Μια πρόσφατη συζήτηση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "Wellbeing at Kinder" έφερε στο προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα της ευζωίας των εκπαιδευτικών στην προσχολική εκπαίδευση. Η συζήτηση φιλοξένησε την Δρ. Βίκυ Χαραλάμπους, ειδικό στη θετική ψυχολογία, καθώς και έμπειρες νηπιαγωγούς, οι οποίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για το πώς μπορεί να καλλιεργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Η Δρ. Βίκυ Χαραλάμπους τόνισε ότι η ευζωία των εκπαιδευτικών είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα της φροντίδας και της εκπαίδευσης που προσφέρουν στα παιδιά. "Όταν οι εκπαιδευτικοί νιώθουν συναισθηματικά ισορροπημένοι και ενδυναμωμένοι, δημιουργούν ένα θετικό μαθησιακό περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά μπορούν να ευημερούν", σημείωσε. Η συζήτηση υπογράμμισε ότι η ευζωία των εκπαιδευτικών επηρεάζει άμεσα την υπομονή, την ανταπόκρισή τους και την ικανότητά τους να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών. Από την άλλη, οι νηπιαγωγοί αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις που επηρεάζουν την ευζωία τους, όπως η διαχείριση διαφορετικών αναγκών στην τάξη, οι διοικητικές υποχρεώσεις και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Οι εκπαιδευτικοί περιέγραψαν τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί: «Δεν είμαστε μόνο εκπαιδευτικοί, αλλά και σύμβουλοι και ψυχολόγοι για τους μαθητές μας. Οι υψηλές απαιτήσεις και η πίεση χρόνου δημιουργούν έντονο άγχος και κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης». Επίσης, επισήμαναν ότι τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στο σπίτι και στο σχολείο, καθώς και τα προβλήματα στις οικογένειες των μαθητών, επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της τάξης. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν πρακτικές στρατηγικές για την προώθηση της ευζωίας στην τάξη όπως τη δημιουργία ενός ασφαλούς και φιλόξενου περιβάλλοντος, τη συμμετοχή των παιδιών στη θέσπιση κανόνων και την ενίσχυση των θετικών σχέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες «Η ενεργή εμπλοκή των γονέων στη μαθησιακή διαδικασία ενισχύει την αυτοπεποίθηση των μαθητών και βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα».
Τέλος, η συζήτηση ανέδειξε επίσης την ανάγκη για συστημικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την ευζωία των εκπαιδευτικών. Μεταξύ των προτάσεων ήταν η παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού στην τάξη, η διοργάνωση εργαστηρίων ψυχικής υγείας και η αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών μέσω ειδικών εκδηλώσεων. Όπως δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί «Η αναγνώριση της αξίας του επαγγέλματός μας είναι καθοριστική για να συνεχίσουμε με κίνητρο το απαιτητικό μας έργο». Κλείνοντας, η Δρ. Βίκυ Χαραλάμπους επισήμανε ότι «Η επένδυση στην ευζωία των εκπαιδευτικών είναι επένδυση στο μέλλον των παιδιών μας».
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις δράσεις του, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου. Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση επισκεφθείτε τον σύνδεσμο αυτό.