Ο πρώτος απολογισμός της γόνιμης λειτουργίας του Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο


«Έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλες επιτυχίες με την ένταξή μας σε δύο διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς: τη Διεθνή Ένωση Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (IUBMB, International Union of Biochemistry and Molecular Biology) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οικολογίας (EEF, European Ecological Federation)».

Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο (Society of Biological Sciences in Cyprus, SBSCy) προβαίνει στον πρώτο απολογισμό του έργου του.

«Μόλις συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος δημόσιας λειτουργίας της επιστημονικής εταιρείας μας, Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο (Society of Biological Sciences in Cyprus, SBSCy) (https://sbscy.org/), και, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε έναν δημόσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων μας.

Παρόλο που το 2021 ήταν έτος συνεχιζόμενων προκλήσεων για όλη την ανθρωπότητα, η SBSCy κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλο και ολοένα αυξανόμενο αριθμό εγγεγραμμένων Μελών που πλησιάζουν τα 200, τα οποία με ενθουσιασμό στήριξαν το εγχείρημα των ιδρυτικών Μελών και αγκάλιασαν την οργάνωση και τις καταστατικές αρχές της. Η SBSCy περιλαμβάνει επιστήμονες των Βιολογικών Επιστημών στα Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα και οργανισμούς της χώρας και του εξωτερικού, στην Εκπαίδευση, στη Βιομηχανία, στον Ιδιωτικό Τομέα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι, η SBSCy αντιπροσωπεύει την ενεργή επιστήμη της Βιολογίας όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες στη χώρα και αντανακλά τις μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν στη δομή και εφαρμογή της επιστήμης και έρευνας με την ίδρυση πολλών δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ. Η SBSCy αποτελεί συνεπώς το νέο, δυναμικό και εξωστρεφές πρόσωπο των Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο, σε σύνδεση με τη σύγχρονη διεθνή Επιστήμη.

 Η ένταξή μας στους διεθνείς οργανισμούς δίνει πρόσβαση και ευκαιρίες για τα Μέλη μας στο πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα τους (υποτροφίες, συνέδρια, χορηγίες, κ.α.). Η SBSCy έχει επίσης ευκαιρία συμμετοχής στη διαμόρφωση του επιστημονικού προγράμματος των διεθνών οργανισμών αυτών καθώς η Πρόεδρος του ΔΣ της SBSCy, Καθ. Ν. Σανταμά, εκλέχθηκε Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Συνεδρίων της IUBMB και το Μέλος του ΔΣ της SBSCy, Καθ. Σ. Σφενδουράκης, εκλέχθηκε Μέλος του ΔΣ της EEF.

Παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας κατά το 2021, η SBSCy ήταν πολύ δραστήρια στο επιστημονικό της πρόγραμμα, αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες επικοινωνίας. Εγκαινιάσαμε τη σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων «CoffeewiththeSBSCy», με 4 παρουσιάσεις εντός του έτους σε θέματα αιχμής, και επίσης εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα διεθνών επιστημονικών σεμιναρίων «TheSBSCyLectureseriesμε 2 εκδηλώσεις το 2021. Και οι δύο δραστηριότητες συνεχίζονται το 2022 με πλειάδα φιλοξενούμενων διεθνών ερευνητών. Ευχαριστούμε όλους τους ομιλητές και συμμετέχοντες. Η SBSCy ήταν επίσημος συνεργάτης του διεθνούς AthensScienceFestival. Επίσης η SBSCy έλαβε θέση σε σημαντικά θέματα που άπτονται των Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο με δημόσιες ανακοινώσεις της. Η παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν επίσης ζωηρή. Έχουμε σχεδιάσει ένα ενδιαφέρον και πολυσχιδές επιστημονικό πρόγραμμα για το 2022.

Εντός του 2021, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του εννεαμελούς ΔΣ της SBSCy, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού μας, το οποίο αντικατέστησε το προσωρινό ΔΣ που εργάστηκε πολύ σκληρά για την προετοιμασία και επίσημη εγκαθίδρυση της εταιρείας μας και στο οποίο απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες.

Καλούμε όλους του Βιολόγους που εργάζονται στην Κύπρο και το εξωτερικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η εγγραφή Μελών γίνεται με εύκολο τρόπο μέσω της ιστοσελίδας μας https://sbscy.org/. Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας και σας παροτρύνουμε να εκμεταλλευτείτε τις νέες ευκαιρίες που έχουμε δημιουργήσει για την επιστημονική κοινότητα των Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο. Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό και φιλοδοξία την πορεία μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, ελπίζοντας να είμαστε άξιοι πρεσβευτές της επιστήμης μας και τιμώντας τη θερμή ανταπόκριση και υποστήριξη των Μελών μας στο κοινό μας όραμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










872