Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 4/06, το συνέδριο για το Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (PBS) στα σχολεία, που διοργάνωσε το ερευνητικό κέντρο CARDET, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον συμβουλευτικό οργανισμό INNOVADE. Στο συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε τη συμμετοχή πέραν των 100 εκπαιδευτικών και φορέων της εκπαίδευσης καθώς και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Πρωταρχική επιδίωξη του συνεδρίου, ήταν να αναδείξει τη σημασία και τα οφέλη της δημιουργίας ενιαίων σχολικών συστημάτων για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και την προώθηση θετικής συμπεριφοράς των παιδιών εντός και εκτός των σχολικών μονάδων. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο των εργασιών του, εμπειρογνώμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και τη Ρουμανία έκαναν ενδελεχή παρουσίαση των προσεγγίσεων και μεθόδων που προωθεί και εφαρμόζει το Σύστημα στα σχολεία καθώς και τα πρακτικά δεδομένα και εμπειρίες που καταγράφηκαν μέσα από την εφαρμογή του σε 90 σχολεία από το έργο SWPBS.
Συγκεκριμένα, η κ. Βίκυ Χαραλάμπους, ερευνήτρια στο CARDET, έκανε μια ανασκόπηση του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς και ακολούθως έγινε λεπτομερή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του σε σχολεία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στη συνέχεια οι ακαδημαϊκοί Dr Anne Karhu και Dr Mika Paananen παρουσίασαν την εμπειρία από το σύστημα υποστήριξης ‘Check in-Check out’ στα σχολεία της Φινλανδίας. Ακολούθως, εκπαιδευτικοί από τα δημοτικά σχολεία Σιας και Αλεθρικού παρουσίασαν τις εμπειρίες τους μέσα από τη συμμετοχή τους στο έργο. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση για συστάσεις πολιτικής και πρακτικών για την προώθηση του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς με τη συμμετοχή των: Δρ Hannu Savolainen, Δρ Αθανάσιο Γρηγοριάδη, Δρ Cristina Tabacaru Dumitru, Δρ Έλενα Παπαμιχαήλ, Δρ Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου και Δρ Χαράλαμπου Βρασίδα.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET, Δρ Χαράλαμπος Βρασίδας δήλωσε: «Το συνέδριο αποτέλεσε το επιστέγασμα και συνάμα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο και τα αποτελέσματα του έργου μας, SWPBS. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια συνεργαστήκαμε με 100 σχολεία, πάνω από 2000 εκπαιδευτικούς και 15000 μαθητές, εφαρμόζοντας στην πράξη ένα θετικό και συμπεριληπτικό σχολικό σύστημα. Μέσα από την προσπάθεια αυτή συλλέξαμε σημαντικά ευρήματα και θεωρώ ότι θέσαμε τις βάσεις για την περεταίρω ενίσχυση και στήριξη των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας και κυρίως το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη στήριξη και τη συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος».
Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργώντας Ενιαία, Θετικά και Συμπεριληπτικά Σχολικά Περιβάλλοντα μέσω του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς – SWPBS», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο βασίζεται στο Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (PBS), μια επιστημονική συστημική προσέγγιση που παρέχει το οργανωτικό πλαίσιο σε μια σχολική μονάδα και το προσωπικό της, ώστε να μπορεί να ενεργεί προληπτικά στην αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, με την υποστήριξη εξωτερικών εκπαιδευτών/τριών. Το Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς ακολουθεί μια προσέγγιση αλλαγής συστήματος και παρέχει στους/στις εκπαιδευτικούς επιστημονικά τεκμηριωμένες διδακτικές πρακτικές και δεξιότητες διαχείρισης τάξης για τη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς και της μαθησιακής επίδοσης των παιδιών, του σχολικού κλίματος, των θετικών σχέσεων και την ενίσχυση της εργασιακής τους ικανοποίησης. Η προσέγγιση εφαρμόστηκε σε 31 Δημοτικά σχολεία στην Κύπρο για 3 χρόνια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου με θετικά αποτελέσματα, εμπλέκοντας πάνω από 5000 μαθητές και 700 εκπαιδευτικούς από σχολεία της Κύπρου.
Σχετικά με το CARDET
Το CARDET είναι ένα από τα κορυφαία μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου, με παγκόσμια τεχνογνωσία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, την κοινωνική ένταξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη ενίσχυση δεξιοτήτων.
Το Κέντρο συγκεντρώνει μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων με δεκαετίες παγκόσμιας εμπειρογνωμοσύνης στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση έργων με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απασχολεί 50 άτομα πλήρους και μερικής απασχόλησης με εξειδίκευση στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψηφιακής μάθησης, του αθλητισμού για την ανάπτυξη, των κοινωνικών επιστημών, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της αξιολόγησης.