Επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ομάδας σχολείων EPAS Επαρχίας Λευκωσίας


«Εμείς οι ίδιοι, φροντίζουμε τόσο τις ιδιωτικές μας υποθέσεις όσο και τα δημόσια πράγματα και το ένα δεν εμποδίζει το άλλο. Θεωρούμε δε, πως αυτός που δεν αναμειγνύεται στις δημόσιες υποθέσεις είναι όχι μόνο απράγμων, δηλαδή αδιάφορος, αλλά και αχρείος, δηλαδή κοινωνικά άχρηστος. Ο μη ενεργός πολίτης λοιπόν, αυτός που δεν μετέχει στα δημόσια πράγματα και αποσύρεται στην προσωπική του σφαίρα, στον χώρο του ιδιωτικού, είναι βάρος για την κοινωνία στην οποία ανήκει»

Θουκυδίδης

Δόκιμοι Πρεσβευτές και Ενεργοί Μαθητές του Προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» από σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας συμμετείχαν στην πρώτη από μια σειρά επισκέψεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024. Στην αποστολή μετείχαν ομάδες από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, το Γυμνάσιο - Λύκειο Ολύμπιον, το Λύκειο Σολέας, το Παγκύπριο Γυμνάσιο και την ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ’ Λευκωσίας.

Η ανώτερη λειτουργός της Υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής, κυρία Παναγιώτα Χατζησίμου μέσα από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με την ιστορική πορεία του Κοινοβουλίου και τον τρόπο λειτουργίας του, μετέδωσε χρήσιμες γνώσεις στους μαθητές. Μέσα από παραδείγματα τέθηκαν ζητήματα όπως το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους ως χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής Λευκωσίας κύριος Δημήτρης Δημητρίου συζήτησε με τα παιδιά θέματα πολιτότητας εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ενεργού δράσης από τους νέους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κάθε απόφαση η οποία λαμβάνεται επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κύριος Νεκτάριος Νικολαΐδης, Λειτουργός στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπεύθυνος του προγράμματος ο οποίος μέσω της δικής του εισήγησης έθεσε ζητήματα που άπτονται του ρόλου του και την επίδρασή του με την εθνική νομοθεσία εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ενεργού συμμετοχής των νέων καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε, όπως ανέφερε, εμείς οι πολίτες.

Με ιδιαίτερο ζήλο οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδικασία προσομοίωσης της συνεδρίασης της Ολομέλειας με θέμα «Ο περί αλλαγής του ορίου ηλικίας νόμος». Σε παρεμβάσεις τους επιχειρηματολόγησαν σχετικά με θέμα αυτό, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για διατήρηση του ορίου στα 18 έτη, μείωσή του στα 16 έτη ή και επαναφορά του στα 21 έτη μέσα από παραδείγματα, υποδυόμενοι, έτσι, τον ρόλο των βουλευτών. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία και σύνοψη των πορισμάτων.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια εμπειρία ζωής, η οποία,  μέσω μιας βιωματικής προσέγγισης, βοήθησε τους μαθητές να προσεγγίσουν κάποια ζητήματα πέραν του αναλυτικού προγράμματος, όπως είναι η γνωριμία με έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του τόπου τους και έτσι να προετοιμαστούν για το επόμενο στάδιο, αυτό του ενεργού πολίτη, ο οποίος θα πολιτεύεται με γνώμονά του την ευημερία και το κοινό καλό.

Θα ήταν παράλειψή μας, να μην ευχαριστήσουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ιδιαίτερα τις κυρίες Παναγιώτα Χατζησίμου και Έλενα Μακρυγιώργη για τη ζεστή φιλοξενία και την εξαιρετική παρουσίαση, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και ιδιαίτερα τον κύριο Νεκτάριο Νικολαϊδη για τη στήριξη και καθοδήγηση όπως επίσης και τον ανάδοχο φορέα LCEducational και ειδικότερα την κυρία Ελένη Φιλίππου για την οργάνωση της επίσκεψης.

Εκ μέρους της αποστολής, οι εκπαιδευτικοί:

Νίκη Μελανίδου – Βιρτζινία Κεφάλα  (Αγγλική Σχολή Λευκωσίας)                         

Φίλια Γεωργίου – Στυλιανός Σφήκας   (Γυμνάσιο – Λύκειο Ολύμπιον)

Στέφανη Ερωτοκρίτου – Χρύσης Κάπονας (Λύκειο Σολέας)

Χριστίνα Κυριακή Παπαπολυβίου – Αντριάνα Κωνσταντίνου (Παγκύπριο Γυμνάσιο)

Δέσπω Πολυδώρου – Μαριάντζελα Πισήλη   (ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ’ Λευκωσίας)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter