Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου»


Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΒΕΚ), έχει καθιερώσει το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου». Το Βραβείο απονέμεται ετήσια σε Κύπριους φοιτητές Βιολογίας που σπουδάζουν στα Τμήματα Βιολογίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου» απονέμεται κάθε χρόνο στον Κύπριο Διδακτορικό Φοιτητή Βιολογίας με την καλύτερη Διδακτορική Διατριβή.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΒΕΚ αποφάσισε ομόφωνα ότι για τη χρονιά 2022 το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου» απονέμεται στον Βιολόγο Δρα Χρίστο Χατζηνεοφύτου του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας για τη Διδακτορική του Διατριβή με τίτλο «Protein glycosylation in the genus Neisseria: coordinated evolution of glycan biosynthesis and substrate targeting».

Τα κριτήρια αξιολόγησης της διπλωματικής εργασίας ήταν η επιστημονική αρτιότητα της διδακτορικής διατριβής, η ποιότητα και επιστημονικότητα συγγραφής, οργάνωσης και παρουσίασης της διδακτορικής διατριβής, ο αριθμός και η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων/παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια που τυχόν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της διδακτορικής διατριβής καθώς και η πρωτοτυπία και καινοτομία της διδακτορικής διατριβής.

Επιβλέπων καθηγητής της εργασίας ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής MichaIekoomey του Department of Biosciences, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, University of Oslo.

Η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή και οι δημοσιεύσεις που προκύπτουν) είναι προσεκτικά μελετημένες και περιέχουν ολοκληρωμένη βιοπληροφορική ανάλυση που δημιούργησε μια γερή βάση για την πειραματική εργασία που ακολούθησε. Αυτό περιλαμβάνει γονιδιωματικές και φυλογενετικές αναλύσεις, μελέτες παραλλαγών αλληλόμορφων, τεχνικές μοριακής βιολογίας και ηλεκτρονική μικροσκοπία. Αυτή η προσέγγιση συνέβαλε στη δημιουργία μιας διατριβής υψηλής ποιότητας που έχει αντιμετωπίσει τους κύριους ερευνητικούς στόχους που θέτει και ανοίγει νέες γραμμές έρευνας στο πεδίο.

Η ποιότητα και το περιεχόμενο της διατριβής αξιολογήθηκε από διεθνή και τοπική επιτροπή καθηγητών που ειδικεύονται στη μοριακή μικροβιολογία και τη γλυκοβιολογία. Η αξιολόγησή τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατριβή γράφτηκε με συνοπτικό τρόπο με σαφή εικονογράφηση, εξαιρετική γραμματική και λογική ροή κειμένου. Η διατριβή περιέχει: (i) μια εισαγωγή στο πεδίο της γλυκοζυλίωσης των βακτηριακών πρωτεϊνών και του γένους Neisseria (σύστημα μοντέλου), (ii) τα κύρια ερευνητικά ερωτήματα, (iii) μια περίληψη των χειρογράφων που δημοσιεύθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της διατριβής και (iv) μια συζήτηση που τοποθετεί τα σημαντικά αποτελέσματα σε ένα γενικό πλαίσιο και επισημαίνει μελλοντικές προοπτικές στον τομέα. Η διατριβή ακολουθεί τη Σκανδιναβική μορφή, όπου η ενότητα Αποτελέσματα αντικαθίσταται από τα χειρόγραφα/δημοσιεύσεις των υποψηφίων. Υπάρχει πολλή συνεχιζόμενη έρευνα που εκμεταλλεύεται το κύμα διαθέσιμων στο κοινό ολόκληρων αλληλουχιών γονιδιώματος για να αποκτήσει μια εικόνα για τη βιολογική συνάφεια των οργανισμών χρησιμοποιώντας συγκριτικές αναλύσεις. Ωστόσο, είναι σπάνιο ότι αυτοί οι τύποι αναλύσεων ακολουθούνται με πειραματική εργασία σε επίπεδο γονιδιακής παραλλαγής.

Το πλεονέκτημα αυτής της εργασίας είναι ότι συνδυάζει ολοκληρωμένη βιοπληροφορική με πολύπλοκη γενετική για να αποκτήσει μια εικόνα για την εξέλιξη και τη λειτουργία της βακτηριακής γλυκοζυλίωσης πρωτεϊνών, ένα ερευνητικό πεδίο που είναι ελάχιστα κατανοητό στους προκαρυωτικούς οργανισμούς σε σύγκριση με τους ευκαρυωτικούς ομολόγους τους. Τα αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής παρουσιάστηκαν σε πολλαπλά τοπικά συνέδρια στο Όσλο, το Μπέργκεν και το Τρόμσο, καθώς και διεθνείς εκδηλώσεις όπως το International Pathogenic Neisseria Conference 2018 (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και τη σειρά μαθημάτων EMBO-FEBS στη Νέα Μικροβιολογία 2019 (Σπέτσες, Ελλάδα). Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτής της διατριβής οδήγησαν σε τρεις δημοσιεύσεις:

1. Hadjineophytou et al. (2022) mBio. https://doi.org/10.1128/mbio.03797-21

2. Wang, Anonsen, Hadjineophytou et al. (2021) Glycobiology. https://doi.org/10.1093/glycob/cwaa073

3. Hadjineophytou et al. (2019) PLoS Genetics. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1008532

Το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου» συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 500 ευρώ και σχετικό τιμητικό πιστοποιητικό. Η απονομή θα γίνει σε Ειδική Τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 7μμ, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, Αμφιθέατρο ΣΕΚΚΙ Β115, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ακολουθεί περίληψη της διπλωματικής εργασίας στα αγγλικά:

Τη βραβευμένη διδακτορική διατριβή μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου https://www.cbs.cy  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1661