Πραγματοποιήθηκε η Θερινή γλωσσική κατασκήνωση Sanna Kkamp 2022 στον κατεχόμενο Κορμακίτη


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Θερινή γλωσσική κατασκήνωση Sanna Kkamp 2022 στον κατεχόμενο Κορμακίτη. Το Sanna Kkamp 2022, το οποίο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, διοργανώθηκε από το Γραφείο του Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για παιδιά και εφήβους της μαρωνιτικής κοινότητας με την οικονομική αρωγή του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Την επιστημονική εποπτεία της γλωσσικής κατασκήνωσης έχει αναλάβει από το 2016 επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Μαριλένα Καρυολαίμου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για την τεκμηρίωση και αναβίωση της ΚΜΑ που χρηματοδοτεί το ΥΠΑΝ από το 2013. Το πρόγραμμα αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη διδασκαλία της ΚΜΑ σε παιδιά της μαρωνιτικής κοινότητας. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αναγνωρίσει από τον Νοέμβριο του 2007 την ΚΜΑ ως γηγενή μειονοτική γλώσσα στο πλαίσιο του Χάρτη για τις επαρχιακές και μειονοτικές γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Θερινή γλωσσική κατασκήνωση διοργανώθηκε φέτος στον κατεχόμενο Κορμακίτη ύστερα από διακοπή δύο χρόνων λόγω της πανδημίας Covid 19 και σ’αυτή συμμετείχαν 52 παιδιά της μαρωνιτικής κοινότητας ηλικίας 4-17 χρόνων. Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της δράσης, Μαριλένα Καρυολαίμου «Η Θερινή Γλωσσική κατασκήνωση είναι η μόνη ευκαιρία για πολλά από αυτά τα παιδιά να έρθουν σε συστηματική επαφή με τη γλώσσα της κοινότητας, αφού η χρήση της έχει μειωθεί δραστικά και οι νεότερες γενιές δεν τη μιλούν πια ως πρώτη γλώσσα. Το πρόγραμμα διδασκαλίας στηρίζεται στις πιο πρόσφατες μεθόδους διδασκαλίας γλωσσών που απειλούνται με εξαφάνιση και αξιοποιεί τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου να κάνει την εκμάθηση πιο ελκυστική για τα παιδιά και πιο αποτελεσματική.

Για τη διδασκαλία αξιοποιήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό της κοινότητας, δηλαδή άτομα με επάρκεια στη Sanna τα οποία είχαν επιμορφωθεί στις αρχές της παιδαγωγικής και της διδακτικής της γλώσσας, νεαρές εκπαιδευτικοί για τη στήριξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και νέοι και νέες στο ρόλο ομαδαρχών. Φέτος, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικές, βιωματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες αξιοποιήθηκαν ως αφορμές για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη Sanna.»

Από τη μεριά του, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων στον ΥΠΑΝ, Δρ. Κυπριανός Δ. Λούης ανέφερε ότι «Η δράση της γλωσσικής κατασκήνωσης είναι καινοτόμα και αναφέρεται ως παράδειγμα καλής πρακτικής από τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης.» Όπως τόνισε, τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά συμμετέχοντας στην κατασκήνωση είναι πολλαπλά, με σημαντικότερη την άμεση επαφή με τη γλώσσα στον χώρο όπου αυτή ομιλείται διαχρονικά.

Σημείωσε ακόμα ότι με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διδασκαλία το πρώτο διδακτικό εγχειρίδιο της ΚΜΑ, σε επίπεδο Α1 για παιδιά, με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το εγχειρίδιο που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2021 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υπήρξε αποτέλεσμα πολυετούς επιστημονικής προσπάθειας από την ερευνητική ομάδα του ΥΠΑΝ, στην οποία συμμετείχαν γλωσσολόγοι, κοινωνιογλωσσολόγοι, ειδικοί στη διδασκαλία της γλώσσας και στη χρήση νέων τεχνολογιών και μέλη της κοινότητας και αποτελεί απόδειξη για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία αναβίωσης της γλώσσας.

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή κ. Γιαννάκης Μούσας ανέφερε ότι η φετινή κατασκήνωση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης μετά την πανδημία και εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματά της. «Με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ένα υψηλό επίπεδο σοβαρότητας, πειθαρχίας και θέλησης για μάθηση κατά τη διάρκεια του Sanna Kkamp 2022 και ως προς τούτο συγχαίρω τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους βοηθούς για τη σπουδαία προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Μούσας, ενώ τόνισε πως η συλλογική προσπάθεια για διάσωση και αναβίωση της Sanna θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Θέλω ευκαιρίας δοθείσης να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη συνεργασία και τη στήριξη, τόσο εις ό,τι αφορά την κατασκήνωση αλλά και ευρύτερα για τη συνεχή μέριμνα και το ενδιαφέρον για τη γλώσσα μας».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










762