Μαθητές και μαθήτριες σε επαφή με μια καριέρα στους τομείς STEM


Στα πλαίσια του προγράμματος Sci-Tech Challenge

Η συνεργασία μεταξύ του JA Ευρώπης και της Exxon Mobil μετρά 14 χρόνια με τις συμμετοχές περισσότερων από 60,000 μαθητών και μαθητριών από όλη την Ευρώπη.

Ο JuniorAchievement Κύπρου και η Exxon Mobil Κύπρου ανακοινώνουν τη συνέχιση της συνεργασίας τους για την τέταρτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος Sci-Tech Challenge. Το πρόγραμμα είναι μια συνεργασία μεταξύ του JA Ευρώπης και της ExxonMobil η οποία μετρά 14 χρόνια με τις συμμετοχές περισσότερων από 60,000 μαθητών και μαθητριών από όλη την Ευρώπη.

 Η επιστήμη και η τεχνολογία λειτουργούν ως αρωγοί στην προσπάθεια για ανάπτυξη της καινοτόμου σκέψης στους μαθητές και στις μαθήτριες της Κύπρου, αλλά και διεθνώς. Μέσω πρωτοβουλιών στους συγκεκριμένους τομείς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και προωθείται η ευημερία των κοινοτήτων.  Οφέλη που απολαμβάνουμε σήμερα, όπως η σύγχρονη ιατρική, τα προηγμένα εργαλεία επικοινωνίας και τα αποτελεσματικά συστήματα μεταφορών δεν θα υπήρχαν αν καινοτόμοι άνθρωποι και οργανισμοί δεν προσπαθούσαν καθημερινά. Μελετώντας την επιστήμη και την τεχνολογία, μπορούμε να αναπτύξουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα.

Στόχοι του προγράμματος Sci-Tech είναι να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να ακολουθήσουν μαθήματα Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να τους δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη μεγάλη ποικιλία σταδιοδρομιών που μπορούν να ακολουθήσουν μέσω της εκπαίδευσης STEM αξιοποιώντας παράλληλα και τα ταλέντα τους.  Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που μελετούν αυτά τα θέματα μειώνεται τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, ενώ ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων εργασίας στον τομέα αυξάνεται.

Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος για τέταρτη φορά στην Κύπρο σε 15 σχολεία φέρνοντας τους 400 περίπου μαθητές και τις μαθήτριες πρόσωπο με πρόσωπο με τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και το περιβάλλον μας. Βασικό ρόλο στο πρόγραμμα διαδραματίζουν οι εθελοντές μέντορες της ExxonMobil, αφού μέσω επισκέψεων στις τάξεις λειτουργούν ως πρότυπα για μια καριέρα στον τομέα STEM εισάγοντας παράλληλα τους μαθητές και τις μαθήτριες στις κύριες ενεργειακές προκλήσεις.

Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα από την Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας με την έξυπνη ιδέα της δικτύωσης ενέργειας καθαρού μηδενικού υδρογόνου. Ένα μεγάλο μπράβο στα μέλη της ομάδας Στυλιανό Παναγή, Nadine Akar, Άννα Πυθάρα, Ελένη Ηλία και Χριστίνα Συμεού, μαζί με τον αφοσιωμένο δάσκαλό τους, κ. Σέργιο Νικολάου.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Sci-Tech Challenge που διοργανώνεται από την ExxonMobil Europe και Junior Achievement Europe,  και θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες. Οι μαθητές/τριες  κλήθηκαν να αναπτύξουν μιας επιχειρηματική ιδέα που μετατρέπει τα σπίτια μας σε πιο βιώσιμα, και ενεργειακά αποδοτικά, με την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα από την Γ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, η οποία εισηγήθηκε το καινοτόμο σχέδιό να μετατρέψουν την ηλεκτρική ενέργεια σε πράσινο υδρογόνο, που χρησιμεύει τόσο ως ενέργεια τη νύχτα όσο και ως καύσιμο οχημάτων. Η ομάδα αποτελείτο από τον Filip Josifovic, τον Νικόλα Κουμπάρη, την Ελισάβετ Παπαχρήστου, τον Εμμανουήλ Γεωργίου και τον Ιωάννη Καϊλή, με οδηγό την εμπνευσμένη δασκάλα τους, την κα Μαριλένα Αγαθοκλέους.

Την τρίτη θέση με τις εξίσου καλές ιδέες κέρδισαν τα παιδιά από G C School of Careers. Η πρωτοποριακή τους πρόταση περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δύναμης της ηλιακής βαφής και των ηλιακών μεμβρανών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση. Συγχαρητήρια για τον Ορέστη Στυλιανίδη, Ανδρέα Χρήστου, Ιόλη Δημητρίου, Στέφανο Κωνσταντίνου και Γιώργο Παπαχαραλάμπους, καθώς και στην εκπαιδευτικό τους, κα Νικολέτας Κοκκώνη-Σοφοκλέους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.jacyprus.org/sci-tech ή να επικοινωνήσετε στο info@jacyprus.org




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










972