Πέντε μαθητές και η συνοδός τους στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εφήβων στη Σόφια


Μαθήματα ζωής αποκόμισαν από την συμμετοχή τους στην 56η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εφήβων (Model European Parliament) πέντε μαθητές και η συνοδός τους στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, από τις 12/11/2022 μέχρι τις 19/11/2022.

Το πρόγραμμα MEP είναι ένα πρόγραμμα ηγεσίας για νέους ηλικίας 16-19 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και φιλοξενούμενες χώρες και έχει ως στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται του ευρύτερου πεδίου της Ευρωπαϊκής πολιτικής, την εμβάθυνση της γνώσης σχετικά με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και την ανάπτυξη πολιτικής συνείδησης και κατανόησης για την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης.

Η πενταμελής αποστολή, η οποία απαρτιζόταν από τους Παρσεκιάνι Άλεξ του Λυκείου Κύκκου Β,  Χατζηζαχαρία Παναγιώτη του Xenion Private High School, Γεωργίου Φοίβη του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, Καμαράτου Αντζελίνα Σοφία του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» και Χριστοδουλάκη Αναστασία του Λυκείου Ακροπόλεως, εκπροσώπησε επάξια την Κύπρο προβάλλοντας μια πολύ θετική εικόνα στην Ευρώπη.

Όπως σε κάθε συνεδρίαση, οι έφηβοι ευρωβουλευτές μας εκπροσώπησαν τη χώρα καταγωγής τους σε μια από τις 10 επιτροπές  για τη συζήτηση διεθνών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όπως τις επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI1) και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE). Ο κοινός στόχος ήταν να βρεθεί συναίνεση στο πλαίσιο μιας επιτροπής για το σχέδιο ψηφίσματος (resolution) που παρουσιάζεται στη γενική συνέλευση και η υποστήριξη του με την ελπίδα να κερδίσει την έγκριση της πλειοψηφίας. Στην ενημέρωση των μαθητών για το θεσμό και την εκπαίδευση τους, σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισαν η κα Μαρία Ιακωβίδου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης και Συντονίστρια της Επιτροπής του ΜΕΡ του ΥΠΠ, η κα Ελιάνα Χατζηκωνσταντίνου, βοηθός Διευθύντρια και σύμβουλος Αγγλικών, η κα Σέργη Τζοβάννα, βοηθός Διευθύντρια και σύμβουλος Αγγλικών και η Δρ. Άννα-Μαρία Ανδρέου, σύμβουλος Αγγλικών.

Οι Έφηβοι Βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της χώρας, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, αλλά και στο Plovdiv, τη Θρακική πόλη που πήρε το όνομα Φιλιππούπολη από τον Φίλιππο ΙΙ της Μακεδονίας. Κατά την επίσημη τελετή έναρξης στο Central Military Club in Sofia, όπου κάθε αποστολή παρουσίασε τη χώρα της στην παρουσία της δημάρχου της Σόφιας Κυρία Yordanka Fandakova και του επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Κομισιόν στη Βουλγαρία, Κύριο Teodor Stoychev,  οι  Έφηβοι Βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να προβληματιστούν για το εθνικό μας πρόβλημα καθώς και για τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου από την Τουρκία.

Τις δύο τελευταίες μέρες διεξήχθη το μοντέλο Ολομέλειας της Ευρωβουλής στη νέα αίθουσα της ολομέλειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου,  όπου οι  10 επιτροπές παρουσίασαν το ψήφισμα τους λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε το open debate και τέλος η ψηφοφορία. Κατά την τελετή λήξης των εργασιών του MEP, ο ευρωβουλευτής Petar Vitanov συνεχάρη τους εφήβους ευρωβουλευτές για τις άρτιες γνώσεις τους και την ευχέρεια με την οποία συζητούσαν και έλυναν προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνέχιση τέτοιων θεσμών είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του Ευρωπαίου πολίτη του μέλλοντος.

Η διοργάνωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Κύπρο, αφού 2 μαθητές μας επιλέγηκαν να προεδρεύσουν στις εργασίες των επιτροπών στην επόμενη διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες μεταξύ 4/2/2023 και 11/2/2023.

Άννα-Μαρία Ανδρέου, Σύμβουλος Αγγλικών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1038