Βραβείο ΒΕΚ Μεταπτυχιακών Βιολογίας «Ουρ. Ιωαννίδης» 2024 στον Μιχάλη Παπαχαραλάμπους, Παν. Θεσσαλίας


Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΒΕΚ), έχει καθιερώσει το Βραβείο ΒΕΚ Μεταπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Ουράνιος Ιωαννίδης». Το Βραβείο απονέμεται ετήσια σε Κύπριους φοιτητές Βιολογίας που σπουδάζουν στα Τμήματα Βιολογίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Βραβείο ΒΕΚ Μεταπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Ουράνιος Ιωαννίδης» απονέμεται κάθε χρόνο στον Κύπριο Μεταπτυχιακό Φοιτητή Βιολογίας με την καλύτερη Μεταπτυχιακή Εργασία.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΒΕΚ αποφάσισε ομόφωνα ότι για τη χρονιά 2024 το Βραβείο ΒΕΚ Μεταπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Ουράνιος Ιωαννίδης» απονέμεται στον Βιολόγο Μιχάλη Παπαχαραλάμπους του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη Μεταπτυχιακή Εργασία με τίτλο «Εκτίμηση κινδύνου πυρκαγιάς και ποσοτικοποίηση των περιοχών υψηλού κινδύνου σε επίπεδο οικοτόπων και απειλούμενων ειδών της Κυπριακής Χλωρίδας».

Τα κριτήρια αξιολόγησης της μεταπτυχιακής εργασίας ήταν η επιστημονική αρτιότητα της, η ποιότητα και επιστημονικότητα συγγραφής, οργάνωσης και παρουσίασης της μεταπτυχιακής εργασίας, ο αριθμός και η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων/παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια που τυχόν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της μεταπτυχιακής εργασίας καθώς και η πρωτοτυπία και καινοτομία της μεταπτυχιακής εργασίας.

Επιβλέπων καθηγητής της εργασίας ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Σαμαράς Δημήτριος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε αυτή την εργασία παρουσιάστηκε ένα εκτενές και καθορισμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση του κινδύνου πυρκαγιάς στην Κύπρο. Εφαρμόστηκαν αξιόπιστες, επικαιροποιημένες και αναγνωρισμένες πηγές για την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αλλά και πρωτογενή δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από τα αρμόδια κρατικά τμήματα. Περιλαμβάνει καινοτόμες ιδέες/ νέες προσεγγίσεις (ειδικές για τις συνθήκες της Κύπρου) οι οποίες αναλύονται και περιγράφονται εκτενώς. Η ανάλυση των δεδομένων είναι συστηματική και τεκμηριωμένη και τα αποτελέσματα εξηγούνται με λεπτομέρεια. Η διαδικασία συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων είναι πλήρως περιεγραμμένη, επιτρέποντας σε άλλους ερευνητές να αναπαραγάγουν τα αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα προκύπτουν με σαφήνεια από τα δεδομένα και τα ευρήματα της έρευνας. Η έρευνα αυτή αποτέλεσε την πρώτη μελέτη που χρησιμοποίησε κυπριακά δεδομένα για την πρόβλεψη περιοχών επικινδυνότητας, βασισμένη σε 8 παράγοντες που περιλάμβαναν φυσικούς και ανθρωπογενείς κίνδυνους. Επιπλέον, ήταν η πρώτη παγκοσμίως που ποσοτικοποίησε τις περιοχές αυτές σε επίπεδο οικοτόπων, απειλούμενων ειδών χλωρίδας και προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Μέσω της ποσοτικοποίησης, η έρευνα αξιολόγησε την ένταση των κινδύνων για τη βιοποικιλότητα και τις οικολογικές λειτουργίες, προσφέροντας σημαντικά δεδομένα για την προστασία και την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η έρευνα αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία των ευάλωτων περιοχών της Κύπρου. Η εκτίμηση κινδύνου πυρκαγιάς και η κατανόηση των περιοχών υψηλού κινδύνου είναι κρίσιμη για την αποτροπή και την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των κινδύνων. Με την εφαρμογή ειδικών στρατηγικών, θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και των απειλούμενων ειδών της Κυπριακής Χλωρίδας απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της βιοποικιλότητας στο νησί.

Το Βραβείο ΒΕΚ Μεταπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Ουράνιος Ιωαννίδης» συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 400 ευρώ και σχετικό τιμητικό πιστοποιητικό. Η απονομή θα γίνει σε Ειδική Τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 06 Ιουνίου, στις 7μμ, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, Αμφιθέατρο ΣΕΚΚΙ Β115, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Περίληψη Μεταπτυχιακής Εργασίας.

Τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (ΓΣΠ) αποτελούν ισχυρά εργαλεία που συμβάλλουν στην πρόληψη, διαχείριση και παρακολούθηση των παραγόντων περιβαλλοντικού κινδύνου. Παρέχουν τη δυνατότητα συλλογής, ανάλυσης και απεικόνισης γεωχωρικών δεδομένων, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για το κλίμα, την κάλυψη γης, την τοπογραφία και άλλων παραμέτρων που επηρεάζουν την ευαισθησία των δασών στις πυρκαγιές. Η εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς δίνει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται προληπτικά τους πιθανούς κινδύνους. Σε αυτή την μελέτη παρουσιάζεται ένα εκτενές πλαίσιο για την αξιολόγηση του κινδύνου πυρκαγιάς στην Κύπρο, εφαρμόζοντας ένα πολυκριτηριακό μοντέλο ανάλυσης των παραγόντων. Το πλαίσιο ενσωματώνει τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές μεθοδολογίες για τη συστηματική αξιολόγηση του κινδύνου σε πολλαπλά επίπεδα. Η εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς αναλύθηκε περαιτέρω σε επίπεδο οικοτόπων, προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και απειλούμενων ειδών της χλωρίδας του νησιού. Τα αποτελέσματα του μοντέλου αξιολόγησης του κινδύνου πυρκαγιάς ανέδειξαν την ευαισθησία του νησιού στις πυρκαγιές με το 38.63% της συνολικής του έκτασης να βρίσκεται υπό καθεστώς πολύ υψηλού κινδύνου. Οι ευάλωτες περιοχές εκτείνονται κυρίως στις δύο οροσειρές και στα εναπομείναντα παράκτια δασικά οικοσυστήματα του νησιού. Η μεγαλύτερη έκταση κινδύνου κυριαρχείται από πευκοδάσος του είδους Pinus brutia το οποίο παρουσιάζει ευρεία εξάπλωση στο νησί.

Τη βραβευμένη μεταπτυχιακή εργασία μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου https://www.cbs.cy 

Διαβάστε επίσιης 

Στη Δρα Ράνια Χατζησάββα του Π.Κ το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κ. Γεωργίου» 2024




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










419