CARDET: Μετατρέποντας την εκμάθηση ελληνικών σε παιχνίδι


Η αύξηση του αριθμού των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν στα σχολεία της Κύπρου ενισχύει την ανάγκη για δομημένες και ολιστικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη και προώθηση της ένταξης τους στη σχολική κοινότητα. Στην προσπάθεια αυτή, η εκμάθηση της γλώσσας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή των παιδιών βοηθώντας τα να κοινωνικοποιηθούν και να εξοικειωθούν με το περιβάλλον γύρω τους.

Ένας τομέας στον οποίο επενδύει και συμβάλλει έμπρακτα το πρόγραμμα “Μαθαίνω Ελληνικά” το οποίο προσφέρει μαθήματα ελληνικών σε 450 παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία κάθε χρόνο. Μια προσπάθεια που επιθυμεί να συμπληρώσει και να ενισχύσει μέσω της δημιουργίας και προσφοράς μιας σύγχρονης εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία περιλαμβάνει δωρεάν εκπαιδευτικά παιχνίδια η οποία βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη καθημερινή τους ζωή. Συγκεκριμένα, μέσω των εκπαιδευτικών παιχνιδιών της εφαρμογής τα παιδιά να αναπτύσσουν το λεξιλόγιο τους, βελτιώνουν την ικανότητα κατανόησης γραπτού και προφορικού λόγου, αλλά και στην επεξεργασία και εξαγωγή πληροφοριών. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω Google Play store εδώ και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, όχι μόνο για τα παιδιά ΥΤΧ, αλλά τόσο για τους ίδιους τους γονείς τους καθώς και εκπαιδευτικούς που εργάζονται με μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, ενισχύοντας τις δικές τους προσπάθειες στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα “Μαθαίνω Ελληνικά” συντονίζεται από τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό οργανισμό CARDET  και σε αυτό συμμετέχουν ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Frederick και η εταιρεία INNOVADE. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεται δωρεάν η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά Υπηκόους Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ), αξιοποιώντας σύγχρονες καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις κυρίως μέσω τεχνολογίας. Στην εφαρμογή του προγράμματος “Μαθαίνω Ελληνικά” συμβάλλει σημαντικά η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Το Πρόγραμμα “Προγράμματα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας και παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης σε ανήλικους Υπηκόους Τρίτων Χωρών” συγχρηματοδοτείται από τα Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και ‘Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










899