Crowdsourcing στην εκπαίδευση: Εμπλουτίζοντας τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών


Η συλλογικότητα και συνεργασία αποτελεί κλειδί στην ανταλλαγή γνώσεων και στην συνδημιουργία, σε κάθε τομέα. Όπως το crowdfunding (συλλογική χρηματοδότηση) βοηθά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν οικονομική βοήθεια, έτσι και το crowdsourcing (πληθοπορισμός) στην εκπαίδευση βοηθά στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με καλές εκπαιδευτικές πρακτικές από διάφορες πηγές. Το crowdsourcing, όπως αναφέρεται από τους Estellés-Arolas και González Ladrón-de-Guevara, είναι η ‘συλλογική διαδικτυακή δραστηριότητα ομάδων εθελοντών, η οποία οργανώνεται μετά από ανοικτή πρόσκληση και επιβλέπεται από ένα ίδρυμα ή ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή και εταιρεία’.

Το crowdsourcing μπορεί να αξιοποιηθεί και στην εκπαίδευση, με σημαντικά αποτελέσματα ως προς την ενίσχυσή της και την βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας των μαθητών. Η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη από εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αρκετές χώρες με επιτυχή αποτελέσματα.

Έχοντας αυτό κατά νου, 6 οργανισμοί από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συνεργάζονται στο διετές πρόγραμμα Erasmus+ ENTICING, με στόχο να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τους εκπαιδευτικούς με δεξιότητες και εργαλεία για την εφαρμογή εννοιών και προσεγγίσεων των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών στη διδασκαλία τους.

Το έργο θα συνδυάσει τα οφέλη του Crowdsourcing με την ανάγκη αναβάθμισης των επιπέδων ψηφιακής ετοιμότητας των καθηγητών ανθρωπιστικών επιστημών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενισχύοντάς τους με ικανότητες και εργαλεία που θα βελτιώσουν την ποιότητα της διδασκαλίας τους και ταυτόχρονα θα τους καταστήσουν έτοιμους να ανταποκριθούν γρήγορα σε συνθήκες κρίσης.

Για τον σκοπό αυτό, οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο έργο θα αναπτύξουν ένα καινοτόμο, ειδικά προσαρμοσμένο και συν-διαμορφωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο crowdsourcing για ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και την υποστήριξή τους στη βελτίωση της ποιότητας του έργου τους.

Στις δραστηριότητες του έργου θα συμμετάσχουν καθηγητές ανθρωπιστικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί ΤΠΕ και διευθυντές σχολείων, μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, πάροχοι και εκπαιδευτές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι, καθώς και δημόσιες αρχές.

Οι οργανισμοί που συνεργάζονται για το έργο είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ελλάδα), το Κέντρο Πολιτικής ΚΜΟΠ (Βέλγιο), το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ελλάδα), το KMOP Σκοπίων (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το CARDET (Κύπρος) και το Spectrum Research Centre CLG (Ιρλανδία).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον επίσημο δικτυακό τόπο του έργου: https://www.enticing-project.eu/  ή επικοινωνήστε με τον τοπικό εταίρο (CARDET) στο michaela.protopapa@cardet.org

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










718