CARDET: Νέοι και βιώσιμη ανάπτυξη: Αξίζει τελικά να ασχοληθείς;


Η συμμετοχή των νέων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ώς ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ενεργή τους συμμετοχή  να επηρεάσουν αντιλήψεις και εξελίξεις, να διαμορφώσουν και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες και να συμβάλουν στη προώθηση κοινωνικών αλλαγών. Τρανό παράδειγμα οι κινητοποιήσεις από τους νέους διεθνώς για την κλιματική κρίση, οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη για τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος για ένα βιώσιμο μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές.

Παρόλα αυτά, στην Κύπρο  γίνεται συχνά λόγος για  έλλειψη συμμετοχής αλλά και για αδιαφορία από πλευράς των νέων για τα κοινά. Η αίσθηση που μας δίνεται αλλά και η απάντηση που οι ίδιοι οι νέοι δίνουν όταν ερωτώνται γιατί δεν συμμετέχουν, είναι ότι δεν νιώθουν ότι αξίζει να ασχοληθούν και ότι δεν είναι σε θέση να αλλάξουν κάτι.

Ισχύει όμως αυτό; Είναι τελικά όλα μάταια και δεν αξίζει πλέον να ασχοληθεί ένας νέος με το τι συμβαίνει στην κοινωνία και να ενεργοποιηθεί στα κοινά;

Στα ερωτήματα αυτά θα επιδιώξουν να απαντήσουν εκπρόσωποι οργανισμών της Νεολαίας και της Κοινωνίας των πολιτών σε μια διαδικτυακή και διαδραστική συζήτηση όπου θα παρουσιάσουν τις δικές τους απόψεις, οπτικές και εμπειρίες τόσο όσον αφορά την επιρροή που μπορούν οι νέοι αλλά και οι πολίτες να έχουν στην κοινότητα τους αλλά και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την ενεργό τους συμμετοχή.

Άλλωστε, η ενεργός εμπλοκή και η συμμετοχή των νέων είναι απαραίτητες όχι μόνο για τη διαχείριση και επίλυση των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος στο διάλογο καταθέτοντας ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις προς τους ομιλητές.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί μέσω Zoom και διοργανώνεται από το Ερευνητικό Κέντρο CARDET στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ACTIVEYOUTH4LIFE και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι:

- Κατερίνα Παναγή, Λειτουργός Προγραμμάτων CARDET

- Μαρία Κολά, Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

- Χαρά Παλαικυθρίτη και Ελένη Σάββα, Global Shapers Nicosia Cyprus

- Μαρία – Χριστίνα Κωνσταντίνου, ΑΚΤΗ

Εγγραφές μέσω του συνδέσμου εδώ

Το έργο ACTIVEYOUTH4LIFE αποσκοπεί στην ενίσχυση και καλλιέργεια της νοοτροπίας του ενεργού πολίτη, της συμμετοχής στα κοινά και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων, ώστε να είναι σε θέση να ενεργούν ως υπεύθυνοι πολίτες υιοθετώντας βιώσιμους τρόπους ζωής και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το περιβάλλον.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










731