Ενημερωτική εκστρατεία οδοντιατρικής πρόληψης στα παιδιά προσχολικής ηλικίας


Σύμφωνα με διάφορες στατιστικές η τερηδόνα προσβάλλει το 50% των παιδιών προσχολικής ηλικίας 

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 9/11/21, έγινε η παρουσίαση της εκστρατεία ενημέρωσης παιδιών προσχολικής ηλικίας και των γονέων τους που διοργανώνεται από κοινού από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Οδοντιατρική σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και αφορά την επιβλαβή κατανάλωση χυμών, αναψυκτικών και διαφόρων άλλων σνακ που περιέχουν ψηλές ποσότητες ζάχαρης.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της οικογένειας αλλά και του νηπιαγωγείου και η επισήμανση των κινδύνων που κρύβονται πίσω από την υπερκατανάλωση αυτών των ποτών και τροφών, τόσο για τα δόντια όσο και γενικότερα για την υγεία του παιδιού.

Σύμφωνα με διάφορες στατιστικές η τερηδόνα προσβάλλει το 50% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, πολλά εκ των οποίων υποφέρουν από πόνο και μολύνσεις, δυσφαγία και απώλεια βάρους, ενώ ο παιδικός διαβήτης και η παχυσαρκία καλπάζουν. Η άγνοια αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για την εκδήλωση των παθήσεων αυτών και η πολυεπίπεδη εκστρατεία που προγραμματίζεται από τους τρεις φορείς στοχεύει στην ουσιαστική πρόληψη τους, μέσω της ουσιαστικής ενημέρωσης των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Η εκστρατεία, έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ενώ με τη συμβολή του τελευταίου τέθηκε ήδη σε εφαρμογή η προώθηση του υλικού σε όλα τα νηπιαγωγεία και σχολεία προδημοτικής εκπαίδευσης της Κύπρου, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

 Αφορμή για την έναρξη της εκστρατείας αποτέλεσε η ομόφωνη απόφαση και σύσταση από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής, την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων και την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας σε σχέση με τις υγιεινές επιλογές ποτών για μικρά παιδιά. Εξάλλου, η κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού και οι επιβλαβείς επιπτώσεις τους στην υγεία απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια την επιστημονική κοινότητα ανά το παγκόσμιο.

Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσιάστηκε το υλικό που ετοιμάστηκε στα πλαίσια της εκστρατείας, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στα μέσα επικοινωνίας των διοργανωτών και φέρει ως βασικό μήνυμα την έγκαιρη οδοντιατρική πρόληψη, μέσω της κατανάλωσης ποτών χωρίς ζάχαρη και υγιεινών σνακ από τα παιδιά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κείμενο ερωτοαπαντήσεων 

Βίντεο εκστρατείας: https://rb.gy/yrzov4




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










689