CARDET: Ένας εναλλακτικός τρόπος προώθησης της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης


Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να διδάξετε και να προωθήσετε τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στο σχολείο και σε μη τυπικά περιβάλλοντα μάθησης μέσω ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού;

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου"Game to EMbrace INtercultural education” - GEM IN, δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι για την υποστήριξη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη μέσω της προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών.

Ειδικότερα, η χρήση αυτού του επιτραπέζιου παιχνιδιού και μιας σειράς δοκιμασμένων εργαλείων, πρακτικών και μεθοδολογιών, στοχεύουν στο να προσεγγίσουν και να κινητοποιήσουν τους μαθητές που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό και πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι έχει ήδη δοκιμαστεί από εκπαιδευτικούς, αφού προσφέραμε εκπαίδευση η οποία τους παρείχε τις γνώσεις και τις ικανότητες που χρειάζονται για την αποτελεσματική πιλοτική εφαρμογή του επιτραπέζιου παιχνιδιού, με σκοπό την επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων στην τάξη τους. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τη μεθοδολογία "Μαθαίνω παίζοντας", τις εισαγωγικές δραστηριότητες που μπορούσαν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους και το επιτραπέζιο παιχνίδι GEM IN.

Στη συνέχεια, η πιλοτική εφαρμογή του παιχνιδιού παραδόθηκε δια ζώσης σε 206 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 12-18 ετών) στην Κύπρο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες, να παίξουν το επιτραπέζιο παιχνίδι GEM IN σε ομάδες και συμμετέχουν σε συζητήσεις όπου εκφράσαν τις σκέψεις τους, όπως προέκυψαν από την αλληλεπίδρασή τους με το παιχνίδι και τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, το παιχνίδι είχε θετικά αποτελέσματα και επίδραση στους μαθητές, αφού ενίσχυσε τη γνώση για άλλους πολιτισμούς και ενθάρρυνε την απόκτηση διαπολιτισμικών ικανοτήτων. Οι μαθητές βελτίωσαν τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες και τις γνώσεις τους σχετικά με την ιθαγένεια, την ΕΕ, τις κοινές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαπολιτισμική ιθαγένεια μέσω της συζήτησης και του προβληματισμού με τους συμπαίκτες τους. Τέλος, σύμφωνα με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, η ποικιλία των ερωτήσεων επιτρέπει στο παιχνίδι να ανταποκρίνεται σε διαφορετικά επίπεδα γνώσεων των μαθητών, χωρίς να αποκλείει κανένα μαθητή.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου εδώ, στο Digital Archive ή στη σελίδα του έργου στο Facebook.

Σχετικά με το έργο

Το έργο " Game to EMbrace INtercultural education” - GEM IN έχει ως στόχο την υποστήριξη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο σχολείο και σε μη τυπικά περιβάλλοντα, ενώ παράλληλα σκοπεύει να παρέχει συμβουλές και συστάσεις πολιτικής για στρατηγικές παρέμβασης σχετικά με την προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη μέσω ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού πλαισίου. Το έργο υλοποιείται από 9 εταίρους, το ερευνητικό κέντρο CARDET (Κύπρος), το CESIE (Ιταλία), το Symplexis (Ελλάδα), το ΠΔΠΔΕ (Ελλάδα), την INNOVA+ (Πορτογαλία), το The Grammar School Nicosia (Κύπρος), το Compass GMBh και την ALDA (Γαλλία).

Ερευνητικό κέντρο CARDET

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










724