Στον Βιολόγο Αντρέα Μακρή το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρ. Γεωργιάδης» 2022


Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΒΕΚ), έχει καθιερώσει το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης». Το Βραβείο απονέμεται ετήσια σε Κύπριους φοιτητές Βιολογίας που σπουδάζουν στα Τμήματα Βιολογίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης» απονέμεται κάθε χρόνο στον Κύπριο Προπτυχιακό Φοιτητή Βιολογίας με την καλύτερη Διπλωματική/Πτυχιακή Εργασία.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΒΕΚ αποφάσισε ομόφωνα ότι για τη χρονιά 2022 (διπλωματικές εργασίες που ολοκληρώθηκαν το 2021) το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης» απονέμεται στον Βιολόγο ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΚΡΗ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη Διπλωματική του Εργασία με τίτλο «Ανίχνευση και μελέτη του υποδοχέα των Τ λεμφοκυττάρων (TCR) σε μη λεμφικά κύτταρα. Μια νέα μελέτη ως προς την κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Τα κριτήρια αξιολόγησης της διπλωματικής εργασίας ήταν η επιστημονική αρτιότητα της διπλωματικής εργασίας, η ποιότητα και επιστημονικότητα συγγραφής, οργάνωσης και παρουσίασης της διπλωματικής εργασίας, ο αριθμός και η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων/παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια που τυχόν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της διπλωματικής εργασίας καθώς και η πρωτοτυπία και καινοτομία της διπλωματικής εργασίας.

Επιβλέπων καθηγητής της εργασίας ήταν η Καθηγήτρια ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ του Εργαστηρίου Ανοσολογίας του Τομέα Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας & Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αποτελεί μια αξιόλογη επιστημονική προπτυχιακή εργασία που μελετά την ύπαρξη των μορίων TCR,CD3 ,CD4,CD8,MHCΙΙ στην μεμβράνη άλλα και στο υπερκείμενο της κυτταρικής σειράς RAW264.7 και ακόλουθος την επίδραση της FC περιοχής των ανοσοσφαιρινών δηλαδή την ενεργοποίηση των FC υποδοχέων στους μοριακούς δείκτες υπό μελέτη άλλα και της ίδιας της καλλιέργειας. Πρόσφατες μελέτες έχουν παρατηρήσει τον υποδοχέα των Τ λεμφοκυττάρων (TCR) μαζί με τα σηματοδοτικά του μόρια σε μακροφάγα. Τα μονοκύτταρα έχουν χαρακτηριστεί να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην λειτουργιά του ανοσοποιητικού συστήματος με την διαδικασία της φαγοκυττάρωσης άλλα και την αντιγονοπαρουσίαση αντιγόνων μέσω του κυρίου συμπλόκου ιστοσυμβατότητας τάξης ΙΙ (MHCΙΙ) σε Β και Τ λεμφοκύτταρα. Επιπλέων, ο ΤCR έχει μελετηθεί κύριος σε Τ λεμφοκύτταρα με την παρατηρήσει δυο διαφορετικών υποδοχέων με ξεχωριστή λειτουργιά. Τα μόρια CD3, CD4 η CD8 συνεργάζονται με τον TCR για την λειτουργιά του άλλα και την έναρξη της σηματοδοτικής του οδού. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό που συνδέει το σύμπλοκο TCR-CD3 με τους υποδοχείς των ανοσοσφαιρινών (Fc receptors) είναι η ανταλλαγή της CD3ζ υπομονάδας του CD3 με την αλυσίδα γ (FcRγ) των Fc υποδοχέων. Οι Fc υποδοχείς όπως και οι ανοσοσφαιρίνες που τους ενεργοποιούν έχουν μια μεγάλη ποίκιλα ως προς τις δομές και λειτουργίες τους. Ακόμα, έχουν παρατηρηθεί σε διάφορα υγρά του σώματος οι διαλυτή υποδοχείς των Τ λεμφοκυττάρων άλλα και τα μόρια του κυρίου συμπλόκου ιστοσυμβατότητας. Η προέλευση αυτών τον μορίων στα σωματικά υγρά είναι ακόμα άγνωστη και φαίνεται να έχουν μια διαφορετική λειτουργιά σε σύγκριση με τα μεμβρανικά τους ανάλογα.

Το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης» συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 300 ευρώ και σχετικό τιμητικό πιστοποιητικό. Η απονομή θα γίνει σε Ειδική Τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 7μμ, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, Αμφιθέατρο ΣΕΚΚΙ Β115, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τη βραβευμένη διπλωματική/πτυχιακή εργασία μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου

https://www.cbs.cy  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1487