Πραγματοποιήθηκε το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Διαταραχών Επικοινωνίας


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ο Παγκύπριου Συνέδριου Διαταραχών Επικοινωνίας με θέμα Λογοθεραπεία-Κοινωνία-Δημόσια Υγεία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου (ΣΥΕΛ) σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) υπο την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Το συνέδριο διεξήχθη στις 28 και 29 Ιουνίου 2024, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό και σε αυτό συμμετείχαν πέραν των 250 συνέδρων.

Το συνέδριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη των διαταραχών επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας, φώνησης και κατάποσης, την κλινική αξιολόγηση και τη διαχείριση των ατόμων με αυτές τις δυσκολίες, αλλά και το πώς η γνώση που αποκομίζεται από την επιστημονική έρευνα μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της δημόσιας υγείας και στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής. Επιπλέον, στο συνέδριο αναδείχθηκε ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της έρευνας και της συνεργασίας λογοπαθολόγων με άλλους επαγγελματίες (π.χ. επαγγελματίες ψυχολόγους, διατροφολόγους, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς) με επίκεντρο πάντοτε το άτομο και την οικογένεια, για τη βέλτιστη διαχείριση των περιστατικών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο συνέδριο προσκλήθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες από Ευρώπη, οι οποίοι μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες που έχουν προκύψει από την πολυετή ερευνητική και κλινική τους εμπειρία, ο καθένας στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης του. Συγκεκριμένα…

  • Η κα. Norma Camilleri, πρόεδρος του European Speech and Language Association (ESLA) η οποία παρουσίασε την ομιλία με τίτλo, «Diversity of the Speech Language Therapy Profession in Europe & Advancements in Voice Therapy»,
  • η Καθ. Αρετή Οκαλίδου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η οποία παρουσίασε ομιλία με τίτλο, «Η ακουστική αποκατάσταση των παιδιών με ακουστική απώλεια και κοχλιακά εμφυτεύματα: Δράσεις, Προοπτικές και Χάραξη Πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία»
  • Η Dr. HazelRoddam, διευθύντρια του Αγγλικού ερευνητικού προγράμματος ReS Net, η οποία παρουσίασε ομιλία με τίτλο, «SpeechandLanguageTherapytransformslives”: WherearetheopportunitiesforourSLPprofessiontoinfluenceandimpactthePublicHealthagenda?»
  • Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Λογοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος παρουσίασε ομιλία με τίτλο, «Νευροαπεικόνιση, νευροανατομία του λόγου και λογοθεραπεία

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε επίσης συμπόσια, ελεύθερες επιστημονικές ανακοινώσεις και αναρτημένες παρουσιάσεις. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν ως παράλληλες δράσεις κάποια εργαστήρια με πρακτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την πρόσφατη επικαιροποιημένη τεκμηριωμένη πρακτική.

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου η πρόεδρος του ΣΥΕΛ, Δρ. Άννα Θεοδούλου, ανακοίνωσε ότι το επόμενο Παγκύπριο συνέδριο θα διεξαχθεί το 2026 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter