Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΒΕΚ), έχει καθιερώσει το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης». Το Βραβείο απονέμεται ετήσια σε Κύπριους φοιτητές Βιολογίας που σπουδάζουν στα Τμήματα Βιολογίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης» απονέμεται κάθε χρόνο στον Κύπριο Προπτυχιακό Φοιτητή Βιολογίας με την καλύτερη Διπλωματική/Πτυχιακή Εργασία.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΒΕΚ αποφάσισε ομόφωνα ότι για τη χρονιά 2024 το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης» απονέμεται στη Βιολόγο Ελένη Ματθαίου του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη Διπλωματική της Εργασία με τίτλο «Τροφική οικολογία δύο ειδών βατράχων του γένους Pelophylax στην κεντρική και δυτική Ελλάδα».
Τα κριτήρια αξιολόγησης της διπλωματικής εργασίας ήταν η επιστημονική αρτιότητα της διπλωματικής εργασίας, η ποιότητα και επιστημονικότητα συγγραφής, οργάνωσης και παρουσίασης της διπλωματικής εργασίας, ο αριθμός και η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων/παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια που τυχόν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της διπλωματικής εργασίας καθώς και η πρωτοτυπία και καινοτομία της διπλωματικής εργασίας.
Επιβλέπων καθηγητής της διπλωματικής εργασίας ήταν ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ζωικής Ποικιλότητας ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ του Τομέα Ζωολογίας και Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εργασία διακρίνεται για την επιστημονική της ακρίβεια και τη μεθοδολογική προσέγγιση στην μελέτη της τροφικής οικολογίας των δυο ειδών βατράχων του γένους Pelophylax. Η διερεύνηση πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικασιών όπως η έκπλυση στομάχου στο πεδίο και η εργαστηριακή ανάλυση του πεπτικού περιεχομένου, εξασφαλίζοντας την μεγίστη δυνατή ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Τα τροφικά υπολείμματα ταξινομήθηκαν χάρη στην χρήση στερεοσκοπίου και εξειδικευμένων κλείδων ενώ η σύγκριση δεδομένων ανά περιοχή διασφάλισε την συστηματικότητα της ανάλυσης. Η εργασία προσφέρει επιπλέον δεδομένα σχετικά με την τροφική οικολογία των δυο ειδών βατράχων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις ήδη υπάρχουσες έρευνες. Η εργασία αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην μελέτη της τροφικής οικολογίας των δυο ειδών βατράχων στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, καλύπτοντας πιθανά κενά γνώσεις για τα δυο αυτά είδη Η καινοτομία έγκειται στην συστηματική ανάλυση του στομαχικού περιεχομένου με δυο μεθόδους, συνδυάζοντας επιτόπια και εργαστηριακή προσέγγιση. Τα επιστημονικά δεδομένα παρέχουν συγκριτική εικόνα της τροφικής οικολογίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος. Η παρατήρηση εμφανούς φαινόμενου κανιβαλισμού αποτελεί ενδιαφέρον πληροφορία, που ενισχύει την κατανόηση των διατροφικών συνηθειών των δυο ειδών, οι οποίοι κατατάσσονται στους γενικευμένους θηρευτές. Η Διπλωματική εργασία έχει δημοσιευτεί στο 42ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστήμων, 18-20 Μαΐου 2023, Θεσσαλονίκη.
Το Βραβείο ΒΕΚ Προπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας «Χρήστος Γεωργιάδης» συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 300 ευρώ και σχετικό Τιμητικό Πιστοποιητικό. Η απονομή θα γίνει σε Ειδική Τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 06 Ιουνίου, στις 7μμ, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, Αμφιθέατρο ΣΕΚΚΙ Β115, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ακολουθεί περίληψη της διπλωματικής εργασίας στα ελληνικά:
Η τροφική οικολογία βατράχων του γένους Pelophylaxστην Ελλάδα παρουσιάζει κενά γνώσης και αντίστοιχες έρευνες περιορίζονται σε ελάχιστες περιοχές. Σκοπός της παρούσας ερευνάς είναι η μελέτη της τροφικής οικολογίας δύο ειδών βατράχων (P. kurtmuelleri, P. Epeiroticus) σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας. Για τη συλλογή του προς μελέτη υλικού πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις 257 ατόμων βατράχων από επτά περιοχές. Για την λήψη του στομαχικού περιεχόμενου ακολουθήσαμε δύο μεθόδους, την έκπλυση στομάχου επί τόπου στο πεδίο στα δείγματα (195 άτομα) και την απευθείας λήψη από το πεπτικό σύστημα στο εργαστήριο (62 άτομα). Το υλικό που συλλέχθηκε από κάθε άτομο τοποθετήθηκε σε φιαλίδια με 70% αιθανόλη. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε αναγνώριση των τροφικών υπολειμμάτων με χρήση στερεοσκοπίου και κλείδων αναγνώρισης. Ακολούθως, τα αποτελέσματα ταξινομήθηκαν στο κατώτερο ταξινομικό επίπεδο που ήταν δυνατόν σε κάθε περίπτωση και ανά περιοχή δειγματοληψίας. Συνολικά βρέθηκαν υπολείμματα από 1107 άτομα λείας, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αρθρόποδα, τόσο τέλειου όσο και προνυμφικού σταδίου. Τα υψηλότερα ποσοστά κατείχαν οι τάξεις των Υμενόπτερων (25%), των Ημίπτερων (15,5%), των Δίπτερων (14%) και των Κολεόπτερων (10,3%). Αξιοσημείωτη ήταν η παρατήρηση κανιβαλισμού σε κάποια άτομα, σε ποσοστό 1,3%. Συμπερασματικά, γίνεται φανερό πως και τα δύο είδη βατράχων ανήκουν στους γενικευτές θηρευτές, με την διατροφή τους να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τάξων λείας.
Τη βραβευμένη διπλωματική/πτυχιακή εργασία μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου https://www.cbs.cy»