τους δράσεις.

Το πρόγραμμα, διεξάχθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Together for Sustainable School, σε συνεργασία με το CARDET, το Lithuanian Children and Youth Centre και το RCE Oldenburger Münsterland (Γερμανία). Το έργο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση νέων από τις τρείς χώρες να λάβουν μέρος σε πρωτοβουλίες δράσης για το κλίμα και να λάβουν πιο συνειδητές και φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










717