Εκπροσώπηση της Κύπρου στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ


«Διαμορφώνοντας το Μέλλον της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες»

Το JA Europe φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ ως μέρος του έργου Cultural BEES που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμαCreative Europe. Το Φόρουμ συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών από τον τομέα των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, που αντάλλαξαν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές και εργάστηκαν από κοινού ώστε να συνδημιουργήσουν λύσεις για το μέλλον της νεανικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο των κλάδων Πολιτισμού και Δημιουργικότητας (ΚΠΔ).

Ειδικότερα, το Φόρουμ επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς δημιουργικών ηγετών, φέρνοντας μαζί επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εκπαιδευτικούς για να συζητήσουν τις αναδυόμενες τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στους ΚΠΔ με έμφαση στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Εκ μέρους της Κύπρου παρευρέθηκαν οι εταίροι Junior Achievement Κύπρου, InnoEUSphere και Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, με εκπροσώπους την Αντιγόνη Κωμοδίκη και τον Σταύρο Κυριακίδη, τη Χριστίνα Αχιλλέως και τη Θέκλα Παπαντωνίου αντίστοιχα, καθώς και τoν Γενικό Επιθεωρητή Κωνσταντίνο Γεωργίου εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το Φόρουμ άνοιξε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αναδυόμενες Τάσεις και Ευκαιρίες στους ΚΠΔ» που συντόνιζε η Diana Filip, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος & Διευθύνουσα Σύμβουλος Ανάπτυξης του JA Europe, με ομιλητές τους Marco Acri, Συντονιστή Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Nova Gorica, Αντιγόνη Κωμοδίκη, Διευθύνουσα Σύμβουλο του JA Cyprus, Rolf Hughes, Διευθυντή Εκπαίδευσης του EIT Culture & Creativity και Σταύρο Κυριακίδη, Πολιτιστικό Επιχειρηματία και Διευθυντή της Kyriakides Piano Gallery.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της δια βίου μάθησης και της ενδυνάμωσης των νέων και των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα ώστε να προσαρμοστούν στις αλλαγές που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και στις κοινωνικές ή περιβαλλοντικές παγκόσμιες συνθήκες. Από τη φύση του, ο τομέας του πολιτισμού και της δημιουργικότητας είναι διεπιστημονικός. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξή του απαιτεί συνέργειες και επιχειρηματικό πνεύμα βασισμένο σε ηθικές αρχές. Η εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αναγνώριση της μοναδικότητας των πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών, τα οποία έχουν εγγενή αξία πέρα από την οικονομική πτυχή. Η απόκτηση βιωματικής γνώσης, η προώθηση αξιών και η προώθηση της επιχειρηματικής ηθικής αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη διασφάλιση ανθεκτικών, δίκαιων και βιώσιμων συστημάτων στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας.

Η Diana Filip, εκ μέρους του JA Europe, δήλωσε: «Η επιχειρηματικότητα των νέων είναι το κλειδί για το μέλλον των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών. Οι σημερινές συζητήσεις ενίσχυσαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των εκπαιδευτικών για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για νέους δημιουργούς. Μέσω του έργου CulturalBEES, ενδυναμώνουμε τα νέα ταλέντα να «BEEthechange» – να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε σημαντικές επιχειρήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον των CCI."




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1005