Η ομάδα του Λυκείου Κύκκου Β’ νικήτρια στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sci-Tech Challenge 2025


– Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα μη ανακυκλώσιμο πλαστικό προϊόν πιο κυκλικό μέσω χημικής ανακύκλωσης;

– Πώς μπορούν οι τεχνολογίες μηχανικής και χημικής ανακύκλωσης να συνδυαστούν βέλτιστα για να επεξεργάζονται τα πλαστικά απόβλητα πιο αποδοτικά;

Αυτά ήταν τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Sci-Tech Challenge, το οποίο διοργανώθηκε από τον οργανισμό Junior Achievement  Κύπρου σε συνεργασία με την ExxonMobil Κύπρου, στον εθνικό και ευρωπαϊκό διαγωνισμό αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και στοχεύει στην προώθηση καριέρας προς τους τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

Η ομάδα που κέρδισε τον εθνικό διαγωνισμό ανάμεσα σε 10 ομάδες από όλη την Κύπρο ήταν από το Λύκειο Κύκκου Β’, με την ιδέα της, να παράγει ένζυμα PETase, μέσω γενετικής μηχανικής και ανασυνδυασμένου DNA, τα οποία διασπούν τα δύσκολα στην ανακύκλωση πλαστικά τύπου PET σε μονομερή. Τα μέλη της ομάδας ήταν οι: Αλέξανδρος Σαμούτης, Φίλιος Μεμστούδης, Μαρίνα Κωνσταντίνου, Μαριελένα Νεοφύτου και Δήμητρα Πετράκη, μαζί με τον καθηγητή τους, Κύπρο Λοϊζίδη.

Στη συνέχεια, συμμετείχαν μαζί με 20 μαθητές από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες (Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία και Ουγγαρία) στον Ευρωπαϊκό Τελικό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου είχαν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να δουλέψουν πάνω στην πρόκληση της χρονιάς.

Όλες οι ιδέες και προτάσεις των μαθητών ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Η νικήτρια ομάδα με την ονομασία “NeverEnding Plastic” πρότεινε μια ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ανακύκλωσης των πλαστικών αποβλήτων. Η προσέγγισή τους συνδύασε τόσο μηχανικές όσο και χημικές μεθόδους ανακύκλωσης, για την αντιμετώπιση του 85% των πλαστικών που σήμερα δεν ανακυκλώνεται.

Πέρα από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη των Βρυξελλών, να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ExxonMobil και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.jacyprus.org/sci-tech  ή να επικοινωνήσετε στο info@jacyprus.org.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










373