Το βιος- SBSCy εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της Βιολογίας στη Μέση


«Καλούμε το ΥΠΑΝ να αναθεωρήσει την πρακτική της απαξίωσης της Βιολογίας και να της δώσει τη θέση που της αξίζει»

Με  ανακοίνωσή του το βιος-Σωματείο Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο αναφέρει:

«Το βιος-Σωματείο Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο (βιος-SBSCy, βιος-Society for Biological Sciences in Cyprus), με μέλη ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπαιδευτικούς, που εκπροσωπεί την Κύπρο στη Διεθνή Ένωση Βιοχηµείας και Μοριακής Βιολογίας (IUBMB, International Union of Biochemistry and Molecular Biology), στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Βιοχημείας (FEBS, Federation of European Biochemical Societies) και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οικολογίας (EEF, European Ecological Federation), με αφορμή την πρόταση για μετατροπή της Βιολογίας Α’ Γυμνασίου σε μη εξεταζόμενο μάθημα, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της Βιολογίας στη Μέση Εκπαίδευση.

Η κατανόηση βασικών αρχών της Βιολογίας από τους πολίτες είναι ουσιώδης για την πρόοδο της σύγχρονης κοινωνίας αφού μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν στην υγεία μας αλλά και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας με το περιβάλλον. Το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας κατέδειξε τον βιολογικό αναλφαβητισμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Βιολογίας στην εκπαίδευση. Ενώ θα ανέμενε κανείς η Κύπρος να ακολουθήσει τα σύγχρονα κράτη στην αναβάθμιση του μαθήματος της Βιολογίας στη Μέση Εκπαίδευση, δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η πολιτεία εξακολουθεί να αρνείται να εργαστηριοποιήσει τη Βιολογία η οποία παραμένει το μόνο μάθημα Φυσικών Επιστημών που δεν έχει εργαστηριοποιηθεί και το μάθημα εξακολουθεί να διδάσκεται μόνο μία περίοδο την εβδομάδα στη Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου. Επιπλέον, το πρόγραμμα της «ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» που προετοιμάζεται από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, παραδόξως, δεν περιλαμβάνει τη Βιολογία.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας να αναθεωρήσει την πρακτική της απαξίωσης της Βιολογίας και να της δώσει τη θέση που της αξίζει σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα μέσης εκπαίδευσης του 21ου αιώνα”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1953