Το έργο PartnerUP, που υλοποιήθηκε στην Κύπρο από το ερευνητικό κέντρο CARDET, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρουσιάζοντας καινοτόμες στρατηγικές για την αναβάθμιση (upskilling) και επανεκπαίδευση (reskilling) δεξιοτήτων, καθώς και για την ενίσχυση των ευκαιριών δια βίου μάθησης για ενήλικες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αυτή, βασισμένη στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016, επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων, με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των ενηλίκων για καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και ευκολότερη κοινωνική ένταξη. Συμβάλλοντας στον στόχο της ΕΕ για αύξηση της συμμετοχής στην εκπαίδευση ενηλίκων στο 47% έως το 2025, το PartnerUP συνεργάστηκε με περισσότερους από 1.000 φορείς και οργανισμούς στην Ευρώπη. Μέσα από την προώθηση πολιτικών προτάσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας, το έργο στήριξε ενήλικες στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, την ενίσχυση των επαγγελματικών τους προοπτικών και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.
Προκλήσεις και στόχοι
Οι ενήλικες με περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες, αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και δυσκολίες στην κοινωνική ένταξη. Το PartnerUP εστίασε στην αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων μέσω καινοτόμων μηχανισμών συνεργασίας, ενδυναμώνοντας φορείς και σχεδιάζοντας στρατηγικές που βελτιώνουν την εκπαίδευση ενηλίκων. Μέσω ανταλλαγής γνώσεων, αναλύσεων και διαβουλεύσεων, το έργο ανέπτυξε ολοκληρωμένα σχέδια δράσης που προτίνουν βιώσιμες αλλαγές με μεγάλο αντίκτυπο.
Δραστηριότητες και αποτελέσματα
Το έργο ξεκίνησε με έρευνες για τον εντοπισμό ελλείψεων και ευκαιριών στην εκπαίδευση ενηλίκων στις χώρες-εταίρους. Οι αναφορές ανέδειξαν προκλήσεις και βέλτιστες πρακτικές για την ένταξη ενηλίκων σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Πάνω από 760 ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις, δραστηριότητες μάθησης και αναλύσεις.
Το έργο ανέπτυξε προσαρμοσμένα σχέδια δράσης για κάθε μια από τις 7 χώρες-εταίρους του PartnerUP (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία, Ισπανία, Λετονία και Ιρλανδία), και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω διαβουλεύσεων, συνέδεσε φορείς χάραξης πολιτικής, εκπαιδευτικούς και οργανισμούς, ενισχύοντας τη συνεργασία και βελτιώνοντας τις στρατηγικές στην αναβάθμιση δεξιοτήτων ενηλίκων.
Με βάση τα ευρήματα των αναλύσεων και των διαβουλεύσεων, το PartnerUP ανέπτυξε στρατηγικούς χάρτες που διαμορφώνουν καινοτόμους μηχανισμούς συνεργασίας, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη δέσμευση στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Πάνω από 200 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε 8 επισκέψεις μελέτης και κοινές δράσεις, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή στρατηγικών μεταξύ των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης ενηλίκων. Αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη λύσεων για τις προκλήσεις της εκπαίδευσης ενηλίκων.
5. Διαδραστικός Ψηφιακός Χάρτης
Δημιουργήθηκε μια διαδραστική πλατφόρμα που συγκεντρώνει τα αποτελέσματα και τις αναφορές του έργου. Ανακαλύψτε τον Ψηφιακό Χάρτη εδώ: partnerup-project.eu/virtual-map/
Συνεργασία και Αντίκτυπος
Το PartnerUPυλοποιήθηκε από έναν δυναμικό συνασπισμό οργανισμών από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων:
Μέσα από την ευρωπαϊκή συνεργασία και τις καινοτόμες στρατηγικές, το έργο έθεσε τα θεμέλια για ένα πιο συμπεριληπτικό σύστημα δια βίου μάθησης, ενδυναμώνοντας ενήλικες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://partnerup-project.eu/
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του άρθρου δεν αποτελεί έγκριση των περιεχομένων, τα οποία αντανακλούν μόνο τις απόψεις των συντακτών. Αριθμός προγράμματος: 101087193