Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής: Το ΥΠΠΑΝ οδηγεί τις επιστήμες σε αντικείμενα ήσσονος σημασίας


«Παράδειγμα της αναχρονιστικής προσέγγισης και της προχειρότητας του ΥΠΠΑΝ αποτελεί και η εξαφάνιση του μαθήματος της Φυσικής από το Ωρολόγιο της Α Γυμνασίου»

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής αναφέρει:

«Οι προωθούμενες αλλαγές, μέσω κατάθεσης κατ’ επειγόντως τροποποιητικού νομοσχεδίου στη Βουλή και ειδικά η μετατροπή του μαθήματος της Φυσικής, αλλά και των υπόλοιπων Φυσικών Επιστημών, σε μη εξεταζόμενο μάθημα στα Γυμνάσια αλλά και σε όλους τους κλάδους της Τεχνικής εκπαίδευσης οδηγούν σε υποβάθμιση του αντικειμένου και είναι αντίθετες με τις σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης, με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών και τους άξονες προτεραιότητας στην εκπαίδευση όπως καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια εποχή που τα Ευρωπαϊκά κράτη, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τον επιστημονικό αναλφαβητισμό, αναβαθμίζουν τη διδασκαλία και ενισχύουν το περιεχόμενο των Επιστημών με την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων, στην Κύπρο, οδηγούμε τις επιστήμες σε αντικείμενα ήσσονος σημασίας. Παράδειγμα της αναχρονιστικής προσέγγισης και της προχειρότητας του ΥΠΠΑΝ αποτελεί και η εξαφάνιση του μαθήματος της Φυσικής από το ωρολόγιο της Α Γυμνασίου. Τα αποτελέσματα αυτής της αναχρονιστικής προσέγγισης αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα διεθνών ερευνών.

Ως Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής, πιστεύουμε ότι οι προωθούμενες αλλαγές γίνονται για να εξυπηρετήσουν το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων ο οποίος με τη μεταφορά του στα γυμνάσια θα παρουσίαζε πολλαπλάσια προβλήματα.

Επιπλέον, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως το ΥΠΠΑΝ προχωρεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού πέρα από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση με τελικούς αποδέκτες τους γονείς και μαθητές, ως μια απέλπιδα προσπάθεια να καθιερωθεί ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις για δομικά και διαδικαστικά στοιχεία της λειτουργίας του σχολείου, χωρίς την εμπλοκή ή έστω την κατάθεση απόψεων από τους επιθεωρητές, τους μάχιμους εκπαιδευτικούς και κατ' επέκταση τους συνδέσμους των ειδικοτήτων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.

Ζητούμε από τον Υπουργό τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτεινόμενων αλλαγών. Επιπρόσθετα, ζητούμε όπως ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους, βασισμένος σε στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα για το μέλλον του θεσμού αλλά και των ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων της Μέσης Εκπαίδευσης, των οποίων η αξιολόγηση εκκρεμεί από το 2018.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής είναι έτοιμος να αντιδράσει και μάλιστα με άμεσο και δυναμικό τρόπο σε κάθε αυθαίρετη απόφαση που επηρεάζει τόσο μαθητές όσο και τους καθηγητές του κλάδου των Φυσικών Επιστημών».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1494