Με τη δύναμη των ιστοριών αλλάζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο Διαβά-ΖΩ, ΑλλάΖΩ- ΖΩ


38th World Congress of IBBY International 2022 “The Power of Stories”

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Είσαι να αλλάξουμε τον κόσμο;

Άνοιξε τα μάτια. Κοίταξε τον κόσμο. Τι δεν σου αρέσει;

Έλα μαζί μου. Πάρε στα χέρια σου ένα καλό βιβλίο. Ετοιμάσου για ένα ταξίδι που θα σου αλλάξει τη ζωή. Μπορεί να σου αλλάξει και τον κόσμο σου μαζί. Και μετά;

Μετά μπορεί να αλλάξεις και το δικό μας κόσμο.

Γεννιούνται συνεχώς σπουδαίες ιστορίες. Ιστορίες που θέλουν να ακουστούν, να διαβαστούν να ταξιδέψουν, να γίνουν εικόνες, να μπουν σε ράφια, να σκονιστούν, να τσαλακωθούν, να λερωθούν από χέρια παιδικά, να βραχούν από δάκρυα μοναχικών ψυχών.

Πιστεύουμε ως ΚΣΠΝΒ (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου- Ibby Cyprus) στη δύναμη των ιστοριών να αλλάζουν τον άνθρωπο και τον κόσμο. Γι΄αυτό εξάλλου και συμμετείχαμε, με την ουσιαστική στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στο 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IBBY στη Μαλαισία με τίτλο «Η Δύναμη των Ιστοριών»,  «The Power of Stories” (5-8 Σεπτεμβρίου 2022)

Διαβάζω γιατί αλλάζω και αλλάζω γιατί διαβάζω. Ζω και αλλάζω διαβάζοντας. Ή διαβάζοντας ζω και αλλάζω. Ή διαβάζοντας αλλάζω και ζω. Το σίγουρο είναι πως με τη δύναμη των ιστοριών ζούμε καλύτερα. Ακριβώς γι΄αυτόν τον λόγο υλοποιούμε δράσεις φιλαναγνωσίας, οργανώνουμε ημερίδες, παρουσιάζουμε βιβλία, συμμετέχουμε σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, προβάλλουμε κύπριους συγγραφείς και εικονογράφους, διαβάζουμε σε ομάδες παρέα με σκυλιά (Furry Book club), ιδρύσαμε τη λέσχη των Φανατικά Αθεράπευτων Βιβλιοφάγων, οργανώνουμε διαγωνισμούς συγγραφής για μεγάλους και μικρούς. Aγαπούμε τη λογοτεχνία, αγαπούμε τα βιβλία, πεινούμε για λέξεις και θέλουμε να γίνει το βιβλίο κομμάτι της ζωής του καθενός μας γιατί πιστεύουμε πως τελικά είναι η λογοτεχνία και όχι η πολιτική που αλλάζει τον κόσμο.

O Δρ Πέτρος Πανάου, η Δρ Άννα Κουππάνου, ο Χαράλαμπος Δημητρίου και η υποφαινόμενη, Έλενα Περικλέους (πρόεδρος ΚΣΠΝΒ) κατέθεσαν εισηγήσεις στο παγκόσμιο συνέδριο με στόχευση στην ανάδειξη της δύναμης των ιστοριών, μέσα από τη θεραπευτική τους δράση, τη δυνατότητα συμβολής τους στην ανάπτυξη της κοινωνικής φαντασίας (social imagination) και της μετατροπής των νεαρών αναγνωστών σε φορείς/πρεσβευτές αλλαγής, μέσα από τον επανακαθορισμό/επαναδιαπραγμάτευση αξιών και την ανάδειξη των πολλαπλών ταυτοτήτων τους. Γιατί, ναι, το πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα,  οι ιστορίες, έχουν τη δύναμη να μας αλλάζουν και εμάς και τον κόσμο μας.

Παρουσιάσαμε δράσεις της χρονιάς του ΚΣΠΝΒ, με έμφαση και αποκορύφωμα την Ημερίδα της 4ης Ιουνίου με τίτλο «ΔιαβάΖΩ- ΑλλάΖΩ- ΖΩ»,  μέσα από τις οποίες:

  • Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επικεντρώνονται στα αισθητικά χαρακτηριστικά των βιβλίων

Υπήρξε σαφής στόχευση στην επικέντρωση και στην αξιοποίηση στην κατανόηση των αισθητικών χαρακτηριστικών των βιβλίων

  • Αξιοποιούμε την ανάγνωση ως παράγοντας δημιουργικότητας

Μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας αφού το ίδιο το κείμενο έχει τη δική του, πολλές φορές αθέατη δύναμη, να ξεκλειδωθεί η δημιουργικότητα των παιδιών και με σαφή στόχευση στο να αξιοποιηθούν οι σιωπές και οι παραλείψεις στην αφήγηση, επιδιώξαμε να ενεργοποιηθεί η φαντασία τους (μαντεύουν τη συνέχεια/ τις σκέψεις/ τα γιατί πίσω από τις πράξεις/ ενέργειες ή και την αδράνεια των ηρώων.)

  • Μετατρέπουμε τους νεαρούς αναγνώστες σε φορείς αλλαγής

Εντοπίζουμε και καταγράφουμε δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν για να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Δημιουργούμε συμβάσεις. Γινόμαστε όλοι υπερήρωες και αλλάζουμε τον κόσμο. Φτιάχνουμε μανδύες υπερηρώων και ξεκινούμε μυστικές αποστολές.

Στις δράσεις μας επικεντρωθήκαμε σε 3 άξονες:

  • Αλλάζω τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο
  • Αλλάζω τον τρόπο που σκέφτομαι
  • Αλλάζω τον τρόπο που αντιμετωπίζω όσα ονομάζουμε πραγματικότητα και στη συνέχεια μετατρέπομαι σε φορέα αλλαγής (agent of change).

Σημαντική σημείωση. Δεν διαβάστηκε κανένα βιβλίο ποτέ από μόνο του. Δύο ή και 3 βιβλία συναντήθηκαν στην παρουσία των δημιουργών τους. Αλληλεπιδράσαμε και συζητήσαμε  σε ομάδες ανταλλάξαμε απόψεις και μοιραστήκαμε οπτικές, σκέψεις και συναισθήματα.

Πού στοχεύσαμε; Στο να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τα κείμενα (Αυτογνωσία), να επαναδιαπραγματευόμαστε τις αξίες μας (Αλλάζουμε τον εαυτό μας) και με ενσυναίσθηση (την οποία καλλιεργούμε μέσα από τις ιστορίες) επιδιώκουμε να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνικής μας φαντασίας (μετατρεπόμαστε σε φορείς αλλαγής) στην κατεύθυνση της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ισότητας. Έμφαση δώσαμε στην ανάδειξη εκπαιδευτικών εργαλείων για αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς στην προσπάθεια ανάπτυξης στους νεαρούς αναγνώστες της κοινωνικής φαντασίας.

Όλα αυτά και άλλα σπουδαία καταθέσαμε από το βήμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου. Ακούσαμε και επιμορφωθήκαμε για άλλα σπουδαιότερα. Αφυπνιστήκαμε  από τα 2 πρωτοποριακά προγράμματα φιλαναγνωσίας (iread και asahi), συμμετείχαμε σε πλειάδα παράλληλων εργαστηρίων, γνωρίσαμε και ακούσαμε συγκινημένοι τις 2 νικήτριες των βραβείων Andersen. Τη Marie-Aude Murail, συγγραφέα από τη Γαλλία, και τη Suzy Lee, εικονογράφο από την Κορέα. Λάβαμε μέρος στη Γενική Συνέλευση και ψηφίσαμε για την ανάδειξη της νέας προέδρου της IBBY international (Sylvia Vardell – USA)  και το νέο 10μελές Executive Committee.

Με άλλα λόγια δηλώσαμε την ύπαρξή μας μέσα από τις δράσεις μας και υπογραμμίσαμε την παρουσία της Κύπρου στο Διεθνές Σκηνικό της Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας.

Νιώθουμε περήφανοι; Βαθιά. Νιώθουμε βαριά την ευθύνη; Σαφέστατα.

Καλά διαβάσματα ευχόμαστε με το φθινόπωρο που μπαίνει οριστικά και αμετάκλητα, σε όλους μας. Ευχή μας; Με τη δύναμη των ιστοριών να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Φορέστε τον καλύτερό σας εαυτό λοιπόν και υποδεχτείτε με ανακουφιστικές αναγνώσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα που μας έρχεται.

 

Πρόεδρος ΚΣΠΝΒ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










855