«Το σχολείο μια φορά κι ένα καιρό»


   Tο Παιδικό Μουσείο Κύπρου μέσα στη γενικότερη πολυσχιδή δράση του υιοθέτησε κάτω από την αιγίδα του το πετυχημένο και ομολογουμένως πρωτοποριακό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής με τίτλο «Το σχολείο μια φορά κι ένα καιρό». Λαμβάνοντας με επιμέλεια όλα τα επιδημιολογικά μέτρα αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με την έγκριση και χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ σε συγκεκριμένο χώρο του πολυδύναμου κέντρου του Δήμου Αγίου Δομετίου.       

     Συγκεκριμένα στον χώρο αυτό ετοιμάστηκε και διαμορφώθηκε σκηνικό αναβίωσης τάξης παλαιού σχολείου του 1950, που αποτελούσε και τον μέσο όρο ηλικίας των αυθεντικών εκπαιδευτικών τεκμηρίων, τα οποία κόσμησαν τον χώρο (π.χ. θρανία, εποπτικό υλικό, σχολικά βιβλία και τετράδια, έδρα, μαυροπίνακας, είδη γραφικής ύλης κ.α.). Την όλη προσπάθεια επιμελήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο σε συνεννόηση μαζί μας και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία, υπό την έγκριση της διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, ο εκπαιδευτικός Χρυσόστομος Μελής

    Το εν λόγω πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν το σχολικό τους παρελθόν με ένα πρωτότυπο διαδραστικό και ζωντανό βιωματικό τρόπο μέσα από την κυριολεκτική ψηλάφηση του παλαιού σχολικού υλικού συμβαδίζοντας πλήρως με τις σύγχρονες τάσεις της μουσειοπαιδαγωγικής . Μάλιστα σε ένα τέτοιο περιβάλλον μερίδα μαθητών της Μέσης εκπαίδευσης  (Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, Λύκειο Κύκκου Α΄, Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας, Γυμνάσιο Ακακίου, Γυμνάσιο Κλήρου, Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου κ.α.) είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν βιωματικά την ιστορία του παλιού σχολείου, να καλλιεργήσουν τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές τους ικανότητες και φυσικά να συγκροτούν συνειδητή ιστορική ταυτότητα, ώστε να ενεργούν θετικά για τη διαφύλαξη του πολιτισμικού τους περιβάλλοντος καθώς και του σεβασμού του πολιτισμικού περιβάλλοντος του άλλου.

     Τέλος, αφουγκραζόμενοι τα θετικά και ενθουσιώδη σχόλια μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμμετείχαν στο πιο πάνω πρόγραμμα, θεωρούμε ότι η δράση αυτή αποτέλεσε μια ιδιαίτερη διδακτική εμπειρία για όλους τους μικρούς επισκέπτες παραμένοντας πια ανεξίτηλη στις μνήμες τους. Το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή που επέδειξαν και πολλά άλλα σχολεία που ο περιορισμός του χρόνου δεν μας επέτρεψε να ανταποκριθούμε, σίγουρα δίνει την προοπτική για μελλοντική επανάληψή του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1235