5ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex


Το Cyprus Computer Society διοργανώνει τον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισμό  Ρομποτικής Robotex που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουνίου 2022 στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόσκληση συμμετοχής

Το RobotexCyprus 22 απευθύνεται σε ομάδες μαθητών, φοιτητών και ενηλίκων η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι νικήτριες ομάδες θα μπορούν να συμμετέχουν στο RobotexInternational 2022 στο Ταλλίν της Εσθονίας, από το οποίο τις προηγούμενες χρονιές η Κυπριακή αποστολή επέστρεψε με σωρεία διακρίσεων. 

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες με τη βοήθεια προπονητή/προπονήτριας – εκπαιδευτή/εκπαιδεύτριας, καλούνται να δημιουργήσουν ρομπότ για να διαγωνιστούν στις 20 διαφορετικές προκλήσεις  της διοργάνωσης.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό και για τους φίλους της εκπαιδευτικής ρομποτικής, εάν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Σχετικά με τη διόργανωση

Με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας και τo IET Cyprus το Robotex Cyprus 22 θα γιορτάσει τα «5α γενέθλια του» ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, όπως καθιερώθηκε από το 2017.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ψηφιακό Πρωταθλητή, που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο διαγωνισμός Robotex Cyprus 22 θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Cyta ως στρατηγικό συνεργάτη του CCS και την εταιρία XM ως technology partner. Στη διοργάνωση συμμετέχει επίσης  η Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter,  η ΕΚΟ ως πλατινένιος χορηγός, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος ως χρυσός χορηγός και στηρίζουν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις καθώς και όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Περιεχόμενο του διαγωνισμού

Οι κύριες προκλήσεις του διαγωνισμού είναι το δημοφιλές  Line Following, η μονομαχία SUMO, ο αγώνας ράλλυ Folkrace και ο πρωτότυπος λαβύρινθος MAZE. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές δημοτικού θα παρουσιάσουν ρομποτικές κατασκευές / projects με θέμα τη Διαχείριση Αποβλήτων, ενώ οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης και οι φοιτητές θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παρόμοιο διαγωνισμό με ανοικτό θέμα στον οποίο μπορούν να συνδυάσουν διάφορες ρομποτικές πλατφόρμες. Επίσης, στον εθνικό διαγωνισμό Robotex  προστέθηκε η πρόκληση Girls Fire Fighting πουέχει στόχο την προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε τομείς STEM και ο διαγωνισμός Self-Developed Robots για επίδοξους σχεδιαστές και κατασκευαστές ρομπότ.

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.  του CCS και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Robotex Cyprus Δρ. Πανίκος Μασούρας δήλωσε ότι «τόσο η επιτυχία της εθνικής διοργάνωσης 2021 όσο και οι διεθνείς βραβεύσεις  των εκπροσώπων της Κύπρου στο RobotexInternational αποδυκνείουν ότι η φλόγα της εκπαιδευτικής ρομποτικής (παρά τους περιορισμούς του covid-19 σε ομαδικές δραστηριότητε) είναι ακόμα ζωντανή ανάμεσα στο νεανικό κοινό του μικρού μας νησιού! Μια φλόγα που περηφανευόμαστε πως  ξεκίνησε μετά το πρώτο Robotex που διοργανώθηκε τον Ιούνιο 2017».

Πληροφορίες & Εγγραφές

Οι μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ομάδα συμμετοχής με τις ρομποτικές πλατφόρμες Engino, Lego, Arduino, Edison, Raspberry Pi, ARM, ESP  κλπ πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.robotex.org.cy και να εγγραφούν μέχρι τις 24 Μαΐου 2022.

#We_are_all_Robotex_Cyprus

Σημειώνεται ότι πέραν των 100 ατόμων συμμετέχουν ως εθελοντές και κριτές, προσφέροντας χρόνο και εμπειρογνωμοσύνη για τη βέλτιστη υλοποίηση αυτού του μη κερδοσκοπικού έργου. Όσοι ενδιαφέρονται  να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοργάνωση που αναπτύσσει και αναβαθμίζει  τον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο παρακαλώ επικοινωνήστε με τους διοργανωτές στον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) στο 22460680 και [email protected]
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


328